Δυστοπικές καταστάσεις

Δυστοπικές καταστάσεις

«Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν» αναφέρουν οι στίχοι του Μανώλη Ρασούλη, που ταιριάζουν απολύτως στην πορεία της ελληνικής οικονομίας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η πολύ μικρή μείωση του πληθωρισμού τον Αύγουστο συνοδεύεται από τάσεις στον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή που προοιωνίζονται νέες μεγάλες αυξήσεις τον Σεπτέμβριο, οι οποίες σε συνάρτηση με αυτές στα τρόφιμα που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 15% θα μειώσουν εκ νέου δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Οσο για την πολυπόθητη ανάπτυξη, αυτή παραμένει στο 2,4% για το α΄ εξάμηνο του έτους, ελπίζοντας για μία ακόμη φορά ότι ο τουρισμός θα τη σώσει και θα φέρει την πολυδιαφημισμένη επενδυτική αξιολόγηση στο τέλος του 2023.

Αλλά με το χρέος να βρίσκεται στο δυσθεώρητο ύψος των 404,68 δισ. ευρώ χωρίς καμία βελτίωση, αντίθετα με επιδείνωση 30 δισ. ευρώ τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η επενδυτική βαθμίδα μόνο από θαύμα μπορεί να επιτευχθεί. Ηδη τα πρώτα αρνητικά μηνύματα έχουν φτάσει στο ελληνικό χρηματιστήριο που σημείωσε σημαντική πτώση την προηγούμενη εβδομάδα. Η Ελλάδα επί Μητσοτάκη δανείζεται για να καταναλώνει, δεν αποτελεί κέντρο καινοτομίας ή ανάπτυξης ακολουθώντας ξανά το αποτυχημένο μοντέλο που οδήγησε στα μνημόνια τη δεκαετία του 2000.

Και τα μηνύματα από την ευρωζώνη μόνο ευοίωνα δεν είναι. «Η ευρωζώνη έχει κολλήσει στον στασιμοπληθωρισμό και δεν πρόκειται να απεγκλωβιστεί σύντομα» δηλώνει ο Κάρστεν Τζούνιους, προϊστάμενος οικονομολόγος στην Bank J. Safra Sarasin στη Ζυρίχη. Χωρίς ημερομηνία λήξης αποδεικνύονται για άλλη μία φορά οι δυστοπικές καταστάσεις στην οικονομία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter