Δυσαρέσκεια για Χρυσοχοΐδη – Ανοικτό το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του υπουργού

Δυσαρέσκεια για Χρυσοχοΐδη – Ανοικτό το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του υπουργού

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς χρεώνεται την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ πληθαίνουν και οι πληροφορίες «περί δυσαρέσκειας του πρωθυπουργού» και ενδεχόμενη απομάκρυνσή του πριν ή στο πλαίσιο του επικείμενου ανασχηματισμού.

Ενδεικτική ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στo ραδιόφωνο “Παραπολιτικά fm”. Στην ερώτηση για το αν ο κ. Χρυσοχοΐδης απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού ο κ. Σκέρτσος απάντησε γενικά ότι «όλοι οι υπουργοί έχουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού μέχρι να υπάρξει κάποια αλλαγή», μία απάντηση με την οποία εκτιμάται ότι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετακίνησής του. Υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση τα πάει καλά» στο πεδίο «της παραβατικότητας, της εγκληματικότητας που βρίσκεται στο επίπεδο της καθημερινότητας του πολίτη», ωστόσο «προφανώς πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο έγκλημα».

Η ενδεχόμενη απομάκρυνση του υπουργού συνδέεται και με τις πληροφορίες περί ανασχηματισμού που έχουν φουντώσει στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, την περασμένη εβδομάδα είχε πει ότι σε μία ενδεκάδα δεν έχουν όλοι την ίδια απόδοση, ενώ η κ. Πελώνη είχε προσθέσει ότι ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη εικόνα του κυβερνητικού σχήματος. Σήμερα πάντως όπως συνηθίζεται η κ. Πελώνη αρνήθηκε ότι επίκειται ανασχηματισμός.

Ο πρωθυπουργός φέρεται δυσαρεστημένος από την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος και αποφασισμένος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του με πρωτοβουλίες και αλλαγές στο επίπεδο της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μάλιστα την περασμένη εβδομάδα κάλεσε για ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έχει πολλές συμπάθειες στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο Γρηγόρης Δημητριάδης, έχει εκφραστεί στο παρελθόν απαξιωτικά για τον υπουργό και είναι από εκείνους που τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσής του από το υπουργείο. Αλλά ούτε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης συγκαταλέγεται στους φίλους του υπουργού ειδικά μετά τις διαρροές που του χρέωναν την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση Φουρθιώτη. Ο Λευτέρης Οικονόμου, ήταν μεν επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά στην πορεία φέρεται να άνοιξε δικούς του δίαυλους επικοινωνίας με το Μαξίμου και κυρίως με τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Το θέμα αφορά ποιος ελέγχει τα κυκλώματα της Αστυνομίας και ποιος έχει το πάνω χέρι.

Τα πολλαπλά κρούσματα του οργανωμένου εγκλήματος προκαλούν συνολικότερη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος καθώς αποδομούν την ρητορική της κυβέρνησης «περί νόμου και τάξης» που είναι στο πολιτικό και ιδεολογικό πυρήνα της ΝΔ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν κατακόρυφη αύξηση της δυσαρέσκειας των πολιτών για το θέμα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Ιδιαίτερα μάλιστα στο κοινό που ψήφισε «το κόμμα του νόμου και της τάξης». Είναι δε από τα θέματα που ακόμη και τα πρωινάδικα όπως και ο μπουκωμένος Τύπος δεν μπορούν να αποκρύψουν, αν και κάνουν ότι μπορούν για να το εμφανίσουν σαν ένα φυσιολογικό φαινόμενο και να το αποσυνδέσουν από τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Καθώς μάλιστα το οργανωμένο έγκλημα ξέφυγε επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης, ο κ. Χρυσοχοΐδης προσφέρεται για αποδιοπομπαίος τράγος, πολλώ δε μάλλον που ως αρμόδιος υπουργός έχει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Άλλωστε ήταν εκείνος που έλεγε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ «η Αθήνα έχει γίνει Καμπούλ», για να παρατηρεί ως αρμόδιος υπουργός την πρωτεύουσα να προσομοιάζει σε Μπογκοτά ή Μέξικο Σίτυ.

Διαβάστε επίσης

Ο Χρυσοχοΐδης ακουμπά τη γελοιότητα

Δύο χρόνια τώρα πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι

Documento Newsletter