Δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα: «Ελεύθερη πτώση» του ΑΕΠ και «εκτόξευση» του χρέους

Δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα:  «Ελεύθερη πτώση» του ΑΕΠ και «εκτόξευση» του χρέους

«Ελεύθερη πτώση» προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Κομισιόν στις εαρινές εκτιμήσεις της που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Ειδικότερα, σκιαγραφώντας με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση, κάνει λόγο για ύφεση 9,7% φέτος, έναντι 7,7% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη και 7,4% στο σύνολο της ΕΕ και παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση εν συγκρίσει με τις εκτιμήσεις του υπουργείου (4,7% στο βασικό σενάριο και 7,9% στο δυσμενές).

Ωστόσο, τεράστια επιδείνωση προβλέπεται στα δημοσιονομικά, δηλαδή στο έλλειμμα και στο χρέος και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το χρέος θα «σκαρφαλώσει» το 2020 κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες αγγίζοντας το 196,4% του ΑΕΠ. Ωστόσο, εκτιμάται πως θα υποχωρήσει αισθητά το 2021 στο 182,6% του ΑΕΠ. 

Ταυτόχρονα, το δημόσιο έλλειμμα θα φτάσει το -6,4% του ΑΕΠ φέτος και -2,1% του ΑΕΠ το 2021, από πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ που παρουσίασε το 2019.

Όσον αφορά τον δείκτη της ανεργίας, εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 17,3% του ενεργού πληθυσμού το 2019 και θα φτάσει το 19,9& το 2020. Για το 2021 προβλέπεται ανεργία 16,8%.

Από όλο αυτό φυσικά δεν θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα υποστούν σοκ το 2020 στη χώρα μας αφού θα υποχωρήσουν κατά 30% το 2020. Το 2021 αναμένεται να αυξηθούν κατά 33%.

Συρρίκνωση-ρεκόρ κατά 7,7% του ΑΕΠ της ευρωζώνης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε σήμερα ‘ιστορική’ ύφεση στην ΕΕ φέτος, με πτώση-ρεκόρ του ΑΕΠ κατά 7,7% στην ευρωζώνη και στη συνέχεια ανάκαμψη κατά 6,3% το 2021.

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα οικονομικό σοκ που δεν έχει προηγούμενο μετά τη Μεγάλη Ύφεση (του 1929)», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. «Το βάθος της ύφεσης και η ισχύς της ανάκαμψης θα είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα, ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία θα μπορέσουν να άρουν τα μέτρα περιορισμού, τη σημασία των υπηρεσιών –όπως του τουρισμού– σε κάθε οικονομία και τους οικονομικούς πόρους κάθε χώρας», πρόσθεσε.

Oι χώρες για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει φέτος τη χειρότερη συρρίκνωση είναι κατά σειρά η Ελλάδα (-9,7%), η Ιταλία (-9,5%) και η Ισπανία (-9,4%), τρεις χώρες που εξαρτώνται ιδιαίτερα από τις τουριστικές δαπάνες. Μια χώρα που είναι επίσης τουριστική, αλλά διαθέτει και βαριά βιομηχανία, η Γαλλία, δεν αναμένεται να έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις, καθώς γι’ αυτή προβλέπεται ύφεση 8,2%.

Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία, που βασίζεται ιδιαίτερα στις εξαγωγές, θα δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 6,5% το 2020 και η Ολλανδία κατά 6,8%, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ένας εκ των τριών αντιπροέδρων της Κομισιόν, εμφανίστηκε συγκρατημένος για το μέλλον: «Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να κάνουμε μόνο προσωρινές προβλέψεις για το εύρος και τη βαρύτητα του σοκ του κορονοϊού στις οικονομίες μας».

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ μετά τη Μεγάλη Ύφεση (του 1929). Το βάθος της ύφεσης και η ισχύς της ανάκαμψης θα είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter