Η άνοδος της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Έβρο, στα 5.88 μέτρα, ήτοι οκτώ εκατοστά πάνω από το όριο συναγερμού, οδήγησε σε «τεχνητή κατάκλυση» (ελεγχόμενη πλημμύρα) 5.500 στρεμμάτων στην περιοχή του Πυθίου Διδυμοτείχου, σήμερα λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, μόλις λίγα λεπτά μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, εξηγεί την απόφασή του για άνοιγμα των θυροφραγμάτων στην περιοχή του Πυθίου, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πάνω από 5.000 στρέμματα καλλιεργειών.
«Έδωσα εντολή ν’ ανοίξουν τα θυροφράγματα επειδή η στάθμη των νερών είναι πάρα πολύ ψηλά και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Την ίδια στιγμή το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ συνεχίζει να υπερχειλίζει και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Βουλγαρία και την Τουρκία δεν ευνοούν» δηλώνει ο κ. Πέτροβιτς.
Σημειώνει πως «ανοίγοντας τα υδροφράγματα προσπαθούμε, με μια βαλβίδα εκτόνωσης στο Πύθιο, να ρίξουμε τη στάθμη, αποσυμφορίζοντας κάπως τον ποταμό Έβρο, σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά». Υπογραμμίζει ότι «πρωτίστως ο στόχος μας είναι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και δευτερευόντως, πέφτοντας η στάθμη να μην αποτελεί απειλή καθώς ο ποταμός κατεβαίνει προς το Νότο». Εκτιμά πως και η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη «γιατί έχει καιρικά φαινόμενα και συνδυαστικά με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε Βουλγαρία και Τουρκία, ο νομός παραμένει σε επιφυλακή».
Σημειώνεται ότι ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου εγκαίρως και ενόψει της εφαρμογής του σεναρίου ανοίγματος των θυροφραγμάτων, που τελικώς έγινε πράξη, ζήτησε από κλιμάκιο ελεγκτών του ΕΛΓΑ να μεταβεί στη συγκεκριμένη περιοχή η οποία έχει καλλιέργειες σίτου και μηδικής (που προορίζονται για ζωοτροφές) προκειμένου να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις της προκληθείσης ζημίας.