Δύο μέτρα και σταθμά στις εκδόσεις κρατουμένων – Ο Αρειος Πάγος άναψε πράσινο για τον Γεσίλνταγ αλλά όχι για Αγιαβέφε, Γιαμπέλι

Δύο μέτρα και σταθμά στις εκδόσεις κρατουμένων – Ο Αρειος Πάγος άναψε πράσινο για τον Γεσίλνταγ αλλά όχι για Αγιαβέφε, Γιαμπέλι

Ο Αρειος Πάγος άναψε πράσινο για την έκδοση του επιχειρηματία Αλί Γεσίλνταγ στην Τουρκία, ο οποίος έχει καταγγείλει τον Ερντογάν για διαφθορά. Δεν είχε κάνει το ίδιο, όμως, για τον μαφιόζο Αγιαβέφε και τον εγκληματία Γιαμπέλι

Πολιτικό και δικαστικό θρίλερ θυμίζει η περίπτωση του τουρκικής καταγωγής επιχειρηματία Αλί Γεσίλνταγ (Ali Yeşildağ), ο οποίος παραμένει κρατούμενος στις φυλακές της Κομοτηνής, ενώ η Τουρκία ζητεί την έκδοσή του από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να εκτίσει το υπόλοιπο ποινής που του έχει επιβληθεί. Ο Αλί Γεσίλνταγ είναι μέλος της επιχειρηματικής οικογένειας Γεσίλνταγ στην Τουρκία η οποία έχει στενούς δεσμούς με τον Ταγίπ Ερντογάν και την οικογένειά του. Ο Αλί Γεσίλνταγ βρίσκεται στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης επειδή τον Μάιο του 2023 κατήγγειλε δημοσίως τον Τούρκο πρόεδρο και μέλη της οικογένειάς του για διαπλοκή, διαφθορά και μίζες, προκαλώντας πολιτικό σάλο στη γειτονική χώρα. Ο Γεσίλνταγ, ο οποίος τον Μάιο του 2023 εισήλθε παράνομα στη χώρα μας ζητώντας πολιτικό άσυλο, υποστηρίζει πως σε περίπτωση που εκδοθεί στην Τουρκία κινδυνεύει από το καθεστώς Ερντογάν.

Παρά τον εξόφθαλμα υπαρκτό κίνδυνο, ο Αρειος Πάγος άναψε το πράσινο φως για την έκδοσή του στην Τουρκία, απορρίπτοντας την έφεση που είχε καταθέσει κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θράκης, το οποίο είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της έκδοσής του. Ο Αρειος Πάγος παραβλέποντας τη ζημιά που είχαν κάνει οι αποκαλύψεις του Γεσίλνταγ στον Τούρκο πρόεδρο έκρινε πως δεν υφίσταται «κίνδυνος αντεκδίκησης» σε βάρος του ιδίου και της οικογένειάς του από το καθεστώς Ερντογάν.

Είναι πράγματι εντυπωσιακή η στάση αυτή του Αρειου Πάγου, όταν αντίστοιχα για την περίπτωση του περίφημου Τούρκου καταζητούμενου Γιασάβ Αγιαβέφε, κι ενώ οι ενδείξεις κινδύνου ήταν σαφώς υποδεέστερες, έκρινε ότι δεν πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία επειδή δεν θα είχε «δίκαιη αντιμετώπιση».

Δείτε επίσης: Η μαφία τακτοποίησε τη σύζυγο και ο Αδωνης τον Αγιαβέφε

Μάλιστα ο Αρειος Πάγος είχε επιδείξει παρόμοια ευαισθησία και στην περίπτωση του αλβανικής καταγωγής εγκληματία Μπλεντάρ Γιαµπέλι, τον οποίο καταζητούσαν οι αλβανικές αρχές ως ηθικό αυτουργό στην εκτέλεση ανώτατου αξιωματικού της αλβανικής αστυνομίας. Το ανώτατο δικαστήριο δέχτηκε ότι ο Γιαµπέλι είναι πρόσωπο που σχετίζεται µε την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και γι’ αυτό αντιμετωπίζει εκδικητικές διώξεις.

