Δύσπιστη η κοινή γνώμη απέναντι στον Τσίπρα – Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση της GPO

Δύσπιστη η κοινή γνώμη απέναντι στον Τσίπρα – Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση της GPO

Δύσπιστη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα απεικονίζςεται η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για τα Parapolitika FM. Μόνο το 18,4% των ερωτηθέντων επιθυμεί την επιστροφή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Από τους υπόλοιπους το 54,5%  θεωρεί πως ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να παραμείνει απλός βουλευτής, ενώ το 14,6% βλέπει θετικά την ίδρυση νέου κόμματος υπό την ηγεσία του. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν ότι έχει διαμορφωθεί μια μεγάλη απόσταση ανάμεσα στον Τσίπρα και την κοινωνική βάση που άλλοτε τον στήριζε.

Πολιτικός κατακερματισμός και άνοδος εναλλακτικών σχηματισμών

Η εικόνα στην πρόθεση ψήφου αποτυπώνει ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, με παραδοσιακά κόμματα να υποχωρούν και νεότερους σχηματισμούς να ενισχύονται. Η Πλεύση Ελευθερίας ανεβαίνει στη δεύτερη θέση με 13,4%, προσπερνώντας το ΠΑΣΟΚ που καταγράφει 12,8%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση (9,7%), το ΚΚΕ (8,5%) και ο ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζεται σε μόλις 5,7%.

Η στροφή αυτή δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών αναζητά εναλλακτικές φωνές έξω από το παραδοσιακό δίπολο. Πρόκειται για μια δυναμική που, αν συνεχιστεί, ενδέχεται να αλλάξει ριζικά τον χάρτη των πολιτικών ισορροπιών, δημιουργώντας νέα ερωτήματα για το είδος των κυβερνητικών σχημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν στις επόμενες εκλογές.

Διχασμός για συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Αριστεράς

Σε ερώτηση για το αν θα έβλεπαν θετικά μια μετεκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με κόμματα της Αριστεράς, το 43,8% των πολιτών απαντά «ναι» ή «μάλλον ναι», ενώ το 47,9% δηλώνει αρνητικό. Ο διχασμός αυτός αναδεικνύει τις δυσκολίες για μια ενιαία προοδευτική πρόταση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην κυβερνητική κυριαρχία.

Ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό της ΝΔ

Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι απαντήσεις για τον ρόλο των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Το 46,8% θεωρεί ότι η στάση του Καραμανλή λειτουργεί υπονομευτικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το ποσοστό εκτοξεύεται στο 67,3% για τον Σαμαρά. Η εικόνα αυτή ενισχύει τις εντυπώσεις περί εσωκομματικής έντασης και πιθανών ρωγμών στη συνοχή της κυβερνητικής παράταξης.

Διαβάστε επίσης:

Η «ολότητα» του πορίσματος ΕΟΔΑΣΑΑΜ και το μπρος-πίσω του Κυριάκου Μητσοτάκη (Video) 

Κυβίστηση Σκέρτσου: Από το «ευαγγέλιο για την εθνική αυτογνωσία» στην «πολιτική σκευωρία»

Προκλητική γραμμή Μαξίμου για Τέμπη και μπάζωμα: Είχαμε την «αντίθετη συγκάλυψη» – Σύγχυση με Τριαντόπουλο (Video)

Τέμπη: Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ αποσύρει και επισήμως την αναφορά για την πυρόσφαιρα

Documento Newsletter