Ανάπτυξη 4,1% του ΑΕΠ από 3,5% που προέβλεπε αρχικά για τo 2021 και 6% του ΑΕΠ για το 2022 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 5% του ΑΕΠ, προβλέπει για την Ελλάδα, με τη συνδρομή και του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις, υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων των πολιτών.
Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνονται και οι κίνδυνοι που αφορούν την ελληνική οικονομία σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως ένα πιθανό κύμα πτωχεύσεων τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε νοικοκυριά, αλλά και την πορεία που θα ακολουθήσει το νέο «στοίχημα» του ανοίγματος του τουρισμού.
Στο κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί εξαιτίας της πανδημίας, η Κομισιόν αναθεώρησε τις εαρινές της προβλέψεις τις εκτιμήσεις που είχε κάνει τον περασμένο Φεβρουαρίου. Οι εκτιμήσεις της βασίζονται κυρίως στην αναπτυξιακή δυναμική που θα δώσει στην οικονομία η αύξηση των επενδύσεων κατά 12,9% φέτος και κατά 15,1% για το 2021.
Επίσης υπολογίζεται ότι φέτος και περισσότερο το 2021 θα έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη και η αναβαλλόμενη κατανάλωση από τις σωρευμένες καταθέσεις των νοικοκυριών. Θετικό θεωρείται και το άνοιγμα του τουρισμού αν και η αναπλήρωση του τζίρου σε σύγκριση με το 2019 είναι ακόμη αμφίβολη λόγω της ύπαρξης ακόμη της υγειονομικής κρίσης σε πολλά από τα κράτη προορισμού.
Με τα δεδομένα αυτά προβλέπεται ότι οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,1% το 2021 και κατά 14,8% το 2022.
«Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, ιδίως σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Κομισιόν, στην οποία προστίθεται ότι «πρόσθετοι κίνδυνοι προέρχονται από τον αντίκτυπο του ζητήματος της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης», γεγονός που αφήνει υπόνοιες για το γεγονός πως η Κομισιόν ανησυχεί για το κύμα επιχειρηματικών πτωχεύσεων στη συνέχεια.
Παρά τη στήριξη της απασχόλησης με μεγάλα ποσά η Κομισιόν θεωρεί επίσης ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα είναι βραδύτερη από ό,τι αναμένεται με το ποσοστό να παραμένει σταθερό στο 16,3% για το 2021 και το 2022 με τάση για οριακή αποκλιμάκωση στο 16,1% το 2022. Τονίζεται επίσης ότι η αύξηση της απασχόλησης θα εξαρτηθεί και από νέα μέτρα στήριξης κατά τη μετά τον κορονοϊό εποχή.
Η πιο μεγάλη απόκλιση σε σχέση με την προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ εντοπίζεται στο κρίσιμο μέγεθος του χρέους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 205,6% το 2020 για φέτος θα αυξηθεί στο 208,8% και στη συνέχεια θα μειωθεί στο 201,5% το 2022. Αντιστοίχως το Υπουργείο Οικονομικών στο ΠΣΑ προβλέπει ότι από το 205,6% το 2020 το χρέος θα μειωθεί οριακά για φέτος στο 204,5% και στη συνέχει θα έχει μεγάλη μείωση κάτω από το 190% το 2022.