ΕΑΣ: «Ιδιωτικοποιούν τη μοναδική ελληνική βιομηχανία παραγωγής πυρομαχικών» – Καταγγελία στο documentonews.gr

ΕΑΣ: «Ιδιωτικοποιούν τη μοναδική ελληνική βιομηχανία παραγωγής πυρομαχικών» – Καταγγελία στο documentonews.gr

Κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης κάνουν εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Μόλις τέσσερις μέρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ περί ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, σήμερα υπογράφεται σύμβαση μεταξύ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με τη σλοβακική εταιρία MSM. Με την  υπογραφή της σύμβασης εκχωρείται επί της ουσίας με απευθείας ανάθεση ένα μεγάλο κομμάτι της γραμμής παραγωγής πυρομαχικών των Ε.Α.Σ. στη σλοβάκικη εταιρεία.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται κατάληψη των γραφείων των ΕΑΣ από τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι αντίθετοι με την υπογραφή της σύμβασης. Μάλιστα, δεν επετράπη η είσοδος στον εκπρόσωπο των εργαζομένων, Γιάννη Σαράντη, στο ΔΣ της εταιρίας.

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος προσπαθεί να υπογράψει σύμβαση με μια σλοβάκικη εταιρία, η οποία οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της μοναδικής ελληνικής βιομηχανία παραγωγής πυρομαχικών, δεσμεύοντας μεγάλο ποσοστό των κερδών για τα επόμενα 25 χρόνια, δηλώνει στο documentonews.gr ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο ΣΕΥ και Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο ΔΣ των ΕΑΣ, Γιάννης Σαράντης. Ο κ. Σαράντης καταγγέλλει τις παραπάνω πρακτικές, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις φρούδες υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των εργαζομένων.

Oλόκληρη η δήλωσή του:

«Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με απόφαση του μέχρι σήμερα διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Κωστόπουλου, ο οποίος επί της ουσίας είναι έκπτωτος αφού πολλά έντυπα έχουν προαναγγέλλει την αλλαγή του, εισηγείται να εγκριθεί από το ΔΣ της εταιρίας η δημιουργία  κοινής εταιρίας με τη σλοβάκικη MSM. Η σύμβαση είναι απoικιοκρατικού  χαρακτήρα αφού για τα επόμενα 25 χρόνια δεσμεύει την εταιρία να παράγει πυρομαχικά, τα κέρδη των οποίων θα καρπώνεται σε μεγάλα ποσοστά η σλοβάκικη εταιρία. Επίσης παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, η μοναδική ελληνική βιομηχανία παραγωγής πυρομαχικών ιδιωτικοποιείται με τη σύμβαση αυτή, ενώ η τύχη των εργαζόμενων αγνοείται. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σήμερα προκειμένου να μην επιτρέψουν τη σκανδαλώδη αυτή εισήγηση. Μπροστά στο φόβο των εργαζόμενων απαγόρεψαν και την είσοδο την δικιά μου ως εκπροσώπου των εργαζομένων, στο ΔΣ της εταιρίας».

Καθώς δεν του επετράπη η είσοδος, ο κ. Σαράντης κατέθεσε εγγράφως τις θέσεις των εργαζομένων:

Κυρία, κύριοι,

Στο μοναδικό θέμα του Δ.Σ. με αρ. 294 της 10 ης Σεπτεμβρίου 2024με θέμα: « Έγκριση κειμένου βασικών όρων σύστασης και λειτουργίας κοινής επιχείρησης μεταξύ ΕΑΣ ΑΕ και MSM EXPORT s.r.o., μέλος του Ομίλου CSG, για την παραγωγή αμυντικού υλικού/πυρομαχικών στο Λαύριο, εν όψει σύνταξης των σχετικών αναλυτικών συμβατικών κειμένων», καταψηφίζω την εισήγηση διότι:

  1. Το business plan (b.p.) της κοινοπραξίας (Κ/Ξ) εκπονήθηκε από την M.S.M. χωρίς την συμμετοχή του 51% δηλαδή των Ε.Α.Σ. Το b.p. έχει υπολογισμούς βασισμένους σε αναξιόπιστα στοιχεία π.χ. οι μηνιαίες παραγωγές των μεγάλων διαμετρημάτων, είναι εκτός πραγματικότητας.
  2. Η επιλογή συνεργασίας έγινε χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός. Το Δ.Σ. δεν ενημερώθηκε επί προτάσεων άλλων ενδιαφερομένων για συνεργασία με τα Ε.Α.Σ. (π.χ. της Global Ordnance, της ONEX κ.λπ.).
  3. Πριν ακόμα η κυβέρνηση αξιολογήσει τις δυο προτάσεις συνεργασίας δηλαδή της Global Ordnance και της M.S.M., η διοίκηση των Ε.Α.Σ. είχε προχωρήσει σε συμβατικές δεσμεύσεις με την M.S.M. καθιστώντας έτσι παρωδία τη διαδικασία αξιολόγησης της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. 234 και 235 στις 16/12/2022 και στις 3/1/2023 δεσμεύτηκε παραγωγικά το Λαύριο τουλάχιστον για 2 χρόνια. Επίσης, στο Δ.Σ. 279 στις 4/4/2024 δεσμεύτηκαν τα Ε.Α.Σ. στην τιμολογιακή πολιτική προς την M.S.M. για γομώσεις βλημάτων, ενώ με το Δ.Σ. 269 στις 11/12/2023 δεσμεύτηκε η εταιρία για ίδρυση κοινοπραξίας με την M.S.M. καταθέτοντας από κοινού επενδυτική πρόταση στο πρόγραμμα A.S.A.P. χωρίς να συμπεριληφθεί πρόταση αγοράς της πρέσας ενάντια στα συμφέροντα της εταιρίας μας. Στα παραπάνω Δ.Σ., καταψήφισα της εισηγήσεις.
  4. Η διοίκηση των Ε.Α.Σ. δέχθηκε εκχώρηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων στην Κ/Ξ για 25 χρόνια, χωρίς κανένα χρηματικό αντάλλαγμα (ενοίκιο).
  5. Οι τιμές που δέχθηκε η διοίκηση των Ε.Α.Σ. να τιμολογεί την γόμωση βλημάτων είναι προφανώς άδικη για την εταιρία. Όφειλε η διοίκηση να προβεί σε επίσημη έρευνας αγοράς για να διαπιστωθεί το εύλογο του τιμήματος.
  6. Οι όροι λειτουργίας της Κ/Ξ δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα των Ε.Α.Σ. Η ξένη εταιρία, ως οργανικό μέρος ενός ομίλου που θα έχει την διοίκηση της Κ/Ξ, μπορεί να ελέγχει τις τιμές των εισαγόμενων κορμών, το κόστος παραγωγής έχοντας ήδη διασφαλίσει χαμηλές τιμές γόμωσης και τις τιμές διάθεσης των προϊόντων της Κ/Ξ. Ο ισχυρισμός ότι η διάθεση του 50% των έτοιμων προϊόντων θα γίνεται από τα Ε.Α.Σ. δεν διορθώνει την πραγματικότητα. Διότι τα παραγόμενα προϊόντα της Κ/Ξ στα βλήματα 155χιλ. δεν είναι πλήρεις βολές διότι λείπουν οι πυροσωλήνες και τα γεμίσματα συνεπώς τα Ε.Α.Σ. δεν θα πετυχαίνουν τιμές έτοιμου βλήματος και το πιο πιθανό θα αναγκάζονται να πουλάνε στον όμιλο M.S.M.
  7. H Κ/Ξ δεν θα έχει εταίρο την M.S.M. αλλά την M.S.M. Export που είναι εταιρία μειωμένης πιστοληπτικής ικανότητας, σύμφωνα με την αξιολόγηση των κοινοτικώνυπηρεσιών.
  8. Με την Κ/Ξ ιδιωτικοποιείται ο κλάδος πυρομαχικών της χώρας καθιστώντας την απόφαση για απευθείας επιλογή δηλαδή χωρίς διαγωνισμό ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση.
  9. Ο ισχυρισμός ότι οι αποφάσεις της Γ.Σ. καλύπτουν ενδεχόμενες ευθύνες του Δ.Σ. είναι αμφίβολης ισχύος.
  10. Όπως είναι προφανές η διοίκηση της Κ/Ξ έχει κάθε συμφέρον ώστε η Κ/Ξ να έχει χαμηλά κέρδη για φορολογικούς λόγους και για λόγους εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ομίλου.
  11. Δεν φαίνεται να έχουν δοθεί αποδεικτικά στοιχεία από την MSM Export ότι πράγματι έχει υπογεγραμμένες συμβάσεις για 155 χιλ. Υπάρχει πιθανότητα η M.S.M. Export να παίξει μεσιτικό ρόλο αναλαμβάνοντας να υλοποιήσει συμβατικές υποχρεώσεις της Global Ordnance ή άλλης εταιρίας. Παρά τις προσπάθειες διαλόγου από το Σωματείου εργαζομένων του Υμηττού για τη τύχη των εργαζομένων, έγιναν προσχηματικές συζητήσεις δήθεν διαβουλεύσεων και εκφράστηκαν καλές προθέσεις εκ μέρους της διοίκησης χωρίς ποτέ αυτές να αποτυπωθούν ως θέσεις της διοίκησης.

