ΕΑΒ: Διόρισαν την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον «παρακολουθούμενο» από ΕΥΠ και predator Διακόπουλο

Δύο μέτρα και δύο σταθμά τηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν πρόκειται για το διορισμό ανώτατων δικαστικών σε κρατικές θέσεις, ανάλογα με το αν ο δικαστής είναι της αρεσκείας του. Όπως για παράδειγμα η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, μία επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2021 για την ηγεσία του ανώτατου δικαστηρίου. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2023 , όταν τη διαδέχτηκε η τωρινή πρόεδρος Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα.

Στα μέσα του περασμένου Φλεβάρη η κα Γεωργίου τοποθετήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπου υπάγεται η ΕΑΒ.

Ο διορισμός της κας Γεωργίου δεν ενόχλησε κανένα κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, ούτε τον πρωθυπουργό. Να θυμίσουμε βέβαια τι είχε συμβεί το Δεκέμβριο του 2018 όταν η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, τοποθετήθηκε με απόφαση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αν θυμάστε έγινε στην κυριολεξία ο κακός χαμός, με τη ΝΔ και τον ίδιο το Μητσοτάκη όχι μόνο να βάλλουν ευθέως σε βάρος της κας Θάνου αλλά να φτάνουν σε σημείο προσβολής ξεπερνώντας κάθε όριο πολιτικής ευπρέπειας.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την επίτροπο ανταγωνισμού Margrethe Vestager, στην οποία αν και της ζητούσε να πράξει τα δέοντα, δεν βρήκε και την ανάλογη στήριξη την οποία περίμενε.

Δείτε επίσης: Όταν η Κομισιόν είχε «αδειάσει» τον Μητσοτάκη για τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση η Επίτροπος όχι απλά δεν αντέδρασε άμεσα όπως πολύ θα ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά αναγνώρισε επιπλέον ότι δεν τίθεται θέμα ανεξαρτησίας της επιτροπής ανταγωνισμού με τον διορισμό της κ. Θάνου.

Οι προσπάθειες Μητσοτάκη δεν έμειναν βέβαια μόνο εκεί. Με το που ανέλαβε την εξουσία, έκανε το παν για να αποπέμψει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την κα Θάνου και τελικά το κατάφερε.

Στην περίπτωση βέβαια της κας Γεωργίου ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του δεν φαίνονται να έχουν τις ίδιες ευαισθησίες λόγω της ιδιότητας της ως πρώην επικεφαλής του Αρείου Πάγου. Όχι ότι είχαν και ποτέ δηλαδή για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, απλά η τοποθέτηση Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού «χαλούσε τη σούπα» του πλήρη ελέγχου κάθε ανεξάρτητης αρχής.

Η τοποθέτηση Γεωργίου βέβαια έχει και άλλες πτυχές που θα πρέπει να απαντηθούν. Καταρχήν η ΕΑΒ έχει μία σειρά από ανοικτές υποθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να είχε αποτρέψει την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου από το να αποδεχτεί τη θέση της αντιπροέδρου της ΕΑΒ. Επίσης ένα ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η τοποθέτηση της κας Γεωργίου είναι αμισθί ή επί πληρωμή.

Ο «παρακολουθούμενος» πρόεδρος

Εκτός από την κα Γεωργίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διόρισε στην ΕΑΒ και τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη και ειδικότερα τον Αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο. Πρόκειται για ένα πρόσωπα για τα οποία όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr

Δείτε επίσης: Ποιους και γιατί άκουγε το σύστημα Μητσοτάκη

ήταν ταυτόχρονα παρακολουθούμενος από ΕΥΠ και το κατασκοπευτικό λογισμικό predator. Ο κ. Διακόπουλος θεωρήθηκε επικίνδυνος για το σύστημα Μαξίμου όταν διατύπωσε θέσεις που ενόχλησαν τον Μητσοτάκη. Την εποχή που ο πρωθυπουργός διατεινόταν ότι το τουρκικό «Oruç Reis» δεν κάνει έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές ο Διακόπουλος είχε δηλώσει ότι ερευνά μέσα στην ελληνική ΑΟΖ.

Διαβάστε επίσης: ΕΑΒ: Ξένα αρπακτικά στην Αεροπορική Βιομηχανία, αποκαλύπτει ο πρόεδρος των εργαζομένων

Ο Μαρινάκης βλέπει τον Μητσοτάκη να καταρρέει αλλά μην το πείτε στον Πρετεντέρη

Έγκλημα Τέμπη: Πέταξαν και ανθρώπινα μέλη μαζί με τα συντρίμμια – Βρέθηκε χαμένο κομμάτι του κυλικείου (Photos)

Πρώτη νίκη για Ασάνζ: Διαβεβαιώσεις για τη ζωή του ζητά το δικαστήριο από τις ΗΠΑ – Έλαβε δικαίωμα έφεσης κατά της έκδοσης

Επιμένει ο Κασσελάκης για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές: «Το παρακράτος λειτουργεί σε βάρος της ελευθερίας των πολιτών»

Ετικέτες