Με εισηγητή τον «γαλάζιο» Περιφερειάρχη, αποφάσισαν χωρίς την άποψη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, των αρμοδίων του ΥΠ.ΠΟ.Α και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας !
Με την προκλητική ανοχή ακόμη και της αντιπολίτευσης, πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας μετά από εισήγηση του «γαλάζιου » Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη , το θέμα της δημιουργίας Αρχαιολογικού Πάρκου στην Αρχαία Ολυμπία μέσω της ΜΚΟ «Διάζωμα» παρά τις σοβαρές καταγγελίες και τις ενστάσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που αποκάλυψαν το www.documentonews.gr και η ιστοσελίδα www.apokalypseis.com .
Διαβάστε επίσης: Περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας και δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας γράφουν στα «παλιά τους υποδήματα» τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ερωτηματικά προκαλεί η συμμετοχή στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε με τηλεδιάσκεψη, του δημάρχου της Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργου Γεωργιόπουλου και του προέδρου της ΜΚΟ «Διάζωμα» Σταύρου Μπένου , οι οποίοι τοποθετήθηκαν υπέρ της δημιουργίας του «Αρχαιολογικού Πάρκου» .
Δεν κάλεσαν τους αρχαιολόγους!
Αντίθετα , όπως έγινε γνωστό, για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά τον ευαίσθητο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, δεν κλήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας , κάποιος εκπρόσωπος του ΥΠ.ΠΟ.Α , ούτε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Ο κ. Φαρμάκης αγνόησε επίσης προκλητικά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας οι οποίες μάλιστα ουδέποτε ενημερώθηκαν επίσημα για το θέμα. Χωρίς επίσημη ενημέρωση – όπως έχουν καταγγείλει – τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων – παραμένει και το ΥΠ.ΠΟ.Α. !
Ο μοναδικός Περιφερειακός Σύμβουλος που δεν ψήφισε το θέμα ήταν ο Κώστας Παπακωνσταντίνου της παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα».
Όπως ανέφερε στο www.apokalypseis.com :
« Η συζήτηση για το μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα σε Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και «ΔΙΑΖΩΜΑ» για τη δημιουργία «Αρχαιολογικού Πάρκου» στην Αρχαία Ολυμπία, συνοδεύτηκε με την εν χορώ απαξίωση των αρχαιολόγων και του Υπ. Πολιτισμού ως εμπόδια στην ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, τα μεγάλα λόγια για μία νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «για την προστασία και προώθηση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος της Π.Ε. Ηλείας» αποκάλυψαν την ένδεια σε ιδέες, σχεδιασμό και οράματα της Περιφερειακής Αρχής και μια στροφή του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ προς τα «έτοιμα». Ενώ οι ειδικοί του τουρισμού ζητούν διεύρυνση των τουριστικών προορισμών και ανάδειξη νέων στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς (π.χ. Ήλιδα, Οινιάδες), η Περιφερειακή Αρχή ισχυρίζεται ότι το πιο προβληματικό μέρος είναι αυτό που δέχεται σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρίστες το χρόνο. Στην πραγματικότητα, δεν μπορούν να σκεφτούν οτιδήποτε άλλο πέρα από την μονοκαλλιέργεια της Ολυμπίας. Υπό αυτό το κλίμα δεν συναινέσαμε σε αυτή τη διαδικασία.»
Θυμίζουμε ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωση του έχει καταγγείλει από την πρώτη στιγμή ότι το όλο εγχείρημα στερείται σοβαρότητας και νομιμότητας … και μάλιστα αποκάλυψε ότι αυτό αυτό επιχειρείται να πραγματοποιηθεί υπό την πλήρη άγνοια του ΥΠ.ΠΟ.Α. !
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση.
« Η ανάδειξη των μνημείων υπόκειται σε αυστηρές και προκαθορισμένες αρχές και διαδικασίες. Αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ΥΠ.ΠΟ.Α. και των Υπηρεσιών του, τις οποίες δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τρίτοι φορείς. Φυσικά, δεν αποτελεί έκπληξη ότι για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος του Διαζώματος χρησιμοποιεί έναν εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο για να αναπτύξει κοινότυπα εν πολλοίς επιχειρήματα περί ανάπτυξης και να εμφανιστεί ως ο ιδανικός συντονιστής για τη συμμετοχή των τοπικών φορέων στη διαχείρισή του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ενέργεια αυτή προκαλεί μεγάλη ανησυχία και εγείρει σοβαρές ενστάσεις στους κόλπους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για μια σειρά από λόγους» – αναφέρει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και προσθέτει :
– Η Αρχαία Ολυμπία έχει εκτεταμένη ζώνη προστασίας που περιλαμβάνει τον οικισμό και τον περιβάλλοντα χώρο και ελέγχεται από το ΥΠ.ΠΟ.Α. ώστε να αποτραπούν αυθαιρεσίες δόμησης και παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το περιβάλλον του μνημείου UNESCO. Οι αναπλάσεις που ευαγγελίζονται τοπικοί φορείς στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού Πάρκου εγκρίνονται και ελέγχονται από τις Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α και γνωμοδοτικά όργανα όπως το Κ.Α.Σ.
– Ο πρόεδρος του Διαζώματος γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία δεν μπορούν να υπαχθούν σε νέους φορείς διαχείρισης και διοίκησης, είτε περιφερειών είτε δήμων. Προς τι λοιπόν αυτή η σκόπιμη ασάφεια;
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει έναν ακόμα λόγο να εκφράζει τις έντονες ενστάσεις του για τον τρόπο που περιγράφεται το Αρχαιολογικό Πάρκο Αρχαίας Ολυμπίας. Ο ρόλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των Υπηρεσιών του Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν περιορίζεται στα όσα συμβαίνουν εντός της περίφραξης ενός αρχαιολογικού χώρου ή εντός των αιθουσών ενός μουσείου. Η «απόσταση» μεταξύ των μνημείων, και όσων ασχολούνται με την προστασία και την ανάδειξή τους, και των τοπικών κοινωνιών και παραγωγικών φορέων, στην οποία διαρκώς αρέσκεται να αναφέρεται ο πρόεδρος του Διαζώματος, σπεύδοντας «αφιλοκερδώς» να την καλύψει, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Οι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ασχολούνται εντατικά με την προσβασιμότητα, ανάδειξη και προβολή των μνημείων, ιδίως όσων ανήκουν στον παγκόσμιο κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, και βρίσκονται σε διαρκή διάλογο με τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Συμβάλλουν ενεργά στο να είναι ανοιχτά και ελκυστικά στους επισκέπτες και τους κατοίκους, στους επιστημονικά ορθούς όρους προβολής τους, στη διεθνή εν τέλει εικόνα τους και είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την πολιτική διαχείρισής της.
Πηγή: apokalypseis.com