Δυτικοί αξιωματούχοι θεωρούν «κούφιες» τις απειλές του Πούτιν για το φυσικό αέριο

Δυτικοί αξιωματούχοι θεωρούν «κούφιες» τις απειλές του Πούτιν για το φυσικό αέριο

Οι απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν να διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη έχουν απορριφθεί ως «κούφιες» από δυτικούς αξιωματούχους, λόγω της ζημίας που θα προκαλούσε η κίνηση αυτή σε μια ρωσική οικονομία που ήδη ταλαιπωρείται από τις κυρώσεις.

Ο Πούτιν είπε ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες εκτός εάν οι «μη φιλικές» χώρες αρχίσουν να πληρώνουν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε ρούβλια από την Παρασκευή, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να στηρίξει την αξία του ρωσικού νομίσματος, το οποίο έχει πέσει κατακόρυφα από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, δυτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν σήμερα σκεπτικισμό ότι η Μόσχα θα μπορούσε να βρει εναλλακτικούς αγοραστές για τις κύριες εξαγωγές της, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη χρηματοδότηση της εξαιρετικά δαπανηρής στρατιωτικής περιπέτειας του Πούτιν.
Τα κράτη της ΕΕ που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό έχουν δείξει μέχρι στιγμής ένα ενιαίο μέτωπο στην αντίθεση των πληρωμών σε ρούβλια. Ωστόσο, υπάρχουν εικασίες ότι η Ιταλία μπορεί να σκέφτεται να σπάσει την ενιαία στάση αφού το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι είπε ότι ο Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη, είχε περιγράψει ένα πρακτικό σύστημα για την πραγματοποίηση της αλλαγής του συστήματος πληρωμής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε την Πέμπτη ότι το Βερολίνο δεν θα «εκβιαστεί από τον Πούτιν» και ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ είπε απλώς ότι «οι συμβάσεις είναι συμβάσεις» αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι συμφωνίες που υπογράφονται με Ρώσους εξαγωγείς γενικά ορίζουν πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια.

Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «παρακολουθεί» τον πιθανό αντίκτυπο της ρωσικής δράσης στις ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να προκαλέσει την περαιτέρω άνοδο των τιμών. Ερωτηθείς όμως εάν η Βρετανία μπορεί να συμμορφωθεί με την απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια, είπε: «Αυτό δεν είναι κάτι που θα επιδιώξουμε να κάνουμε».

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει λίγο ρωσικό φυσικό αέριο και έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να τερματίσει τις αγορές πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, η υπόλοιπη ΕΕ εξαρτάται από τη Μόσχα για περίπου το 40% των ενεργειακών της προμηθειών, οι οποίες εξαιρέθηκαν από τις κυρώσεις προκειμένου να διατηρηθούν τα φώτα και η θέρμανση ανοιχτές σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία. Ωστόσο, δυτικοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν την πιθανότητα ξαφνικής διακοπής της ροής φυσικού αερίου, εάν οι πρωτεύουσες της ΕΕ αντισταθούν στις απαιτήσεις του Πούτιν.

Documento Newsletter