Εδώ η Ελλάδα καίγεται κι ο καθηγητής Συνολάκης απαντούσε για την Καλιφόρνια και το 112 (Video)

«Δουλειά μου δεν είναι να αποδίδω ευθύνες αλλά να καταγράφω και να αποτυπώνω τα αποτελέσματα μεγάλων φυσικών καταστροφών». Ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, μέλος της Ακαδημίας και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας 9 Αυγούστου στο τηλεοπτικό δελτίο του ANT1 για να μιλήσει ως αρμόδιος μπροστά τον πύρινο κλοιό που έχει ζώσει τη χώρα.

Μπορεί οι πυρκαγιές να προκύπτουν ως αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής ωστόσο συνοδεύονται από την κυβερνητική ολιγωρία και αδιαφορία στην πρόληψη των φαινομένων. Με το κυβερνητικό αφήγημα να μιλά για ακραία καιρικά φαινόμενα η παρουσία του ακαδημαϊκού, ο οποίος είχε αποδώσει ευθύνες στη μη χρήση του 112 για να προειδοποιήσει για την τραγωδία στο Μάτι, προοιωνιζόταν ενδιαφέρουσα συνομιλία με αντικείμενο τα φαινόμενα και τα μέτρα που ελήφθησαν.  Απέφυγε τα πάντα προκειμένου να μην πληγώσει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οικογένεια του οποίου έχει κουμπαριά, ενώ είναι μέλος του Ιδρύματος Μητσοτάκη.

Ο επιστήμονας που παρουσιάστηκε με παπιγιόν το 2018 για να αποδώσει πολιτικές ευθύνες ως σοβαρός ακαδημαϊκός, ανεξάρτητος, ακομμάτιστος και προπάντων με το κύρος της επιστημονικής γνώσης του αντικειμένου. Στρεψοδίκησε με τη Βόρεια Καλιφόρνια και επιχείρησε να παρουσιάσει ένα κόσμο από πυρκαγιές που μαίνονται. Ναι μεν ισχύει λόγω κλιματικής αλλαγής αλλά στην Αττική και στην Εύβοια των 2 μποφόρ δεν βρέθηκαν μέσα αεροπυρόσβεσης να δράσουν έγκαιρα και αποτρεπτικά ακόμη και πλησίον του αστικού ιστού, ενώ δεν κατάφεραν να αποφύγουν ούτε τις αναζωπυρώσεις με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καίγεται για 8η μέρα.

Ο καθηγητής Συνολάκης σημείωσε ότι η μελέτη του για το Μάτι δεν έγινε για να αποδώσει ευθύνες. Συνίστατο, όπως είπε, στο αν η έγκαιρη και έγκυρη εκκένωση θα μπορούσε να σώσει ζωές. «Οι μαθηματικές εξισώσεις δεν έχουν κομματική χροιά» είπε ο κουμπάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη που αθώωσε το 112 για τις πλημμύρες στην Εύβοια οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο εννέα ανθρώπων. Και δεν φταίνε τα μαθηματικά αλλά το μυαλό που τα χρησιμοποιεί κατά το πολιτικό δοκούν.

Ό,τι είπε για τη φλεγόμενη Ελλάδα ο ακαδημαϊκός Συνολάκης αποτυπώθηκε σε πέντε λέξεις, μιας φράσης: «Είναι τραγικό για την Ελλάδα». Κι αυτό στα δύο πρώτα λεπτά της τηλεοπτικής παρουσίας του. Στη συνέχεια, ζήτησε να παραπέμψει για δύο λεπτά για τη Βόρεια Καλιφόρνια και η συνέντευξη διήρκεσε άλλα έξι λεπτά με τρόπους πρόβλεψης, μικροκλίμα και ευχολόγια. Η παρουσία του ήταν τόσο στημένη, που ο ακαδημαϊκός Συνολάκης είχε ετοιμάσει ένα power point το οποίο θα έπαιζε το κοντρόλ, καθώς ζήτησε να δείξουν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «San Francisco Cronoicle».

Αφού εκθείασε τις εκκενώσεις, καθώς δεν χάθηκαν πολίτες, οι οποίοι βέβαια ήταν «πολύ άτυχοι», έμεινε μετέωρο το ερώτημα που έτρεχε στο super του τηλεοπτικού δελτίου: «Έγιναν λάθη στη διαχείριση των πυρκαγιών σε Αττική και Εύβοια;» Οι τηλεθεατές δεν το έμαθαν ποτέ. Ούτε οι υπόλοιποι.
Κατόπιν της συνέντευξης αυτής δεν θα ήταν υπερβολή να απέδιδε οποιοσδήποτε στον Κωνσταντίνο Συνολάκη τον όρο καθηγητής της προπαγάνδας, υπηρέτη των πολιτικών επιλογών του κουμπάρου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν είναι τυχαίο που «αμείφθηκε» με τη θέση του προέδρου σε μια επιτροπή κλιματικής αλλαγής που βλέπει ακραία φαινόμενα στην Καλιφόρνια κι όχι στο Μάτι του 2018, με τις πρωτοφανείς συνθήκες που λειτούργησαν πολλαπλασιαστικά σε ένα κοκτέιλ φαινομένων, λαθών, επιλογών, προσωπικών φιλοδοξιών και αντιπαραθέσεων αλλά και πολεοδομικής αναρχίας.

Τότε έφταιγε το 112, τώρα εκκενώνεται η χώρα και γίνονται στάχτη παρθένα δάση και μοναδικά οικοσυστήματα μαζί με σπίτια, περιουσίες και ζωικό κεφάλαιο. Τώρα μάλιστα ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών μας καλεί να μάθουμε να ζούμε με τις πολύ μεγάλες πυρκαγιές (προφανώς και τις πλημμύρες) και να μάθουμε να τις διαχειριστούμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά!

Δείτε τη συνέντευξη:

https://www.youtube.com/watch?v=4Kah0BWQ-JM&t=1s&ab_channel=ANT1TV

 

Ετικέτες