Οταν τα φαντάσματα του παρελθόντος επανέρχονται για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους έως και να δρέψουν δάφνες για τις… επιτυχίες τους μεσούσης της οικονομικής κρίσης και με την κοινωνία να έχει αγανακτήσει με ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, αν μη τι άλλο, είναι προκλητικό.
Οι δύο πρώην «τσάροι της οικονομίας» Γιώργος Αλογοσκούφης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εν πολλοίς πρωταγωνιστές στην οικονομική διαχείριση της χώρας –ο πρώτος την περίοδο που προηγήθηκε και συνέβαλε στη δημιουργία της κρίσης και ο δεύτερος επειδή… έσκασε στα χέρια του–, αφού ολοκλήρωσαν την πολιτική τους θητεία εν Ελλάδι μοιράζουν τις πολύτιμες οικονομικές τους συμβουλές σε ενδιαφερόμενους της αλλοδαπής και της ημεδαπής…
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λοιπόν, ο οποίος μολονότι οικονομολόγος υπήρξε ομολογουμένως επιτυχημένος εκπρόσωπος Τύπου και η φυσική εξέλιξη θα ήταν να γίνει και επιτυχημένος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήθελε σώνει και καλά το υπουργείο Οικονομικών! Να το μετάνιωσε; Μπα! Ουδείς μετανιώνει σε αυτήν τη χώρα για τίποτα, ιδίως μάλιστα αν πιστεύει ότι ο ίδιος συνέβαλε θετικά και αδικήθηκε από τους πάντες! Είναι αρκετός καιρός που έχει δραστηριοποιηθεί εκ νέου, άλλωστε, εμφανιζόμενος σε κάποιες πολιτικές εκδηλώσεις, συγγράφοντας βιβλία και εσχάτως δίνοντας και συνεντεύξεις με θέμα –τι άλλο;– τα αίτια της οικονομικής κρίσης και φυσικά την αποποίηση των δικών του ευθυνών.
Τα δύο χιλιάρικα που έγιναν 146.000
Αφού ξεπέρασε και… ψυχολογικά την καταδίκη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και αφού κατέληξε ότι τον έβαλε στο… μάτι ο Βενιζέλος, έχει από το 2013 ιδρύσει τη δική του εταιρεία, με όνομα GSP Advisory και έδρα το σπίτι του στην Κηφισιά, αντικείμενο της οποίας είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών «σε θέματα οικονομικής ανάλυσης και συγκυρίας, οικονομικών πολιτικών, οικονομικής διαχείρισης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό». Αμα έχεις το know-how, να το κρατήσεις για τον εαυτό σου δηλαδή;
Παρεμπιπτόντως, και σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο οποίο και καταχωρήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 2013, η εταιρεία συστάθηκε με αρχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ που κατέβαλε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αποκτώντας το 51%, και άλλων 1.000 ευρώ που κατέβαλε η σύζυγός του, αποκτώντας το 49%. Βάσει των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας, τις οποίες κατέθεσε ο ίδιος, από την ημέρα της ίδρυσής της μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 η GSP Advisory είχε καθαρά κέρδη 146.000 ευρώ! Ουδέν μεμπτό, πραγματικά! Απλώς είναι αδύνατον να μη θαυμάσει κανείς πως ξεκινώντας με κεφάλαιο 2.000 ευρώ έφτασε μέσα σε ένα χρόνο σε κέρδη 146.000 ευρώ και να μην αναρωτηθεί γιατί δεν είχε και ως υπουργός Οικονομικών τέτοια θαυμαστά αποτελέσματα, με τα έσοδα της χώρας, για παράδειγμα. Και ιδίως αφού υπήρξε ο πρώτος ΥΠΟΙΚ του Παπανδρέου, ο οποίος είχε κάνει σύνθημα το «λεφτά υπάρχουν», εννοώντας την πάταξη της φοροδιαφυγής, στην οποία άλλωστε… διαπρέπουμε ως χώρα διαχρονικά!
Οπως δήλωσε πάντως σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη: «Θα γινόμασταν βομβιστές αυτοκτονίας αν λέγαμε “όχι” στο πρώτο μνημόνιο»! Ενώ επειδή είπαμε «ναι», παραλίγο να φτάσουμε στο… χαρακίρι! Διευκρίνισε, μάλιστα, πως θα γίνονταν «βομβιστές αυτοκτονίας» αν ζητούσαν κούρεμα του χρέους πριν από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα έλεγαν όλοι τότε: “Αφού η Ελλάδα απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει, ότι θα κρατήσει την αναπνοή της μέχρι να σκάσει, τότε να της χαρίσουμε όλο το χρέος και να της δώσουμε και λεφτά από πάνω”»! Αυτή κι αν είναι οικονομική ανάλυση! Πάει και το πιστόλι, πάνε όλα… Ουδείς υποστήριξε, υπουργέ μου, ότι θα μας χάριζαν όλα μας τα χρέη και θα μας κούρευαν και το χρέος με την ψιλή, αλλά ότι οι τότε διαπραγματεύσεις έγιναν από άπειρους έως και… επικίνδυνους διαπραγματευτές δεν χωρά αμφιβολία!
Οσο για τον προηγούμενο «τσάρο» –μεσολάβησε για λίγους μήνες και ο Γιάννης Παπαθανασίου, βέβαια, που πέρασε και δεν… ακούμπησε!–, ο Γιώργος Αλογοσκούφης εγκατέλειψε την πολιτική για τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, διατηρώντας την έδρα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο τμήμα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτ των ΗΠΑ, καθώς και την έδρα Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Και εκείνος, ως είθισται, ουδόλως απολογητικός εμφανίζεται στις ομιλίες ή τα άρθρα του για τα δικά του πεπραγμένα στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επί διακυβέρνησης Καραμανλή, αποδίδοντας τα αίτια της κρίσης κυρίως στην περίοδο Σημίτη και στους δανειστές μας…
Σημίτης και… ξερό ψωμί!
Με άρθρο του τον περασμένο Νοέμβριο, μάλιστα, υποστήριξε ότι η μακροοικονομική πολιτική στην Ελλάδα χαλάρωσε εκ νέου «αμέσως μόλις η χώρα διασφάλισε τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ». Επιπλέον, οι μεγάλες αυξήσεις μισθών από το 2000 «διάβρωσαν ακόμη περισσότερο τη διεθνή ανταγωνιστικότητα», ενώ μεταρρυθμίσεις όπως το ασφαλιστικό εγκαταλείφθηκαν «και αναλήφθηκαν πολυτελείς πρωτοβουλίες, όπως η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004». Με λίγα λόγια, Σημίτης και… ξερό ψωμί!
Ωστόσο, για την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλής και τη δική του υπουργική θητεία δεν είχε να πει κάτι, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιούσε το υπουργείο Οικονομικών επί θητείας του, η Ελλάδα μείωσε το έλλειμμα στο 2,6% του ΑΕΠ από 7,9% το 2004, ενώ παρουσιάστηκαν μείωση της ανεργίας, υψηλοί δείκτες ανάπτυξης και ανάκαμψη εισαγωγών και επενδύσεων. Τα εν λόγω στοιχεία, όμως, αποδείχτηκαν ψευδή, αφού έκθεση της Eurostat το 2008 έδειξε ότι το έλλειμμα είχε ξεπεράσει το 4,8% του ΑΕΠ, τριπλάσιο των προβλέψεων του υπουργείου Οικονομικών δηλαδή!
Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι η τελευταία έκθεση της Eurostat που αφορούσε την πολιτική του Γιώργου Αλογοσκούφη και έφτασε στις αρχές του 2010 στη χώρα μας ανέφερε ότι το έλλειμμα του 2009 τελικά άγγιξε το 13,6% του ΑΕΠ! Ο Αλογοσκούφης, πάντως, που επικρίθηκε έντονα για απόκρυψη του πραγματικού ελλείμματος και για ψευδή στοιχεία, συνεχίζει απτόητος να υποστηρίζει την πολιτική που ακολούθησε, χωρίς ωστόσο να δώσει ποτέ επαρκείς εξηγήσεις για το πώς εκτροχιάστηκε το έλλειμμα της Ελλάδας.