Δυτική Μακεδονία: Ξυπνά ο εφιάλτης του θατσερικού Μάντσεστερ

Δυτική Μακεδονία: Ξυπνά ο εφιάλτης του θατσερικού Μάντσεστερ

Εσωτερική μετανάστευση και τεράστιο το οικονομικό κόστος για δύο γενιές

Είναι πραγματικά εκκωφαντική η έλλειψη σχεδιασμού –αδιαφορία θα τη χαρακτηρίζαμε– για το μέλλον των εργαζομένων στα εργοστάσια της ΔΕΗ. Με βάση μελέτη της WWF Ελλάς η απολιγνιτοποίηση στη δυτική Μακεδονία θα οδηγήσει σε απώλεια 6.128 θέσεων εργασίας και 1,14 δισ. ευρώ τοπικού εισοδήματος και μάλιστα σε μια περιφέρεια που είναι ήδη πρωταθλήτρια στην ανεργία.

«Είναι σημαντικές οι οικονομικές απώλειες για την περιοχή. Αν σκεφτείτε ότι το 45-50% του ΑΕΠ της δυτικής Μακεδονίας στηριζόταν στην εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ, αντιλαμβάνεστε ότι μόνο από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα συρρικνωθεί κατά 50%. Τα τελευταία δέκα χρόνια το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 25% και ο ελληνικός λαός πέρασε δύσκολα. Φανταστείτε τι θα συμβεί αν συρρικνωθεί κατά 50% το ΑΕΠ μιας περιοχής και δεν υπάρξουν μέτρα προστασίας» σημειώνει στο Documento ο κ. Μπιτάκης και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποιους άξονες για την περιοχή, αλλά μιλάει για πράσινη ανάπτυξη. Οπως καταλαβαίνετε, αυτό δεν προσφέρει θέσεις εργασίας. Ή, εν πάση περιπτώσει, δίνουν πρόσκαιρες θέσεις εργασίας. Για τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, για παράδειγμα, θα δημιουργηθούν κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά προσωρινά. Κατά τη λειτουργία του οι θέσεις εργασίες θα είναι ελάχιστες. Δεν είναι τόσο σημαντική η αναπλήρωση της ονομαστικής αξίας του ΑΕΠ που χάνεται, αλλά η οριζόντια διάχυση του παραγόμενου πλούτου. Το ζητούμενο είναι οι θέσεις εργασίας».

Το παράδειγμα του Μάντσεστερ το 1984 είναι εξόχως αποκαλυπτικό. Οταν η Μάργκαρετ Θάτσερ έκλεισε 20 ορυχεία με 20.000 εργαζόμενους ακολούθησε εσωτερική μετανάστευση, καθώς και τεράστιο οικονομικό κόστος που πλήρωσαν δύο γενιές…

Documento Newsletter