Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες, που μπλοκάρουν με τη στάση τους την ψήφιση νομοσχεδίου για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε πλατφόρμες.
Μάλιστα, με τη στάση της Ελλάδας υπέρ των συμφερόντων των πολυεθνικών, τάχθηκαν η Γαλλία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Σουηδία καταψηφίζοντας το σχέδιο νόμου, με το οποίο οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες θα μπορούσαν να είναι επίσημοι έχοντας πρόσβαση σε βασικά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.
Πάντως, η Ελλάδα κρατά σιγή ιχθύος στην ψηφοφορία, καθώς είναι η μόνη από τις χώρες, που καταψήφισε το νομοσχέδιο χωρίς τοποθετηθεί δημόσια για τους λόγους άρνησης της. Βέβαια, η Ελλάδα έχει ταχθεί με τα συμφέροντα των πολυεθνικών, αν λάβει κανείς υπόψιν του τον επαίσχυντο νόμο 4808/21 του Χατζηδάκη, ο οποίος επιβάλλει την freelance εργασία. Εάν η Ελλάδα, ψήφιζε υπέρ του νομοσχεδίου, θα έπρεπε να αλλάξει τον τωρινό νόμο, γεγονός, που μάλλον εξηγεί την άρνηση της να προστατέψει τους εργαζομένους.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, πως στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος προσφύγει στη δικαιοσύνη για να αποδείξει την μισθωτή σχέση του, τότε η νέα οδηγία αναφέρει, πως το τεκμήριο θα είναι υπέρ του. Ακόμη, προβλέπεται έλεγχος της κατανομής ή της ανάθεσης καθηκόντων, καθώς και των συνθηκών εργασίας και περιορισμούς στην επιλογή του ωραρίου εργασίας. Την ίδια στιγμή τίθενται ανώτατα όρια για το χρηματικό ποσό που μπορούν να λάβουν οι εργαζόμενοι
Στις 13 Δεκεμβρίου το Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησε σε μια μεταρρύθμιση, που θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη παγκοσμίως, που θα προστάτευε ουσιαστικά τα δικαιώματα των εργαζομένων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Στις 16 Φεβρουαρίου 2024 μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου από τις χώρες αυτές , η βελγική προεδρία, έφερε ξανά στο προσκήνιο για ψηφοφορία στο αρμόδιο τμήμα του ευρωκοινοβουλίου την οδηγία, και η Γαλλία τάχθηκε ξανά εναντίον της οδηγίας καταψηφίζοντας την. Η Ελλάδα, η Γερμανία και η Εσθονία απείχαν από την ψηφοφορία ενισχύοντας επί της ουσίας το αδιέξοδο.
Ως εκ τούτου, το νομοσχέδιο τέθηκε προς εξέταση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τους αρμόδιους υπουργούς την Παρασκευή 8/3 χωρίς ωστόσο, να υπάρξει απόφαση κι έτσι το μπλοκάρισμα από τις χώρες αυτές να συνεχίσει να υφίσταται.
Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια της συνεδρίασης η Γαλλία κατέθεσε μια σειρά τροπολογιών, ενώ, στην περίπτωση της Εσθονίας και της Γερμανίας δεν τέθηκε το ζήτημα της γενικότερης απόρριψης του νομοσχεδίου. Αξίζει να επισημανθεί, τα ην Δευτέρα, 11/3 το ζήτημα θα τεθεί ξανά προς συζήτηση και το αργότερο έως τις 18 με 20 Μαρτίου το ζήτημα της οδηγίας θα κλείσει οριστικά.
Διαβάστε επίσης:
Ολλανδία: Διαδηλωτές εναντίον του ισραηλινού προέδρου – Του έδειχναν τον δρόμο για τη Χάγη
Όρμπαν: «Oύτε ένα σεντ» δεν θα δώσει ο Τραμπ στην Ουκρανία εάν εκλεγεί
Die Welt: Οργή στην Ουκρανία για τη «λευκή σημαία» του Πάπα Φραγκίσκου