€455.000.000 σε ημέτερους σχολάρχες του Μητσοτάκη – Μισό δισ. ευρώ στο καρτέλ του «σκόιλ ελικίκου»

€455.000.000 σε ημέτερους σχολάρχες του Μητσοτάκη – Μισό δισ. ευρώ στο καρτέλ του «σκόιλ ελικίκου»

Αν σε κάτι διακρίνεται η κυβέρνηση, είναι η διαφθορά (αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους δεν μας απέδωσε την επενδυτική βαθμίδα η Moody’s), η φορομπηχτική πολιτική και η σύσταση καρτέλ για την απορρόφηση εκατομμυρίων ευρώ από τους λίγους και εκλεκτούς. Το Documento αποφάσισε να διεισδύσει στο τρίγωνο διαπλοκής που απορροφά κοινοτικό και κρατικό χρήμα από την κατάρτιση. Πρόκειται για διαχρονική πηγή διαφθοράς που απογειώθηκε στα χρόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ας μην ξεχνάμε το περιλάλητο σκάνδαλο με την ασύγχρονη εκπαίδευση επιστημόνων την πρώτη περίοδο της πανδημίας, όταν Κυρ. Μητσοτάκης και Γιάννης Βρούτσης επιχείρησαν να «βοηθήσουν» επιστήμονες παρέχοντας προγράμματα κατάρτισης μέσα από πλατφόρμες που οδηγούσαν σε αστειότητες τύπου «σκόιλ ελικίκου» και «Μέτζη του νέουκτη». Μπορεί να προκάλεσε γέλωτα στο πανελλήνιο, όμως από πίσω υπήρχε κύκλωμα που απορροφούσε κρατικό χρήμα.

Στην ίδια γραμμή διαφθοράς και η απώλεια 232 εκατ. ευρώ από προγράμματα που υπέγραψε ο Κωστής Χατζηδάκης και εξαϋλώθηκαν λόγω μη υλοποίησης, για να έρθει η Νίκη Κεραμέως τον περασμένο Ιούλιο να δώσει στους ίδιους κοινωνικούς εταίρους άλλα 232 εκατ. για να υλοποιήσουν τα προγράμματα.

Μπορεί υπό το βάρος της γελοιοποίησης το 2020 η προσπάθεια διασπάθισης του δημόσιου χρήματος των Μητσοτάκη – Βρούτση μέσα από τηλεκατάρτιση επιστημόνων να μην πέρασε, αλλά ο μηχανισμός παρέμενε ενεργός. Πλέον έχουμε στο παιχνίδι κοινωνικούς φορείς και δήμους. Είναι ένα τρίγωνο διαπλοκής που κάνει κοινωνικές οντότητες όπως η ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ να λειτουργούν ως μεσίτες. Παίρνουν τα προγράμματα από το κράτος με το πρόσχημα ότι γνωρίζουν άριστα τους κλάδους που εκπροσωπούν και τα στέλνουν σε μόλις τρεις ομίλους που λυμαίνονται τον χώρο της κατάρτισης.

Ολως τυχαίως (;) είναι οι ίδιοι όμιλοι που ανέλαβαν το 2020 με υπουργικές αποφάσεις του τότε υπουργού Εργασίας Βρούτση να υλοποιήσουν το σκάνδαλο «σκόιλ ελικίκου». Ολως τυχαίως (;) τα προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούν μέσω των «μεσιτών» οι τρεις αυτοί όμιλοι αφορούν σχεδόν αποκλειστικά την ασύγχρονη εκπαίδευση (τηλεκατάρτιση). Πρόκειται για οριζόντια προγράμματα (γενικού περιεχομένου πληροφορική, πράσινα, διοίκηση) που ουδείς παρακολουθεί την πορεία τους, σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτά που κάνει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), η οποία τηρεί μητρώο ωφελουμένων προγραμμάτων κ.λπ. Αυτά άραγε τα προγράμματα ποιος τα συντονίζει; Είναι αδύνατο να ελεγχθεί έτσι αν κάποιος ωφελούμενος κάνει το ίδιο πρόγραμμα στην ίδια πλατφόρμα του ίδιου ή διαφορετικού ομίλου (μόλις τρεις καρπώνονται το σύνολο των προγραμμάτων ύψους 455 εκατ. ευρώ)! Εδώ εισέρχεται το μεγάλο ζήτημα…

Καρτελοποίηση για να πνίξουν τα ΚΔΒΜ

Στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότεροί από 200 πιστοποιημένοι φορείς κέντρων διά βίου μάθησης (ΚΔΒΜ). Απασχολούν σε μόνιμη βάση περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης και περισσότερους από 15.000 πιστοποιημένους από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) εκπαιδευτές. Οι φορείς αυτοί ουσιαστικά κλείνουν πλέον επειδή όλοι οι πόροι για το ανθρώπινο δυναμικό οδηγούνται στους συγκεκριμένους ομίλους συμφερόντων που αποκαλύπτει το Documento. Οπως προκύπτει από τις δημόσιες συμβάσεις, το τρίγωνο της διαπλοκής στέλνει τα πολλά και μεγάλα κονδύλια στους κοινωνικούς και δημόσιους φορείς (κοινωνικοί εταίροι, δήμοι κ.λπ.) και αυτοί τα στέλνουν στους τρεις ομίλους φορέων κατάρτισης. Είναι οι ίδιοι όμιλοι μέσα από τους οποίους επιχειρήθηκε η διασπάθιση δημόσιου χρήματος με το σκάνδαλο «σκόιλ ελικίκου».

Για τους υπόλοιπους πιστοποιημένους φορείς απομένουν όσα υλοποιεί η ΔΥΠΑ (επιταγή κατάρτισης – voucher). Ετσι η πληθώρα των έργων για το ανθρώπινο δυναμικό αντί να δοθεί στον νομοθετημένο φορέα, τη ΔΥΠΑ, δίδεται σε κοινωνικούς εταίρους, υπουργεία, επαγγελματικά ή μικρά επιμελητήρια ώστε να κατευθυνθούν μέσα από φωτογραφικούς διαγωνισμούς στους συγκεκριμένους ομίλους. Αποτελούν τους μόνιμους και σταθερούς συνεργάτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η σύσταση καρτέλ με κυβερνητική αρωγή στο απόγειό της.

Φωτογραφικοί όροι, ασύγχρονη εκπαίδευση

Για να διασφαλίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι τα έργα κατευθύνονται μέσω «διαγωνιστικών διαδικασιών» στους ημετέρους, εκτός των φωτογραφικών όρων στους διαγωνισμούς –περισσότερο από το 95% των έργων έχει δοθεί σε ανάδοχο, χωρίς έκπτωση και χωρίς δεύτερο ενδιαφερόμενο–, αναδεικνύει την ασύγχρονη εκπαίδευση, δηλαδή την παρακολούθηση βίντεο, και την τηλεκπαίδευση ως τις μοναδικές μεθόδους κατάρτισης, καταργώντας ουσιαστικά την πλέον αποτελεσματική από διδακτικής άποψη διά ζώσης εκπαίδευση. Ολα καλά στο φέουδο του Κυρ. Μητσοτάκη.

Μισό δισ. ευρώ στο καρτέλ του «σκόιλ ελικίκου»

Τρεις όµιλοι πήραν τη µερίδα του λέοντος µέσω κοινωνικών φορέων

Οι αριθµοί µιλούν και ξεσκεπάζουν την καρτελοποίηση της κατάρτισης µέσω κοινωνικών φορέων και δήµων. Συνολικά πενήντα επτά κρατικές δηµόσιες οντότητες, µεταξύ αυτών και οι µεγάλοι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), λειτουργούν ως µεσάζοντες για να αναθέσουν έργα κατάρτισης σε µόλις τρεις οµίλους επιχειρήσεων που λειτουργούν κέντρα διά βίου µάθησης (Κ∆ΒΜ) και κέντρα επαγγελµατικής κατάρτισης (ΚΕΚ). Ολοι αυτοί οι κοινωνικοί φορείς µε ένα… µαγικό τρόπο αναλαµβάνουν το έργο και το αναθέτουν στους συγκεκριµένους τρεις οµίλους.

Η µεθόδευση

Ο µηχανισµός είναι εξαιρετικά απλός. Το υπουργείο Εργασίας ζητά τη συνδροµή των κοινωνικών φορέων στη µείωση της ανεργίας. Οι κοινωνικοί φορείς καταθέτουν προτάσεις που αφορούν µόνο την υλοποίηση προγραµµάτων κατάρτισης. Ο εκάστοτε υπουργός αναθέτει το έργο. Ποιος άραγε µπορεί να αντιλέξει ότι οι κοινωνικοί φορείς γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε τις ανάγκες του κλάδου που εκπροσωπούν;

Εδώ ξεκινά η διαπλοκή που οδηγεί στην καρτελοποίηση της κατάρτισης. Με υπουργικές αποφάσεις τίθενται φωτογραφικοί όροι. Από την άλλη, οι κοινωνικοί φορείς, σαν να υπάρχει ένα κοινό διευθυντήριο, αφού απορροφήσουν τους πόρους για την καταπολέµηση της ανεργίας µεταθέτουν τη συντριπτική πλειονότητα των προγραµµάτων στους τρεις οµίλους επιχειρήσεων κατάρτισης. Προφανώς παρακρατούν ένα ποσό ως µεσιτική αµοιβή.

Το σύστηµα διαπλοκής είναι καλά δοµηµένο αλλά έχει ρωγµή. Ολα αυτά πρέπει να εισαχθούν στην υποχρέωση δηµοσιότητας των δηµόσιων συµβάσεων του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου ∆ηµοσίων Συµβάσεων (ΚΗΜ∆ΗΣ). Μπορεί το περιβάλλον να είναι χαοτικό, αλλά αν κάποιος θέλει, µπορεί να βγάλει άκρη.

Ιδού τα αποτελέσµατα

Πρόκειται για τα µεγάλα έργα κατάρτισης άνω του 1 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από τους «µεσίτες» στους τρεις οµίλους. Αυτά που εξηύραµε αφορούν 454,8 εκατ. ευρώ. Το τραγικότερο όλων αυτών; Ειδικά οι µεγάλοι, όπως η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕΕ, έχουν και λειτουργούν δικά τους ΚΕΚ. Γιατί δεν επιτελούν αυτά τα Κ∆ΒΜ τα προγράµµατα που αναλαµβάνουν να εκτελέσουν; Η απάντηση κρύβεται στο τρίγωνο της διαπλοκής των οµίλων του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων.

 

Διαβάστε επίσης

Πρώτο χτύπημα από την εσωκομματική αντιπολίτευση – Αφετηρία αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής

Γερμανία: Το SPD πρώτο στο Βρανδεμβούργο – «Το κόμμα του Σολτς νίκησε, ο καγκελάριος έχασε»

Super League: Η βαθμολογία μετά την 5η αγωνιστική – Οι κερδισμένοι και τα ντέρμπι που έρχονται (Videos)

Καιρός: Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία – Πού αναμένονται βροχές από το μεσημέρι

 

 

Documento Newsletter