Δυτική Ελλάδα: Μετέτρεψαν το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλιάς σε σκουπιδότοπο

Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με την προκλητική ανοχή της Πολιτείας , το μοναδικής ομορφιάς , Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλιάς στην Δυτική Ελλάδα, περιοχή που προστατεύεται και από την διεθνή σύμβαση Ramsar.

Μέλη Οικολογικών Οργανώσεων εντόπισαν πρόσφατα στην καρδιά του οικοσυστήματος σκουπίδια και πλαστικά από τις γύρω καλλιέργειες , υπολείμματα εξοπλισμού καταστημάτων καθώς και χημικά – τοξικά απόβλητα…

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη εικόνα είναι πλέον συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια και μάλιστα κάθε τέλος καλοκαιριού οι ασυνείδητοι που ρίχνουν τα σκουπίδια στο Εθνικό Πάρκο , τα καίνε και μαζί με αυτά καίνε και τον καλαμιώνα με σκοπό να εξυπηρετήσουν τους παράνομους κυνηγούς για να εντοπίζουν πιο εύκολα τα υδρόβια πουλιά στην περιοχή «Λάμια».

Καταγγελίες ενεργών πολιτών που έγιναν στο www.apokalypseis.com αναφέρουν ότι αντί ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου να ζητήσει από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των δήμων που σχετίζονται με την περιοχή να μαζέψουν τα σκουπίδια από την προστατευόμενη περιοχή και στην συνέχεια να ζητήσει από Εισαγγελέα και την Αστυνομία έρευνα κι επιτήρηση για τον εντοπισμό των ασυνείδητων , έχει προκηρύξει διαγωνισμό !!! για την μέσω ανάθεσης αποκομιδή των απορριμμάτων με αμοιβή ανά τόνο!

« Είναι σαν να λέει στους ντόπιους: «Πετάτε εσείς όσα σκουπίδια μπορείτε παραπάνω, για να ανεβαίνει το τονάζ και τα κέρδη του εργολάβου που φημολογείται ότι είναι από την περιοχή …» – καταγγέλλουν οι πολίτες.

Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή του και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντίνου μέλος της παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα».

Όπως αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση:

«Ποιο είναι το αληθινό τίμημα για τον «δυναμικό» τομέα της φράουλας αλλά και άλλων καλλιεργειών που συνεχώς γίνονται πιο πρώιμες και «ανταγωνιστικές» χρησιμοποιώντας ολοένα περισσότερο πλαστικό;

Χιλιάδες τόνοι πλαστικά γεωργικά απόβλητα βρίσκονται στην φύση από την Δυτική Αχαΐα μέχρι την Μεσσηνία. Παρά τις διάφορες πιλοτικές πρωτοβουλίες και τις εμφανώς πομπώδεις ανακοινώσεις της Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτή Ηλείας Διονυσίας Αυγερινοπούλου, τα πλαστικά δεν ανακυκλώνονται ούτε φυλάσσονται σε ιδιωτικούς χώρους. Πετιούνται οπουδήποτε ή καίγονται, με αποτέλεσμα τοξική χημική ρύπανση και μεγάλο κόστος καθαρισμού των χωματερών που δημιουργούν οι παραγωγοί.

Εδώ και χρόνια λέμε ότι δεν μπορεί η αγροτική ανάπτυξη να στηρίζεται σε καλλιέργειες που απλώς φορτώνουν το κόστος στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Δεν μπορεί να αποκαλούμε «ανάπτυξη» τα βουνά από πεταμένα πλαστικά, τους μαύρους καπνούς των πλαστικών που καίγονται και το δηλητηριασμένο έδαφος.

Ετικέτες