ΕΕ: Η ακροδεξιά μέσω Μελόνι και Όρμπαν αμφισβητεί την διαδικασία πρότασης των υποψηφίων για τις κορυφαίες θέσεις στην Ένωση

ΕΕ: Η ακροδεξιά μέσω Μελόνι και Όρμπαν αμφισβητεί την διαδικασία πρότασης των υποψηφίων για τις κορυφαίες θέσεις στην Ένωση
Giorgia Meloni και Viktor Orban (AP Photo/Andrew Medichini)

Ανεβαίνουν οι τόνοι στις Βρυξέλλες, μετά την αποκάλυψη μυστικής συμφωνίας μεταξύ έξι Ευρωπαίων αρχηγών κρατών, συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνουν για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), τον Αντόνιο Κόστα για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρωθυπουργός της Εσθονίας για την θέση της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Η μυστική συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τρίτη, δέχεται πυρά τόσο από την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, όσο και από τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, καθώς θεωρείται ότι είναι μια προσπάθεια να προκαταβάλλει το αποτέλεσμα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της ΕΕ που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Οι ηγέτες που διαπραγματεύτηκαν μυστικά για λογαριασμό των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ο Ντόναλντ Τουσκ (για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Όλαφ Σολτς (για λογαρισμό των Σοσιαλιστών και ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μαρκ Ρούτε (που σύντομα θα μετακομίσει στο ΝΑΤΟ) για λογαριασμό των Φιλελεύθερων.

Το γεγονός ότι γινόντουσαν συζητήσεις για το θέμα ήταν γνωστό και μάλιστα στο ενδεχόμενο να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων η Σύνοδος Κορυφής, είχαν αντιδράσει πριν από τις ανακοινώσεις ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και η Τζόρτζια Μελόνι κατά την διάρκεια συνάντησης τους.

Μια μέρα πριν γίνει γνωστή η συμφωνία, ο Βίκτορ Όρμπαν είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως: «Υπάρχουν τρία κόμματα, τα οποία σχηματίζουν συνασπισμό και μοιράζονται τις κορυφαίες θέσεις ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την συμμετοχή των υπολοίπων. Αυτή η φιλοσοφία δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας. Θα υπάρχει μια πλειοψηφία, μια μειοψηφία, μια κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση. Το αρχικό ευρωπαϊκό σχέδιο βασιζόταν στην συμμετοχή όλων, μεγάλων και μικρών, διότι καμία χώρα δεν πρέπει να νιώθει ότι βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε την κομματική συμφωνία για το μοίρασμα των κύριων θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών».

Η Τζόρτζια Μελόνι από την πλευρά της περίμενε να δει που θα κάτσει η μπίλια και σύμφωνα με το Politico, δήλωσε πως: «Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι αρκετά σοφοί για να λάβουν ορισμένες αποφάσεις και ότι η ολιγαρχία είναι η μόνη αποδεκτή μορφή δημοκρατίας, αλλά διαφωνώ». Μεταξύ άλλων ανέφερε πως της φαίνεται «σουρεαλιστικό» ότι οι απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών δεν λαμβάνονται υπόψιν σε αυτή την μοιρασιά και αποκάλεσε την ΕΕ «έναν επεμβατικό γραφειοκρατικό γίγαντα», ενώ ζήτησε να πάρει η Ιταλία έναν ρόλο Ευρωπαίου Επιτρόπου που θα πατάξει την γραφειοκρατία.

Η Μελόνι επεσήμανε ότι η ομάδα της είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών, ξεπερνώντας τους Φιλελεύθερους.

Διαβάστε επίσης:

Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο Ντέιβιντ Κάμερον – Παρίσταναν τον Πέτρο Ποροσένκο (Video)

Κένυα: Ο πρόεδρος Ρούτο υποχωρεί και αποσύρει το αμφιλεγόμενο φορολογικό νομοσχέδιο μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

Πολλά ερωτήματα για «τριγωνικό» ταξίδι του κυβερνητικού αεροσκάφους του Ισραήλ – Το στίγμα εμφανίστηκε σε Κρήτη, Κύπρο και Τελ Αβίβ την ίδια μέρα (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter