Το επίδομα ασθενείας χορηγείται απρόσκοπτα και σε περίπτωση που ο δικαιούχος ασφαλισμένος του e-ΕΦΚΑ νοσήσει από κορoνοϊό, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση ασθενείας, τονίζεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ.
Επίσης αναφερόμενος στο γεγονός ότι επειδή ο ασθενής δεν μπορεί να προσκομίσει την απαιτούμενη ιατρική βεβαίωση κατά την περίοδο της ασθένειάς του, ο ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι εφαρμόζεται η πάγια πρόβλεψη για την αντιμετώπιση ανυπαίτιου κωλύματος κατά την προσκόμισή της.
Ειδικότερα, δεδομένου ότι στην προκειμένη περίπτωση η λήψη της ιατρικής γνωμάτευσης δεν είναι ευχερής, λόγω του περιορισμού (με υγειονομική και διοικητική εντολή), οι ασθενείς – δικαιούχοι ασφαλισμένοι μας προσκομίζουν τις ιατρικές γνωματεύσεις, που εκδόθηκαν από τους ιατρούς τους, σε μεταγενέστερο χρόνο μετά την αποκατάσταση της υγείας τους και την άρση του περιορισμού.
Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση ασθενείας η ιατρική γνωμάτευση είναι αναγκαία για να καθορίσει τη σοβαρότητα της ασθένειας που μπορεί να κυμαίνεται σε ένα ευρύ φάσμα από παντελή έλλειψη συμπτωμάτων (εντελώς ασυμπτωματικός ασθενής που ενδέχεται να εργάζεται με τηλεργασία και επομένως δεν δικαιούται επίδομα) έως περιπτώσεις βαριάς νόσησης που απαιτούν νοσηλεία, και να προσδιορίσει τον αντίστοιχο χρόνο αποχής από την εργασία προκειμένου να καταβληθεί το αναλογούν επίδομα.
Ωστόσο, όσοι εργαζόμενοι – και είναι εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες- θεωρούνται ύποπτα περιστατικά ή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και κάθονται οικειοθελώς σε κατ΄οίκον απομόνωση, δεν ωφελούνται από αυτό το μέτρο. Είναι ένα ζήτημα που έχει τεθεί εδώ και καιρό από σωματεία και συνδικάτα σε υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ, αλλά απάντηση δεν έχουν λάβει.