Δυτικές απαξίες

Ακολουθώντας τη «no politica» εντολή της Eυρωπαϊκής Oμοσπονδίας Ποδοσφαίρου η διοίκηση της σκωτσέζικης Σέλτικ απαγόρευσε στους φιλάθλους της να εκδηλωθούν υπέρ του παλαιστινιακού λαού που σφαγιάζεται στη Γάζα. Ηταν στον αγώνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης για το χρυσοφόρο Champions League που οι κερκίδες πλημμύρισαν παλαιστινιακές σημαίες.

Ενας σύνδεσμος οπαδών είχε αντιταχτεί και η διοίκηση τους απέκλεισε από το γήπεδο μέχρι νεωτέρας. Στην ανακοίνωσή τους οι οπαδοί τόνισαν την υποκρισία των αρχών καθώς με άνωθεν εντολές προβλήθηκαν σε αγώνες συνθήματα που ορθώς στρέφονταν ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για την εκδήλωση της αλληλεγγύης τους στον παλαιστινιακό λαό τόνισαν την καταγωγή της Σέλτικ, η οποία γεννήθηκε μες στον λιμό και στην καταπίεση, προϊόν της αποικιοκρατίας και του εκτοπισμού.

Στον γερμανικό βορρά η διοίκηση της αντιφασιστικής ομάδας Ζανκτ Πάουλι, που θυμάται κάθε χρόνο το Ολοκαύτωμα, δίχασε τους ζωηρούς συνδέσμους οπαδών της σε όλο τον κόσμο. Ενώ το γήπεδό της αντηχούσε συνθήματα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, τώρα κράτησε αποστάσεις από τη σφαγή στη Γάζα.

Στο Χάρβαρντ οι χρηματοδότες του πανεπιστημίου απαιτούν διαγραφές φοιτητών για «φιλοπαλαιστινιακές» θέσεις, ενώ στο Μπέρκλεϊ τους διαπομπεύουν ως «αντισημίτες».

Στο όνομα της «νόμιμης αυτοάμυνας» ο δυτικός κόσμος αγκαλιάζει στοργικά τις ισραηλινές ωμότητες εναντίον αμάχων. Διαστρεβλώνει και ουσιαστικά απαγορεύει τη διαφορετική άποψη. Μιλά για ισλαμοφασισμό –όχι άδικα– την ίδια ώρα που στήνει σταυροφορίες για τη διάσωση του «απειλούμενου» χριστιανικού κόσμου. Την ίδια ώρα ο «εκπρόσωπος» των δυτικών αξιών Νετανιάχου σαν άλλος Ιησούς του Ναυή κηρύττει εθνοκάθαρση βάσει της Βίβλου.

Πόλεμος και σκοπιμότητες ισοπεδώνουν την κολόνα της Δύσης, τον Διαφωτισμό, την ανεκτικότητα, τη συνύπαρξη, την αδελφοσύνη.