€777 εκατ. χρέη τον Νοέμβριο για νοικοκυριά – επιχειρήσεις

€777 εκατ. χρέη τον Νοέμβριο για νοικοκυριά – επιχειρήσεις

Τα μαγαζιά προσπαθούν με τις χειμερινές εκπτώσεις να περιορίσουν τις ζημιές, αλλά οι καταναλωτές στην πλειονότητά τους δυσκολεύονται να αγοράσουν αφού μετά δυσκολίας βγάζουν τον μήνα με τα απολύτως αναγκαία

Η ακρίβεια έχει γονατίσει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Μπορεί τα μεγάλα σχήματα να κερδίζουν αισχροκερδώντας σε βάρος της κοινωνίας, αλλά οι περισσότεροι τομείς της πραγματικής οικονομίας ασφυκτιούν. Μέσα στην αγωνία των καταναλωτών να πληρώσουν κυρίαρχα τους υπερδιογκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, την ακρίβεια στα τρόφιμα και τα υγρά καύσιμα, μειώνεται ο τζίρος σε όλες τις άλλες κατηγορίες της οικονομίας. Τα στοιχεία βοούν και τρομάζουν όσους είναι σε θέση να τα διαβάζουν και όσους δεν θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των πανηγυρισμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που δήθεν ακμάζει επειδή αναπτύσσεται το ΑΕΠ. Από τη μία έχουμε τα συστημικά ΜΜΕ που θριαμβολογούν για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων (κυρίως ο ΦΠΑ) και από την άλλη διαμορφώνονται συνθήκες εγκλωβισμού της οικονομίας όπως αυτές της τετραετίας 201014, όταν οι επιχειρήσεις ασφυκτιούσαν με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και να συρρικνώνονται οι καταθέσεις.

Δείτε επίσης: Ανακάλυψε και ο Μητσοτάκης τον «πληθωρισμό της απληστίας»

Γιγαντώνεται το χρέος προς το δημόσιο

Από τις αρχές του 2023 προστέθηκαν 6,548 δισ. ευρώ ως ληξιπρόθεσμες οφειλές στην ΑΑΔΕ. Οπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο έφτασαν συνολικά τα 6,548 δισ. ευρώ από 5,771 δισ. που ήταν στο δεκάμηνο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μέσα στις 30 ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου νοικοκυριά και επιχειρήσεις έφτασαν να χρωστούν 777 εκατ. ευρώ περισσότερα! Συνολικά το «κόκκινο» φορολογικό χρέος των Ελλήνων ανέρχεται σε 105,721 δισ. ευρώ (ανεπίδεκτα είσπραξης θεωρούνται τα 26,31 δισ. ευρώ και απομένουν 79,406 δισ. ευρώ προς είσπραξη).

Οσο για τον άλλο δημοσιονομικό βραχνά των οφειλών ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ; Ηδη το χρέος τρέχει με 47,16 δισ. ευρώ (μέχρι τις 30.9.2023). Οπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το πρώτο εννιάμηνο του 2023 προστέθηκαν 101.807 νέοι οφειλέτες και συνολικά 79,19 εκατ. ευρώ. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, οι οφειλέτες που οι οφειλές τους δημιουργήθηκαν το 2010 είχαν μετρηθεί σε 85.685, αυτοί που άρχισαν να οφείλουν το 2011 ήταν 91.478 και 77.315 το 2012. Οπως εύκολα συνάγεται, η φορομπηχτική οικονομία την περίοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη γεννά περισσότερους οφειλέτες απ’ ό,τι τα τρία πρώτα χρόνια της μνημονιακής εποχής και δεν έχουν μετρηθεί οι τρεις τελευταίοι μήνες του 2023.

«Τραβούν από τα έτοιμα» λέει η Τράπεζα της Ελλάδος

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος μόνο το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2023 τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τράβηξαν 3 δισ. ευρώ προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πληθωρισμού της απληστίας. Την ασφυκτική για την κοινωνία κατάσταση έχει αποτυπώσει και η Eurostat. Ο μέσος Ελληνας ξοδεύει 4% επιπλέον του μηνιαίου μισθού του προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των λογαριασμών όταν ο μέσος Γερμανός αποταμιεύει το 19,91% του μηνιαίου μισθού του.

Πληρώνουν λογαριασμούς με δόσεις

Δυσκολίες πληρωμής λογαριασμών αντιμετώπισε, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο (Δεκέμβριος 2023), το 86% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Το 36% παραδέχτηκε ότι είχε δυσκολία να πληρώσει τους λογαριασμούς του τις «περισσότερες φορές», ενώ το 50% ανέφερε ότι «κατά καιρούς» είχε αντίστοιχα προβλήματα. Προφανώς είμαστε στην τελευταία θέση της Ευρώπης αναφορικά με τη δυσκολία πληρωμής λογαριασμών. Από την άλλη, από την προτελευταία Πορτογαλία μάς χωρίζει στατιστική ποσοστιαία άβυσσος της τάξης των 22 μονάδων. Δυσκολία στην πληρωμή λογαριασμών αντιμετωπίζει το 64% της πορτογαλικής κοινωνίας. Αυτές οι επιδόσεις κάνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να πανηγυρίζει για την ακμάζουσα πορεία της οικονομίας.

Δείτε επίσης: Καλπάζει ανεξέλεγκτη η ακρίβεια: Άλμα κατά 8,9% στα είδη διατροφής τον Δεκέμβριο – Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

«Κούφια» μέτρα κατά της ακρίβειας – Τι ανακοίνωσε ο Σκρέκας (Video)

Ακρίβεια: Παραδοχή Μητσοτάκη πως δεν φταίει ο «εισαγόμενος πληθωρισμός»

 Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα Μητσοτάκη για τα μάτια του κόσμου!

Documento Newsletter