Πάμε να δούμε όμως την περίπτωση του ανθρώπου που, όπως διατείνεται, μέχρι και πριν από λίγα χρόνια συνδεόταν στενά με τον Ερντογάν.

Δείτε επίσης: «Ξέπλυνε» Αλβανό εκτελεστή ο Άρειος Πάγος

 

Οι καταγγελίες του Γεσίλνταγ

Τον Μάιο του 2023 το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία βρισκόταν στα ύψη. Η χώρα βρισκόταν μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και κυριαρχούσαν η ένταση και η ακραία ρητορική μεταξύ των υποψηφίων. Ξαφνικά ήρθαν στο φως της δημοσιότητας συνολικά οκτώ βίντεο με πρωταγωνιστή τον Αλί Γεσίλνταγ.

Ο Τούρκος επιχειρηματίας προχώρησε σε συνταρακτικές αποκαλύψεις μιλώντας στον λογαριασμό του ερευνητή δημοσιογράφου Τζεβχερί Γκιουβέν στο YouTube για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και μέλη της οικογένειάς του, κάνοντας λόγο για διαπλοκή, διαφθορά και μίζες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ όσων κατήγγειλε ο Αλί Γεσίλνταγ ήταν και προμήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων που φέρεται να κατέληξε στον Ερντογάν για την πώληση του αεροδρομίου της Αττάλειας, καθώς επίσης και χειραγώγηση δημόσιων διαγωνισμών.

Ο τουρκικής καταγωγής επιχειρηματίας δεν είναι τυχαίο πρόσωπο στην Τουρκία. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ είναι αδερφός των Χασάν και Ζέκι Γεσίλνταγ. Η οικογένειά τους διαθέτει στενούς δεσμούς με την οικογένεια του Ερντογάν εδώ και αρκετά χρόνια και θεωρούνται της άμεσης επιρροής του Τούρκου προέδρου.

Συγκεκριμένα ο Ζέκι Γεσίλνταγ υπήρξε σωματοφύλακας του Ερντογάν την περίοδο που ήταν στη φυλακή, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι επικεφαλής του ομίλου ΜΜΕ Turk Media Group.

Ο Αλί Γεσίλνταγ υποστήριξε ότι κατά το παρελθόν διέθετε και ο ίδιος προσωπικές, οικογενειακές και επιχειρηματικές σχέσεις με την οικογένεια Ερντογάν. Για άγνωστο  λόγο οι σχέσεις τους διερράγησαν, όπως και με τα δύο του αδέρφια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικογένεια Γεσίλνταγ εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης των καταγγελιών του Αλί Γεσίλνταγ λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές, συντασσόμενη στο πλευρό του Ερντογάν…

Οι αποκαλύψεις του Γεσίλνταγ προκάλεσαν σάλο, ενώ παράλληλα έλαβαν και πολιτικές διαστάσεις. Τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοινώσεις, ενώ τα λόγια του διαβάζονταν κατά τη διάρκεια προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Αλί Γεσίλνταγ βρέθηκε στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών. Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε έρευνα για το αδίκημα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και συγκεκριμένα στο δίκτυο του εξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τον Μάιο του 2023 ο Γεσίλνταγ μπήκε παράνομα στην Ελλάδα και κατέθεσε αίτημα χορήγησης ασύλου. Ωστόσο εκζητείται από τις τουρκικές αρχές προκειμένου να εκτίσει υπόλοιπο ποινής για αδικήματα που είχε τελέσει τη δεκαετία του ’80 στη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα, σε βάρος του Αλί Γεσίλνταγ έχει επιβληθεί από τουρκικό δικαστήριο συνολική ποινή 19 ετών και 23 μηνών κατά συγχώνευση, για αδικήματα όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση, αρπαγή με όπλο σε κατοικία ή κατάστημα και μεταφορά όπλων ή σφαιρών χωρίς άδεια. Από το 1992 όμως είχε αποφασιστεί η υπό όρους αποφυλάκισή του.

 

Η απόρριψη της έφεσης

Τον Ιανουάριο του 2024 το Συμβούλιο Εφετών Θράκης γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσής του στην Τουρκία προκειμένου να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, όπως ζητούσαν οι τουρκικές αρχές.

Οι συνήγοροι του Αλί Γεσίλνταγ Θανάσης Καμπαγιάννης και Γιάννης Πατζανακίδης προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θράκης. Οπως ισχυρίστηκαν, η έκδοση του Γεσίλνταγ στην Τουρκία θα σημάνει «επιδείνωση της κατάστασής του λόγω των πολιτικών του δηλώσεων και φρονημάτων» και ότι θα «υποβληθεί σε διακρίνουσα μεταχείριση για πολιτικούς λόγους». Επίσης, όπως ανέφεραν, εάν εκδοθεί, «υφίσταται κίνδυνος αντεκδίκησης» τόσο σε βάρος του όσο και σε βάρος της οικογένειάς του.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2024 το Ζ΄ Τμήμα του Αρειου Πάγου απέρριψε την έφεση Γεσίλνταγ και στην ουσία άναψε το πράσινο φως για να εκδοθεί στην Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος παρουσίασε όλες τις αποκαλύψεις του σε βάρος προσωπικά του προέδρου Ερντογάν. Είναι εντυπωσιακό πως ο Αρειος Πάγος δεν έλαβε καν υπόψη παλιότερη απόφαση σχετικά με τη μη έκδοση οκτώ στρατιωτικών από την Τουρκία. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν φτάσει στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2016 μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών είχε ταχθεί υπέρ της έκδοσής τους στην Τουρκία, όπως ζητούσαν οι τουρκικές αρχές. Ωστόσο οι αρεοπαγίτες με απόφασή τους το 2017 έκαναν δεκτά τα αιτήματά τους για αναίρεση αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών και έβαλαν φρένο στην έκδοσή τους στην Τουρκία.

Μέχρι στιγμής πάντως η έκδοση του Αλί Γεσίλνταγ δεν έχει πραγματοποιηθεί. Οι δικηγόροι που τον εκπροσωπούν κατάφεραν να εξασφαλίσουν διπλή δικαστική προστασία κατά της έκδοσής του στην Τουρκία.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χορήγησε ασφαλιστικά μέτρα αναστολής της έκδοσης μέχρι την Παρασκευή 23 Αυγούστου, ενώ το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή αίτηση αναστολής μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της απόφασης της Αρχής Προσφυγών που απορρίπτει το αίτημα ασύλου του.

Η αίτηση ακύρωσης θα εκδικαστεί στις 26 Σεπτεμβρίου του 2024.

 

Η σκανδαλώδης περίπτωση Αγιαβέφε

Σε αντίθεση με την περίπτωση Γεσίλνταγ, ο Αρειος Πάγος έκρινε εντελώς διαφορετικά όταν επρόκειτο για τον Τούρκο μαφιόζο Γιασάμ Αγιαβέφε.

Το Φεβρουάριο του 2019 ο Αγιαβέφε συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα επειδή έφερε πλαστή ταυτότητα. Στις αρχές Μαρτίου του ίδιου έτους ο Αγιαβέφε οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία. Σε βάρος του είχε εκδοθεί «ερυθρό σήμα» για το αδίκημα της σύστασης οργάνωσης για τη διάπραξη εγκλήματος και απάτη περί τα παίγνια. Δηλαδή για υποθέσεις που είχαν να κάνουν με τζόγο. Η πλευρά Αγιαβέφε προσέφυγε στον Αρειο Πάγο. Το Ε΄ Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου συνεδρίασε λίγες μέρες μετά και αποφάσισε τη μη έκδοση Αγιαβέφε στην Τουρκία.

Οι αποφάσεις αυτές βασίστηκαν σε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Τούρκος ήταν διωκόμενος από το καθεστώς Ερντογάν, επομένως δεν έπρεπε να παραδοθεί στις τουρκικές αρχές, αφού η δίκαιη αντιμετώπισή του από αυτές δεν θα ήταν εξασφαλισμένη.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, o Αγιαβέφε ήταν ήδη πολίτης τριών χωρών και καταδικασμένος για απάτη με τυχερά παιχνίδια και την ίδια στιγμή δραστηριοποιούνταν στην κατεχόμενη Κύπρο, ενώ η σύζυγός του είχε εξασφαλίσει διαβατήριο από τη Greek mafia.

Αφού δεν εκδόθηκε στην Τουρκία, ο Αγιαβέφε παρέμεινε στη χώρα μας. Μήνες μετά πολιτογραφήθηκε Ελληνας για την επιχειρηματική του προσφορά στην Ελλάδα µε υπογραφή του Μάκη Βορίδη και συστατική επιστολή του Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος τον εμφάνιζε ως ευεργέτη της Ελλάδας.

 

Ο «πατριώτης» που εμπλεκόταν σε δολοφονία

Με συνταγή Αγιαβέφε ο Αρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδοθεί στην Αλβανία και ο Μπλεντάρ Γιαµπέλι. Πρόκειται για πρόσωπο ιδιαίτερο γνωστό στην αλβανική αστυνομία, που είχε συμμετοχή ως ηθικός αυτουργός στην εκτέλεση του ανώτατου αξιωματικού της αλβανικής αστυνομίας και επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης μαύρου χρήματος Αρτάν Τσούκου το 2017. Ο Γιαμπέλι συνελήφθη στην Ελλάδα στις 16 Δεκεμβρίου 2018, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του «ερυθρό σήμα» από την Ιντερπόλ.

Το Συμβούλιο Εφετών εξετάζοντας τα αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση της δολοφονίας του Αλβανού αξιωματούχου αποφάνθηκε ότι ο συλληφθείς Μπλεντάρ Γιαµπέλι, γνωστός και ως Ρικάρντο Μούχο ή Χρήστος Ξαµκίδης, έπρεπε να εκδοθεί στην Αλβανία. Ο Αρειος Πάγος, ωστόσο, αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να εκδοθεί αλλά να αφεθεί ελεύθερος, µε το σκεπτικό ότι δεν εξέτασε τα αποδεικτικά εγκληματολογικά στοιχεία τα οποία αποτελούν ενδείξεις της ενοχής του, αλλά ο Μπλεντάρ Γιαµπέλι είναι πρόσωπο που σχετίζεται µε την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και γι’ αυτό αντιμετωπίζει εκδικητικές διώξεις. Μάλιστα μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης στο δικαστήριο ήταν και ο Φρέντι Μπελέρης.

Οι δικαστές δέχτηκαν τους ισχυρισμούς των μαρτύρων ότι εάν ο καταζητούμενος για τη δολοφονία του αστυνομικού εκδοθεί στην Αλβανία, «υπάρχει κίνδυνος να διωχθεί για πράξη διαφορετική από αυτή για την οποία ζητείται η έκδοση και δη σχετιζόμενη με τα πολιτικά, θρησκευτικά και εθνικά του φρονήματα, ενδεχομένως να κινδυνεύσει η ζωή του από τα όργανα του αλβανικού κράτους εξαιτίας των μη αποδεκτών πολιτικών του πεποιθήσεων και η θέση του να επιδεινωθεί, καθόσον τα άτομα που έχουν στοχοποιηθεί συνήθως δεν τυγχάνουν δίκαιης και αμερόληπτης δίκης».

Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι στην περίπτωση Γιαµπέλι ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι κινδυνεύει η ζωή του σε περίπτωση που εκδοθεί στην Αλβανία, αλλά όχι του Αλί Γεσίλνταγ εάν εκδοθεί στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης

Φάμελλος: Ούτε σύμμαχος, ούτε αντίπαλος του Κασσελάκη – Θα τιμήσω την απόφαση του κόμματος (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Κασσελάκης επέλεξε τον Νίκο Παππά – Όλο το παρασκήνιο ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής

ΣΥΡΙΖΑ: Με 17 «υπέρ», 12 «κατά» και 4 «λευκά» νέος πρόεδρος της Κ.Ο. ο Νίκος Παππάς – Τι ψήφισαν οι βουλευτές

Κύκλοι Κασσελάκη: «Έχει την πλειοψηφία στη βάση, ας τον προκαλέσουν οι 87» – Βέβαιη η πρόταση μομφής

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο από την επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΟ – Ζητήθηκε μέχρι και διακοπή

Κασσελάκης σε βουλευτές: «Όποιος μας στερήσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διαπράξει μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter