Δυτική Ελλάδα: Ξηλώνουν μοντέλα – πρότυπα διαχείρισης

Δυτική Ελλάδα: Ξηλώνουν μοντέλα – πρότυπα διαχείρισης

Εντονες αντιδράσεις πολιτών και φορέων σε δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ιόνιο

Το επίμαχο νομοσχέδιο προκάλεσε επίσης την έντονη αντίδραση πολιτών, φορέων και οικολογικών οργανώσεων στη δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και στα νησιά του Ιονίου.

Στην Κεφαλονιά οι τοπικοί φορείς και σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις καθώς ισοπεδώνεται κυριολεκτικά η επιτυχημένη έως σήμερα διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο νησί και στην Ιθάκη, ενώ καταργείται σκανδαλωδώς και ο ιστορικός Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου. Με συνοπτικές διαδικασίες, δίχως καμία αιτιολογία και διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, ανατρέπεται το μοντέλο της διαχείρισης των αποβλήτων στην Κεφαλονιά –πρότυπο για όλη την Ελλάδα εδώ και μια 25αετία– με την κατάργηση της Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (ΕΔΑΚΙ), πρώην διαδημοτικής επιχείρησης.

«Δεν έχουμε λόγο»

Στη δυτική Ελλάδα ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Πρώτη φορά το κράτος νομιμοποιεί και επισήμως την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές. Την ίδια στιγμή αφαιρεί από την τοπική αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα να εκφράσει άποψη στη χρήση δημόσιας έκτασης δικαιοδοσίας της σε περιπτώσεις έρευνας υδρογονανθράκων».

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «ψευδεπίγραφο» το νομοσχέδιο, το οποίο μόνο εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας δεν κάνει, θέτοντας το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας σε πρωτοφανή κίνδυνο.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι βαθιά αντιπεριβαλλοντικό, θυσιάζει το περιβάλλον στον βωμό των επενδύσεων και το εκχωρεί στο κεφάλαιο για να κερδοσκοπεί απρόσκοπτα.

Καταστροφή Natura

«Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων επιδιώκει» δήλωσε ο κ. Πετράκος «να μετατρέψει τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, με σκοπό να διευκολύνει τους ιδιώτες να εμπλακούν στο έργο της διαχείρισης αποβλήτων. Αφαιρεί από τα δημοτικά συμβούλια την αρμοδιότητα να εισηγούνται και να αποφασίζουν για μια σειρά κρίσιμα ζητήματα (προστασία περιβάλλοντος, χρήσεις γης, πολεοδομικά, κανονιστικές αποφάσεις κ.ά.) και εκχωρεί αυτή την αρμοδιότητα στις επιτροπές ποιότητας ζωής».

Και στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου οι αντιδράσεις είναι έντονες. Κάτοικοι και οικολογικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι το θαλάσσιο οικοσύστημα, το δάσος και η παραλία κινδυνεύουν με καταστροφή από την απειλή των εξορύξεων υδρογονανθράκων και του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου το οποίο καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμη και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.

Αντιδράσεις από περιβαλλοντικές ομάδες και σωματεία καταγράφονται και στη Ζάκυνθο. Οπως καταγγέλλουν, το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο καταργεί τον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, αλλάζει τις χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές της Ζακύνθου, επιτρέπει τις εξορύξεις σε περιοχές διατήρησης οικοτόπων και ειδών, όπως τα νησάκια Στροφάδες, και –το πλέον προκλητικό!– διευκολύνει τους επενδυτές τύπου εμίρη, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Ετικέτες

Documento Newsletter