Δύο νέες εκδόσεις που ρίχνουν φως σε διαφορετικές πτυχές της Ιστορίας.
Όταν σκεφτόμαστε την Ιστορία σπανίως βάζουμε στο πλάνο τις εξελίξεις που πυροδότησαν οι ασθένειες. Κι όμως –το βιώσαμε πρόσφατα με την COVID-19– οι επιδημίες άλλαξαν αρκετές φορές τη ροή της ιστορίας βάζοντας στο πλάνο νέα δεδομένα. Ποιος μπορεί να φανταστεί πώς θα εξελισσόταν η Ευρώπη αν δεν είχε διαδοθεί η βουβωνική πανώλη τον 14ο αιώνα; Πόσο διαφορετική θα ήταν η κοινωνία και η οικονομία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αν δεν ενέσκηπτε η ευλογιά που μετέδωσαν οι κονκισταδόρες στους αυτόχθονες τον 16ο αιώνα με αποτέλεσμα την εξόντωση του μισού γηγενούς πληθυσμού;
Και πόσο διαφορετικά θα εξελισσόταν η Βιομηχανική Επανάσταση αν δεν είχαν διαδοθεί οι απανωτές επιδημίες χολέρας στο Λονδίνο θερίζοντας τους εργάτες που ούτως ή άλλως ζούσαν κάτω από συνθήκες άκρως επιβαρυντικές για την υγεία τους; Ο Τζόναθαν Κένεντι, καθηγητής Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου με το βιβλίο του «Παθογένεση – Η ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από οκτώ επιδημίες» (εκδ. Διόπτρα, μτφρ. Χριστόδουλος Λιθαρής) βαδίζει στα ίχνη του Αμερικανού καθηγητή Γεωγραφίας στο UCLA, Τζάρεντ Ντάιμοντ, όπως κατέγραψε τον κόσμο στο μνημειώδες «Όπλα, µικρόβια και ατσάλι» (εκδ. Κάτοπτρο, μτφρ. Κ. Γαρδίκα).
Ο Γκάβιν Μιούλερ, επίκουρος καθηγητής νέων μέσων και ψηφιακού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, στο βιβλίο του «Σπάζοντας πράγματα στη δουλειά – Οι λουδίτες ήξεραν γιατί μισείς τη δουλειά σου» (εκδ. Εκτός Γραμμής, μτφρ. Γιώργος Καλαμπόκας και Αντώνης Φάρας) εκκινεί από το κίνημα του λουδισμού, διαπερνά τους εργατικούς αγώνες των τελευταίων αιώνων και καταλήγει στο σήμερα. Στόχος του είναι να δείξει πώς η τεχνολογία επηρεάζει τους εργαζόμενους και πώς σε αρκετές περιπτώσεις ενώ υπόσχεται τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η κατάληξη είναι στρατιές ανέργων ή υποαμειβόμενων εργαζομένων.
Το σπάσιμο των μηχανών δεν ήταν τρόπος διαμαρτυρίας μόνο των εργατών στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας του 19ου αιώνα, αλλά μέχρι σήμερα εμφανίζεται σε δεκάδες εκδοχές, μεταξύ αυτών και των χάκερ. Ο Μιούλερ ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο διεθνές μαρξιστικό συνέδριο Historical Materialism Athens που γίνεται στο Πάντειο, θα συναντήσει τους αναγνώστες τη Δευτέρα στο Matchpoint (Αινιάνος 1, Αθήνα). Στο φύλλο του Documento που κυκλοφορεί την Κυριακή δημοσιεύεται η συνέντευξη που κάναμε κατά την άφιξή του στην Αθήνα.
Διαβάστε επίσης
Ποιος κυβερνά αυτό το υπουργείο, κ. Φλωρίδη; – Την Κυριακή στο Documento