East to Med data Corridor (EMC): Στην τελική ευθεία το έργο για διασύνδεση δεδομένων Ευρώπης – Ασίας μέσω Ελλάδας – Σ. Αραβίας

East to Med data Corridor (EMC): Στην τελική ευθεία το έργο για διασύνδεση δεδομένων Ευρώπης – Ασίας μέσω Ελλάδας – Σ. Αραβίας

Οι μονογραφές για το έργο της καλωδιακής σύνδεσης μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, μέσω Ελλάδας, Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας έπεσαν την Τρίτη, στο πλαίσιο της συνάντησης του πρωθυπουργού με το διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman.

Πρόκειται για ένα τεράστιας σημασίας έργο, καθώς θα συνδέσει υποθαλάσσια και επίγεια την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σαουδική Αραβία με καλώδιο πολύ μεγάλης δυνατότητας μεταφοράς δεδομένων, κάτι που θα συμβάλλει και στην καλύτερη ψηφιακή επικοινωνία Ευρώπης – Ασίας.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει από το προσεχές φθινόπωρο και να ολοκληρωθεί το 4ο τρίμηνο του 2025, ενώ θα διασυνδέσει 39 σταθμούς σε 33 χώρες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του θα φτάσει στο 1 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να καταστήσει την Ελλάδα ακόμα πιο σημαντικό κόμβο διανομής και αποθήκευσης δεδομένων στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και πύλη της ΕΕ στα ανατολικά της σύνορα για τη μεταφορά δεδομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του έργου αναμένεται να κατασκευαστούν τουλάχιστον 2 data centers στην Ελλάδα (ένα στην Αττική και ένα στην Κρήτη).

Του έργου ηγούνται, από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, το MENA HUB που ανήκει στον όμιλο STC, και από την Ελλάδα η εταιρία TTSA, ενώ μέτοχοι του έργου θα είναι επίσης η ΔΕΗ και η Κυπριακή CYTA.

Τους βασικούς όρους της συμφωνίας μονόγραψαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών (ο CEO του MENA HUB, Fahad Alhajeri, ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσης, ο CEO της CYTA, Ανδρέας Νεοκλέους, και ο εκτελεστικός διευθυντής του TTSA, Αλέξανδρος Σίνκα. Ενώ το κείμενο της τελικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Για να φτάσουμε στις τελικές υπογραφές για το έργο χρειάστηκε να γίνει πολλή δουλειά από τον Οκτώβρη 2021, όταν και η σχετική πρόταση τέθηκε για πρώτη φορά, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ριάντ. Τότε επήλθε η πρώτη συμφωνία, με αποτέλεσμα τον  Απρίλιο του 2022 να υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στις τέσσερις επιχειρήσεις εμπλέκονται στο έργο, ενώ οι προκαταρκτικοί όροι εγκρίθηκαν στα τέλη Μαΐου του 2022, στο πλαίσιο των εργασιών της 5ης μικτής διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Documento Newsletter