Εδώ και τώρα, διορισμός σε σχολείο για εκπαιδευτικούς επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008

Φωτογραφία αρχείου

Πτυχιούχοι εκπαιδευτικοί, αν και ήταν επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 2008, είναι μέχρι και σήμερα, δεκατέσσερα χρόνια μετά, αδιόριστοι!

Οι συνεχείς νομοθετικές αλλαγές, οι τροποποιήσεις στο σύστημα επιλογής εκπαιδευτικών και πίνακες επί πινάκων με διαφορετικά κριτήρια μοριοδότησης αναδιαστήματα τους οδήγησαν εκτός μόνιμης πρόσληψης σε σχολείο. Συνεχίζουν να διεκδικούν όσα θεωρούν ότι έχουν κατακτήσει με διαγωνιστική αξιολόγηση και μάλιστα μέσω ΑΣΕΠ. Πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για το ενδεχόμενο νέου διαγωνισμού για εκπαιδευτικούς χωρίς να αντιμετωπίζει το ζήτημα διορισμού των επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για όσους διεκδικούν εδώ και δεκατέσσερα χρόνια το δίκιο τους , μια θέση εκπαιδευτικού σε σχολείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Συντονιστικό αδιόριστων επιτυχόντων του 2008 κατηγορύν για εμπαιγμό την Πολιτεία και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως (με αφορμή και πρόσφατες δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του real -9.6.2022). Μάλιστα, αποδόμησαν επιχειρήματα της υπουργού που διατυμπάνιζε ότι η Πολιτεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκρίνει κάποιο σύστημα για την επιλογή των εκπαιδευτικών – διαγωνισμός, πίνακες κλπ. -, συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί και μετά η Πολιτεία καθορίζει τον αριθμό που χρειάζεται να αντλήσει. Η υπουργός είχε φτάσει στο σημείο να προβάλλει ότι το 2008 ήταν ένα σύστημα βάσει του οποίου έπρεπε κατ’ ελάχιστον να έχεις περάσει τη βάση στον διαγωνισμό, ότι στη συνέχεια υπήρξαν κι άλλα κριτήρια , και πλέον εξαντλήθηκε ο πίνακας -«από εκεί και πέρα αλίμονο αν δεν βγάζαμε και νέα συστήματα γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα μέναμε στα στοιχεία του 2008».

Οι εκπαιδευτικοί εξηγούν ότι εξάντληση των πινάκων σημαίνει διορισμός για το σύνολο των προκηρυχθεισών θέσεων σύμφωνα με τα νόμιμα κριτήρια της Προκήρυξης. «Μόνο που κατά παράβαση της Προκήρυξης, το 40% των διορισμών δεν έγινε από τους πίνακες του ΑΣΕΠ, αλλά από μεταγενέστερους πίνακες που παραβίαζαν την αρχή της αξιοκρατίας και της ισότητας. Αυτό ακριβώς κρίθηκε με την απόφαση 527/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ. Συγκεκριμένα το ΣτΕ έκρινε ότι, σκανδαλωδώς και για σειρά ετών, το 40% των διορισμών στην εκπαίδευση γινόταν με αντισυνταγματικές διατάξεις».

Η ομάδα των αδιόριστων, οι λεγόμενοι Ασεπίτες του 2008, δεν σταματούν να απαιτούν τη δικαίωσή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους εκπαιδευτικούς τονίζει προς το Documento ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο , σημειώνοντας ότι «η αναλγησία, η επιδεικτική απάθεια και ο Ιαβερισμός της Υπουργού και σύσσωμης της ομάδας της ηγεσίας του Υπουργείου έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο». Και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αρκεί να αναφέρω πως δε δέχεται ραντεβού με τον δικηγόρο μας ούτε η κα Ν. Κεραμέως ούτε το γραφείο του Πρωθυπουργού», επισημαίνει. Και περιγράφει ως εξής τον γολγοθά του:« Ανήκω και εγώ και η σύζυγός μου σε μία ομάδα εκπαιδευτικών αξιολογημένων από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2008 που ακόμα δεν έχουμε διορισθεί. Μετά από 13 έτη δικαστικών αγώνων πλέον έχουμε υπέρ μας δικαστική απόφαση (συγκεκριμένα απόφαση ολομέλειας ΣτΕ 1834/2021) που μας δικαιώνει και αντί να την εφαρμόσει η Υπουργός και να μας διορίσει, αντιθέτως ετοιμάζει να διενεργήσει νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικών σαν να μην υπήρξε ποτέ η δική μας επιτυχία και ακόμα η Υπουργός Παιδείας απαξιώνει τη δικαστική εξουσία»…