Δυσκολεύει η είσοδος των Bενεζουελάνων στο Περού

Δυσκολεύει η είσοδος των Bενεζουελάνων στο Περού

Το Περού σκλήρυνε σήμερα τους όρους υποδοχής των Βενεζουελάνων που εγκαταλείπουν την χώρα τους, απαιτώντας πλέον κατοχή διαβατηρίου. Ωστόσο επιτρέπει την είσοδο όσων στερούνται διαβατηρίου αφού ζητήσουν το καθεστώς του πρόσφυγα.

Μέχρι σήμερα, η κατοχή δελτίου ταυτότητας ήταν αρκετή για την είσοδο στο ελκυστικό εξαιτίας της δυναμικής του οικονομίας Περού των πολιτών της Βενεζουέλας που εγκαταλείπουν την χώρα τους κατά χιλιάδες βυθίζοντας την Λατινική Αμερική σε σοβαρή προσφυγική κρίση.

Η παρουσίαση διαβατηρίου έγινε υποχρεωτική στις 00.00 του Σαββάτου. Η κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων δεν είναι αυτονόητη στην Βενεζουέλα, όπου οι υπηρεσίες υπολειτουργούν, ενώ δεν υπάρχει χαρτί για το τύπωμα επίσημων εγγράφων.

Σήμερα, στο συνοριακό πέρασμα του Τούμπες, ανάμεσα στο Περού και τον Ισημερινό, χώρα διέλευσης των Βενεζουελάνων που μεταναστεύουν, εκατοντάδες άνθρωποι χωρίς διαβατήριο έλαβαν άδεια εισόδου υπό τον όρο ότι θα καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Αυτό τους δίνει το δικαίωμα να παραμείνουν στο Περού μέχρι να βρεθεί μία οριστική λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

2.500 έως 3.000 μετανάστες την ημέρα

Πολλοί από αυτούς μεταφέρονται στα σύνορα με το Περού με λεωφορεία που θέτουν δωρεάν στην διάθεσή τους οι αρχές του Ισημερινού, από όπου διέρχονται οι άνθρωποι που κατευθύνονται προς το Περού, την Χιλή και την Αργεντινή, αφού διασχίσουν την Κολομβία.

Ο ρυθμός των αφίξεων στα σύνορα του Περού ήταν μέχρι σήμερα 2.500-3.000 ημερησίως, αλλά οι αρχές περιμένουν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.

Το Περού αναμένει ότι θα υποδεχθεί περί τους 100.000 πρόσφυγες από την Βενεζουέλα τις προσεχείς εβδομάδες. Ο συνολικός αριθμός τους θα φθάσει έτσι τις 500.000.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δίνει την διαβεβαίωση ότι οι άνθρωποι θα επιστρέψουν χάρις στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, από τα 2,3 εκατομμύρια των Βενεζουελάνων που ζουν στο εξωτερικό, περισσότεροι από 1,6 εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους από το 2015 εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Το 90% εξ αυτών έχει καταφύγει σε χώρες της περιοχής.

Απέναντι στις διαστάσεις του φαινομένου, ο ΟΗΕ θα συγκροτήσει επιτροπής διαχείρισης της κρίσης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Από την πλευρά τους, η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης απηύθυναν την Πέμπτη έκκληση προς τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να συνεχίσουν να δέχονται πρόσφυγες από την Βενεζουέλα, καταγγέλλοντας τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στα σύνορα.

Η Βενεζουέλα έχει συνθλιβεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών: ο πληθωρισμός μπορεί να φθάσει στο 1.000.000% μέχρι το τέλος του 2018, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού έχει καλέσει τους υπουργούς Εξωτερικών 13 κρατών της περιοχής, ανάμεσά τους και η Βενεζουέλα, σε συνάντηση στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου με θέμα της μεταναστευτική κρίση.

Ετικέτες

Documento Newsletter