Δύο υπερπλεονάσματα που με μεγάλες θυσίες και αίμα από τους Έλληνες φορολογούμενους, βγήκαν το 2017 και το 2018 εισφέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως εγγύηση του Δημοσίου στην «bad bank» που θα περάσουν κόκκινα δάνεια 30 δις. ευρώ.
Αν κάτι τέτοιο γινόταν πριν από… 74 μέρες που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς δεν θα είχε μείνει τίποτα όρθιο. Πλέον, θεωρείται ως κάτι «κανονικό» προκειμένου να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα προβληματικά δάνεια, να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και ν’ αρχίσουν στη συνέχεια να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Ακόμα και οι ίδιοι οι τραπεζίτες, όπως ο κ. Ν. Καραμούζης, σε tweet του ανέφερε νωρίτερα την Πέμπτη ότι η εγγύηση του Δημοσίου δεν φτάνει, δεν είναι αρκετή και πως στο μέλλον μπορεί να απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Και όχι μόνο αυτό, ο ίδιος έριξε το μπαλάκι στις τράπεζες ότι θα πρέπει να περάσουν σε ισχυρή κερδοφορία, που σημαίνει ότι θα πρέπει να κοιτάξουν τα του οίκου της η κάθε μία τράπεζα ξεχωριστά.
Το θέμα προέκυψε χθες από δημοσίευμα του Bloomberg. Κι αν στην αρχή η υποδοχή ήταν θερμή από την αγορά, σήμερα οι τραπεζικές μετοχές κινούνται στο Χρηματιστήριο, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Οι ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν κόκκινα δάνεια ύψους 75 δισ. ευρώ, ενώ με την πρόταση της κυβέρνησης, γνωστό ως καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων, θα μπορούσε να μειωθεί αυτό το ποσό κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους δανειστές να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για την υποστήριξη της τιτλοποίησης των χαρτοφυλακίων NPLs (κόκκινα δάνεια), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το χρέος θα μεταφερθεί σε ένα φορέα ειδικού σκοπού που θα εκδώσει τα εν λόγω ομόλογα.
Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τουλάχιστον 18 μήνες για να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα, ενώ μεταξύ των λεπτομερειών που πρέπει να διευκρινιστούν είναι το συνολικό ποσό των επισφαλών χρεών που θα υπόκεινται στο καθεστώς
Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καιρό θα χρειαζόταν οι τράπεζες για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το νέο σύστημα εάν εγκριθεί. Εάν οι τράπεζες δεν έχουν ήδη έτοιμο ένα σχέδιο τιτλοποίησης, μπορεί να χρειαστούν έξι έως δώδεκα μήνες πριν αρχίσουν οι συναλλαγές μέσω του APS.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα βάλει χέρι στο μαξιλάρι ρευστότητας, ύψους 40 δις. ευρώ που πέτυχε με κόπο η προηγούμενη κυβέρνηση για την αντιμετώπιση έκτακτων διεθνών οικονομικών κινδύνων.