Έβρος: Αντιμέτωποι με πρόστιμα όσοι σφάζουν δημόσια ζώα – Φρένο στην τελετουργική σφαγή (Photos)

Υπό την απειλή προστίμων για ζώα που σφάζονται για τις ανάγκες της μουσουλμανικής γιορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ (Θυσία των ζώων) τελούν κτηνοτρόφοι στο νομό Ροδόπης και ευρύτερα στη Θράκη.

Το πρόβλημα ανάγεται ήδη στην περσινή χρονιά και άρχισε να θορυβεί τους κτηνοτρόφους τοπικά μετά το κουρμπάν μπαϊράμ του περασμένου Σεπτεμβρίου, οπότε και έγιναν γνωστά τα πρώτα πρόστιμα.

Η δυνατότητα διαγραφής των μεγάλων -κυρίως- ζώων τους (βοοειδών), που παρείχε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες προς διευκόλυνση των μουσουλμάνων, φαίνεται να απωλέστηκε. Μία απώλεια που είχε αντίκτυπο και στις συναλλαγές που έχουν οι κτηνοτρόφοι με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κι ενώ αρμοδίως αναφέρεται ότι δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ορισμένοι κτηνοτρόφοι στη Ροδόπη ενημερώθηκαν γι’ αυτά και ήδη κατέθεσαν την αγωνία τους. Τα πρόστιμα υπερβαίνουν τα 4.000, με τα μισά αυτών να αφορούν στην περιοχή της Ροδόπης, όπου σφάζεται μεγάλος αριθμός βοοειδών σε κάθε μουσουλμανική γιορτή.

Στα παράπονα των μουσουλμάνων κτηνοτρόφων επιχειρεί να «απαντήσει» κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτή Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, με την οποία ζητούνται απαντήσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ένα θέμα που, μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά απασχολεί έντονα και ταλανίζει πολλούς μουσουλμάνους συμπολίτες μας που προβαίνουν σε θρησκευτικές σφαγές ζώων στην διάρκεια της εορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Ναι στη θρησκευτική σφαγή, αλλά υπό προϋποθέσεις

Ο βουλευτής στην ερώτησή του επικαλείται την με αριθμό 92/2017 της 5ης Απριλίου 2017 γνωμοδότηση του ΣΤ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η τέλεση θρησκευτικών σφαγών στην ελληνική έννομη τάξη σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της θρησκείας τους.

Διαβάζοντας όμως αυτή ακριβώς τη γνωμοδότηση πληροφορούμαστε όντως για τη δυνατότητα αυτή, όμως με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ότι η σφαγή του ζώου διενεργείται σε σφαγείο και ότι τηρούνται οι απαιτήσεις για τις εργασίες χειρισμού και ακινητοποίησης των ζώων στο σφαγείο.

Προϋποθέσεις που στην πράξη δεν τηρούνται αφού η σφαγή των ζώων διενεργείται σε αυλές σπιτιών, χωράφια ακόμα και δρόμους.

Η γνωμοδότηση λέει: «Η διάταξη του άρθρου 2 παρ. 2 του ν. 1197/1981 που ορίζει την απαγόρευση της χωρίς αναισθητοποίηση θανάτωσης θηλαστικών στα σφαγεία, δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής, ως αυστηρότερη εθνική διάταξη, κατά το άρθρο 26 παρ. 1 του Καν. 1099/2009, στην ειδική περίπτωση της θρησκευτικής σφαγής που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 4 αυτού, σύμφωνα με την οποία εξαιρούνται από τον κανόνα της αναισθητοποίησης τα ζώα που υποβάλλονται σε ιδιαίτερες μεθόδους σφαγής που προβλέπονται από λατρευτικούς τύπους, υπό την προϋπόθεση ότι η σφαγή διενεργείται σε σφαγείο και ότι τηρούνται οι απαιτήσεις του άρθρου 15 του αυτού κανονισμού για τις εργασίες χειρισμού και ακινητοποίησης των ζώων στο σφαγείο, δεδομένου ότι η διάταξη του Κανονισμού τηρεί την αρχή της αναλογικότητας και την ισορροπία μεταξύ του άρθρου 13 της ΣΛΕΕ για τις απαιτήσεις καλής διαβίωσης των ζώων και του άρθρου 9 της ΕΣΔΑ, καθώς και του άρθρου 10 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για την ελεύθερη εκδήλωση του θρησκεύματος ή των πεποιθήσεων του ατόμου σχετικά με τη λατρεία, την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων και τις τελετές».

Δημοτικά σφαγεία και πιστοποίηση Χαλάλ

Ο βουλευτής στην ερώτησή του επικαλείται και την έλλειψη επαρκούς αριθμού εγκαταστάσεων σφαγείων (λειτουργούν μόνο το σφαγεία Κομοτηνής ενώ στις Σάπες είναι κλειστά, σε ό,τι αφορά την Π.Ε. Ροδόπης), κάτι που όπως τονίζει «εκ των πραγμάτων οδηγεί σε αδυναμία ικανοποίησης της πολύ αυξημένης κίνησης στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο του Κουρμπάν Μπαϊράμ. Η απουσία επίσης από τα δημοτικά σφαγεία της πιστοποίησης Χαλάλ σύμφωνα με τις αρχές της θρησκείας, δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην θρησκευτική σφαγή των ζώων».

Σε άλλο σημείο της ερώτησης μας πληροφορεί πως «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες προς διευκόλυνση των πιστών μουσουλμάνων, με σεβασμό στην θρησκευτική εορτή και τα έθιμα που συνδέονται με αυτή, παρείχαν στους πιστούς δυνατότητα διαγραφής των μεγάλων –κυρίως- ζώων τους (βοοειδών) από το γενικό σύστημα, τα οποία σφάζονταν αποκλειστικά για θρησκευτικούς λόγους και σύμφωνα πάντα με τα όσα προβλέπονται για την τέλεση θρησκευτικών σφαγών. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονταν ο κίνδυνος επιβολής υψηλών προστίμων που θα οδηγούσαν στην οικονομική εξόντωση ανθρώπων που ήθελαν απλά και μόνο να τελέσουν τα θρησκευτικά τους έθιμα».

Μέχρι σήμερα η παραπάνω περιγραφόμενη διευκόλυνση που παρέχονταν κατά πάγια πρακτική στους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους, δεν έχει δοθεί ακόμη για φέτος από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να απειλείται η επιβολή προστίμων. Γι’ αυτό ο βουλευτής Ροδόπης ρωτά τον υπουργό:

Α) Σκέφτεστε να διευκολύνετε τους πιστούς μουσουλμάνους συμπολίτες μας, οι οποίοι προέβησαν το προηγούμενο έτος σε θρησκευτικές σφαγές στους τρεις νομούς της Θράκης, παρέχοντας τους την δυνατότητα διαγραφής των ζώων τους, όπως παγίως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα;

Β) Πώς σκοπεύετε εφεξής να χειριστείτε την πραγματοποίηση θρησκευτικών σφαγών κατά την περίοδο του Κουρμπάν Μπαϊράμ στην Θράκη, με τρόπο νομότυπο, αποτελεσματικό, τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες και θρησκευτικά συμβατό με τα ήθη και τα έθιμα των θρησκευόμενων συμπολιτών μας, χωρίς το κόστος της σφαγής να είναι ταυτόχρονα απαγορευτικό για την τέλεση του εθίμου τους;

Πηγή: evros24.gr