Έτσι, οι εργαζόμενοι μέσω της εισήγησης οδηγούνται στη νέα εταιρεία χωρίς να ερωτηθούν, ανατρέποντας έτσι δραματικά τη ζωή των συναδέλφων ως προς το εργασιακό τους περιβάλλον, τη οικογενειακή και κοινωνική ζωή τους.

Ανακοίνωση έχει εκδώσει και η Ομοσπονδια Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας:

«Συμβαίνει τώρα!!! Κατάληψη εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Μετά τις μεθοδεύσεις της Διοίκησης Κωστόπουλου και την αδιαφορία της Κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Η 25ετης εκχώρηση έναντι πινακίου φακής των γραμμών παραγωγής σε μια Κοινοπραξία που «ήρθε νύχτα» χωρίς καμία διαδικασία, η απόσυρση των ΕΑΣ από την κρίσιμη παραγωγή των μεταλλικών μερών των βλημάτων και η ευρύτερη συμφωνία ΕΑΣ – MSM με τους επαχθείς όρους και δεσμεύσεις ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

Σε μια περίοδο όπου η αγορά πυρομαχικών εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη, οι «ραδιούργοι εμπνευστές» της Κοινοπραξίας – «έκτρωμα» απεργάζονται να μετατρέψουν τα ΕΑΣ σε έναν αδύναμο υποκατασκευαστή καταστρέφοντας κάθε δυνατότητα αυτόνομης παραγωγής πυρομαχικών, χαρίζουν τεχνογνωσία δεκαετιών, προικίζουν την Κοινοπραξία με τα «ασημικά» των ΕΑΣ,  αδιαφορούν για τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και τις «χαρίζουν» στη Σλοβακία υπονομεύοντας κάθε προοπτική της Εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν και απαιτούν ισχυρή και παραγωγική εγχώρια αμυντική βιομηχανία, θέσεις εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης, κατάργηση κάθε συμφωνίας που υφαρπάζει από τα ΕΑΣ τις παραγωγικές τους δυνατότητες.

Όλοι μαζί για την ανασυγκρότηση της Αμυντικής Βιομηχανίας, όλοι μαζί για να περιφρουρήσουμε την παραγωγή μεταλλικών μερών στη χώρα μας, όλοι μαζί για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα».

Τι είχε εξαγγείλει ο  Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως «οι δαπάνες μας για το 2025 είναι σωστά ζυγισμένες και αναλύονται σε τρεις κατηγορίες, με πρώτη την άμυνα. Εκεί θα κατευθυνθούν το 2025 κάτι παραπάνω από 1,6 δισ. Είναι αυξημένα κατά 850 εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ναι, γιατί το 2025 θα παραλάβουμε την πρώτη φρεγάτα Belharra, τον «Κίμωνα».

Σε άλλο σημείο έλεγε πως «ακόμα 1 δισεκατομμύριο θα αφορά την αύξηση της στρατιωτικής δαπάνης και 1 δισ. θα διατεθεί σε στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες» και πως «ταυτόχρονα, ανταποκρινόμενοι σε ένα πάγιο αίτημα των ενστόλων μας, αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Λιμενικό, στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική».

Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία Atena: Νέο έκτακτο δελτίο – Πού αναμένονται καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ώρες (LIVE)

Αχαρνών: Επέμβαση της ΕΚΑΜ στην πολυκατοικία όπου άνδρας απειλούσε να ανατιναχτεί (Photos – Video)

Δρυός πεσούσης…

Γάζα: Σφαγή στο Αλ Μαουάσι – «Θάφτηκαν στα συντρίμμια, βγάζουμε συνέχεια ανθρώπινα μέλη» (Photos – Video)

Ο… επιτελάρχης του γλυκού νερού

Ξεκινά η μετά-Κασσελάκη εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονοδιάγραμμα, οι ευθείες βολές Φάμελλου και οι προθέσεις της Ρένας Δούρου

Βουλή: Η Έλενα Ακρίτα ζήτησε να αρθεί η ασυλία της για τη δικαστική διαμάχη με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter