Δύσκολοι απο-χωρισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη για διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα αποτελεί μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση εσωτερικά και κυρίως προς την αριστερή πτέρυγα

Διαπιστευτήρια διχασμού στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος

Από μια κλωστή κρέμεται η ενότητα στην Κουμουνδούρου. Ολες οι πλευρές, διαφωνούντες και ηγεσία μαζί με στελέχη που την πλαισιώνουν, κινούνται σε τροχιά σύγκρουσης. Μέρα με τη μέρα σκληραίνουν τη στάση τους το ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση, έχοντας πια αποφασίσει να μπει τέρμα στην εσωστρέφεια
Η πρόταση διαγραφής του Στέφανου Τζουμάκα αποτελεί ουσιαστικά το μήνυμα της ηγεσίας της Κουμουνδούρου προς κάθε κατεύθυνση εσωτερικά και κυρίως προς τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα –κινήθηκε προς υπεράσπισή του ο Νίκος Φίλης–, η οποία από την πρώτη στιγμή διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί ο νέος πρόεδρος. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διατυπώνει πλέον σε όλους τους τόνους ότι δεν θα έχει θέση στο κόμμα όποιος στρέφει πυρά κατά της Κουμουνδούρου αντί κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Είναι προδιαγραμμένος ο κομματικός απο-χωρισμός, όποτε κι αν γίνει, όπως κι αν ονομαστεί (διάσπαση, αποχώρηση στελεχών, αποδέσμευση από την Κουμουνδούρου, ενδεχομένως και βουλευτική) διαφωνούντων με την ηγετική ομάδα. Η ληξιαρχική πράξη γράφτηκε ήδη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 18 Οκτωβρίου 2023 και μένει η επίσημη υπογραφή της. Στη συνεδρίαση του κορυφαίου κομματικού οργάνου δόθηκαν από όλους τα διαπιστευτήρια του διχασμού, που ξεπερνά την αριθμητική πλειοψηφιών και μειοψηφιών, όπως προέκυψε από την απόφαση για μετάθεση του συνεδρίου από τον Νοέμβριο του 2023 –όπως είχε παλαιότερα αποφασιστεί στην Κεντρική Επιτροπή– στις 23-25 Φεβρουαρίου 2024. Το ήξεραν όλοι κι ας κρατούσαν κάποιοι πιο θερμή την ελπίδα της αποφυγής της ρήξης. Αλλωστε το χαμόγελο είχε χαθεί από το πρόσωπό τους βγαίνοντας βιαστικά γύρω στις 00.40 από την αίθουσα του δεύτερου ορόφου στο κτίριο της Αγ. Κωνσταντίνου ύστερα από επτάμισι ώρες συζήτησης.

Διαγραφή

Λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση ήρθε η διαγραφή του Στέφ. Τζουμάκα, ύστερα από τηλεοπτικές δηλώσεις του (Σκάι) περί ολιγαρχίας που κατέλαβε το κόμμα και χαρακτηρισμών κατά του Στέφ. Κασσελάκη, σε συνέχεια άλλων που είχε κάνει νωρίτερα. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της 18ης Οκτωβρίου 2023 δεν έμεινε στην ψηφοφορία για την εισήγηση Κασσελάκη, έχοντας όμως νωρίτερα τοποθετηθεί αρνητικά καθώς δεν ήθελε να εγγραφεί η ψήφος του σε καμιά πλευρά.

Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, και πρωτίστως στην Αττική, συνεδριάσεις μελών της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας/Ομπρέλας για τις επόμενες κινήσεις τους. Υπάρχει κείμενο-πλατφόρμα που θα περιγράφει θέσεις και αντιθέσεις και στην πορεία θα γίνει πεδίο συσπείρωσης των διαφωνούντων, ενώ παράλληλα διαβουλεύσεις είχε και η ομάδα των 6+6. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι εντός της Πολιτικής Γραμματείας τα μέλη που καταψήφισαν την εισήγηση Κασσελάκη ήταν οι εννέα της Ομπρέλας (Αννέτα Καββαδία, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ν. Φίλης) και από τους 6+6 ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στην Κρήτη αποχωρήσαντες και μη, και μετά την πρόσφατη παραίτηση του υποψήφιου βουλευτή Χανίων ιατρού Γι-ώργου Πετράκη, έχουν οργανώσει συσκέψεις. Οπως τονίζει στο Documento ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης: «Το κείμενο που ξεκίνησε από μια σύσκεψη 60 μελών, αποχωρησάντων και μη, το υπέγραψα κι εγώ και ο Ανδρ. Ξανθός. Είναι στο πνεύμα τόσο του κειμένου κριτικής των εννιά μελών της Πολιτικής Γραμματείας όσο και αυτών που εκ των υστέ-ρων είδα ότι ειπώθηκαν εκεί από την Εφη Αχτσιόγλου και άλλους». Ο Γ. Σταθάκης δεν είναι αισιόδοξος. «Είναι δύσκολα τα πράγματα. Αγωνιώ. Χρειάζονται άλλες πρωτοβουλίες για να βρεθεί κοινός τόπος» τονίζει στο Documento.

Οι «λευκοί»

Τα περί αδιαμεσολάβητης επαφής με τη βάση ή για το κεφάλαιο ως εργαλείο ευημερίας (ομιλία στο ΣΕΒ) και άλλες αναφορές από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφ. Κασσελάκη έχουν προκαλέσει πυρά από στελέχη τόσο της Ομπρέλας όσο και από την Εφη Αχτσιόγλου και την ομάδα στελεχών γύρω της, καθώς και από τον Διονύση Τεμπονέρα. Η στάση τους θα καταγραφεί στη συνέχεια και ενδεχομένως η τακτική των διαγραφών που ξεκίνησε ο Στέφ. Κασσελάκης μπορεί να αποτελέσει καταλύτη.

Ας υπενθυμίσουμε ότι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που επέλεξαν να μην αντιπαρατεθούν ευθέως με την ηγεσία του κόμματος και ψήφισαν λευκό ήταν οι Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Διον. Τεμπονέρας, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Μπίστης και Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

Ταυτόχρονα, τα στελέχη του ηγετικού πυρήνα, από την εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη έως τον Νίκο Παππά, θέτουν ευθέως ότι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ περνά μέσα από την ανανέωση προσώπων, τη γείωση με την κοινωνία και τον κομματικό μετασχηματισμό στο πλαίσιο της διεύρυνσης. Μάλιστα κασσελακικοί κατά τις παρεμβάσεις τους αναφέρονται στα περί σεβασμού της απόφασης της βάσης για την εκλογή του Στέφ. Κασσελάκη ως προέδρου.

Ανασυγκρότηση για κυβέρνηση

Ο Στέφ. Κασσελάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση του κόμματος με στόχο την επαναδιεκδίκηση κυβερνητικού ρόλου και να μην υποχωρήσει σε εσωτερικές πιέσεις στελεχών που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετασχηματίζεται σε κεντροαριστερό κόμμα με φιλελεύθερη κατεύθυνση χωρίς τα αριστερά στοιχεία της φυσιογνωμίας του. Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά πρόσθετη σημασία η αναφορά του πρώην υπουργού και επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είχε επισημάνει ότι την επόμενη περίοδο θα φανεί αν η υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Οπως φαίνεται, θα υπάρχουν κι άλλες εξελίξεις ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2023.