Δύο θάνατοι τον τελευταίο χρόνο στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ

«Όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται», λέει ο θυμόσοφος λαός και φαίνεται πως αυτό ακριβώς ισχύει για τους 22 αστυνομικούς της ΓΑΔΑ που απέστειλαν εξώδικο στο Documento, κάνοντας λόγο «για αναίτια και άδικη στοχοποίηση της αστυνομίας». Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί που προχώρησαν και σε μια πρωτοφανή μήνυση εναντίον του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη κατηγορώντας τον για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, επειδή δημοσιεύθηκαν τα ονόματά τους μετά την αποστολή του εξωδίκου, αυτοπροσδιορίστηκαν ως βασανιστές.

Κι αυτό γιατί το Documento όχι μόνο δεν είχε κατονομάσει τους συγκεκριμένους αστυνομικούς ως αυτούς που φέρονται να προχώρησαν σε βασανισμούς κρατουμένων, αλλά δεν είχε προσδιορίσει καν ότι οι επίμαχοι βασανισμοί τελέστηκαν στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ. Εκεί δηλαδή που εργάζονται οι 22 αστυνομικοί.

Διαβάστε επίσης: Nομικά ενάντια στους 22 αστυνομικούς της ΓΑΔΑ στρέφεται ο Κώστας Βαξεβάνης

Οι 22 αστυνομικοί που θέλησαν να προχωρήσουν υπό τον μανδύα της συνδικαλιστικής κίνησης (το εξώδικο υπογράφεται από τον δικηγόρο του συνδικαλιστικού σωματείου τους), σε αυτή την ανήκουστη ενέργεια, προσπαθώντας να δώσουν διαπιστευτήρια «εθνικοφροσύνης» –σε ποιους άραγε-, παρεκτράπηκαν από το αντικείμενο της εργασίας τους. Η υπηρεσιακή ιδιότητα όσων εργάζονται στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ, δεν είναι άλλη από την προστασία των κρατουμένων, τη διανομή τροφής και περίθαλψής τους καθώς και την αποφυγή της απόδρασής τους. Αυτή είναι το αντικείμενο εργασίας αυτών που θέλησαν να στραφούν νομικά εναντίον του Documento και όπως φαίνεται δεν το επιτελούν ορθά.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί δύο θάνατοι στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Θα περίμενε κανείς ότι οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον της προστασίας της ζωής των κρατουμένων, δεν θα επέτρεπαν να συμβεί κάτι τέτοιο. Κι όμως! Στις 14 Ιουνίου του 2020, ένας 35 χρόνος άνδρας –σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ΕΛΑΣ-, αυτοκτόνησε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονταν στα επίμαχα δημοσιεύματα, «Απαγχονισμένος βρέθηκε , το μεσημέρι, 35χρονος Έλληνας στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Ο κρατούμενος είχε συλληφθεί την περασμένη Παρασκευή, κατηγορούμενος για υπόθεση ναρκωτικών και όπλων, ενώ επρόκειτο να οδηγηθεί αύριο (Δευτέρα) στον ανακριτή. Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπόθεσης πρόκειται για αυτοχειρία, όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ. Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση». Σύμφωνα μάλιστα με κάποια δημοσιεύματα ο 35χρονος «φέρεται να κρεμάστηκε με επίδεσμο από τα κάγκελα».

Παραμένουν άγνωστα τα ευρήματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία της προανάκρισης, όπως και το πώς ο κρατούμενος βρήκε τον επίδεσμο. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το πώς γίνεται ένας κρατούμενος, την προστασία του οποίου οφείλουν βάσει του υπηρεσιακού τους καθήκοντος, να διασφαλίζουν οι αστυνομικοί που εργάζονται στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ, να αυτοκτόνησε. Ερωτήματα που είμαστε υποχρεωμένοι να θέτουμε, αφού –και- οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί είναι υπόλογοι στη δημόσια κριτική εξαιτίας της υπηρεσιακής τους ιδιότητας. Και θα συνεχίσουμε να τα θέτουμε, όσο και αν θίγονται οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως βασανιστές των κρατητηρίων της ΓΑΔΑ…

Λίγους μήνες πριν από την αυτοκτονία του κρατούμενου, είχε σημειωθεί ακόμη ένας θάνατος στα κρατητήρια της ΕΛΑΣ. Στις 7 Μαρτίου του 2020 δημοσιεύθηκε η είδηση ότι ένας πρόσφυγας που βρισκόταν στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ εντοπίστηκε νεκρός. Όπως ανέφεραν τότε χαρακτηριστικά τα επίμαχα δημοσιεύματα, «Νεκρός εντοπίστηκε το πρωί του Σαββάτου στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ένας σύρος πρόσφυγας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο θάνατος του 29χρονου άνδρα οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Ωστόσο, έχει διαταχθεί διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής, όπου θα φανούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του σύρου πρόσφυγα». Ένα χρόνο μετά, τα αποτελέσματα της νεκροψίας και οι αιτίες του θανάτου του 29χρονου πρόσφυγα που έχασε τη ζωή του στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, παραμένουν και σε αυτή την περίπτωση άγνωστες.

Ετικέτες