Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τη νεοδημοκρατική «συνέχεια του κράτους»

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τη νεοδημοκρατική «συνέχεια του κράτους»

Πολλά διαβάζουμε για τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστο Ράμμο, ότι επιχειρεί να δυναμιτίσει το προεκλογικό σκηνικό καλώντας σε απολογία τον διοικητή της ΕΥΠ και τον υπεύθυνο του gov.gr για το μείζον ζήτημα των υποκλοπών.

Ακριβώς γι’ αυτό μας ήρθε στο μυαλό μια προ ημερών διαφωνία μεταξύ δύο αναγνωστών στην είδηση ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανανέωσε τη θητεία των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για άλλα τρία χρόνια επειδή έληγε η τρέχουσα στις 21 Μαΐου 2023, ανήμερα των εκλογών.

Ο ένας επέμενε ότι το κράτος έχει συνέχεια και η υπουργός μπορεί να διορίσει επιτροπές της κρατικής μηχανής καθώς, όπως και ορισμένοι διαγωνισμοί και διορισμοί, δεν επηρεάζουν την εκλογική διαδικασία αλλά αποτελούν συνέχεια της διοίκησης, του κράτους.

Ο άλλος αντέτεινε την επιχειρηματολογία της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) Δέσποινας Κουτσούμπα ότι η κίνηση αυτή είναι πολιιτκότατη και αποσκοπεί στον έλεγχο του ΚΑΣ από τη Λίνα Μενδώνη ακόμη και στην περίπτωση που δεν θα είναι στην κυβέρνηση.

Με λίγα λόγια, πού βρίσκεται η συνέχεια του κράτους και πού η πολιτική παρέμβαση σε μια απλή διαδικασία επιλογής μελών ενός υπηρεσιακού οργάνου; Στην περίπτωση της ΑΔΑΕ, το «Πρώτο Θέμα» βγήκε μπροστά για να κάνει λόγο για «παρέμβαση της ΑΔΑΕ στο προεκλογικό παιχνίδι». Ακολούθησαν και άλλα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, όπως karfitsa.gr, paraskinio.gr, fantomas, παίζοντας τον ρόλο του μεγαφώνου σε μια δήθεν «αντιθεσμική» παρέμβαση.

Είναι όμως τέτοια; Μια ανεξάρτητη Αρχή, η οποία έχει επικεφαλής διορισμένο από αυτή την κυβέρνηση, κάνει το έργο της στον τομέα της αρμοδιότητάς της, δηλαδή τον έλεγχο για την πολύκροτη αντιθεσμική υπόθεση των υποκλοπών, και προτίθεται να καλέσει σε απολογία δύο θεσμικούς και όχι πολιτικούς παράγοντες, τουτέστιν κρατικούς. Για ποιον λόγο κάποιοι εντοπίζουν παρέμβαση στην προεκλογική διαδικασία όταν ανεξάρτητη Αρχή ελέγχει κρατική; Την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος λέγοντας το αυτονόητο για την ΑΔΑΕ, που «συνεχίζει να ασκεί κανονικά και απερίσπαστη τις αρμοδιότητές της για όλα τα εκκρεμή ενώπιόν της ζητήματα χωρίς εξαίρεση», ενώ και η επικεφαλής της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου Σοφί Ιν’τ Φεντ σχολίασε αρνητικά την εξέλιξη, μιας και ο Χρ. Ράμμος αφαίρεσε τελικά από την ημερήσια διάταξη την κλήση σε απολογία για τις υποκλοπές.

Κάποιοι επιδιώκουν να κρατήσουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο και αυτό δεν συνάδει στη δημοκρατία, στην αξιοκρατία και στην ισότητα, αλλά σε πρακτικές βοναπαρτισμού, διαπλοκής και βαθέος κράτους.

Έτσι δεν προκλήθηκε σάλος όταν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διόρισε εσπευσμένα διευθυντές στις σχολικές μονάδες με βαθύτατα κομματικά κριτήρια, όπως απέδειξε η σωρεία καταγγελιών σε Λέσβο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λασίθι, Κεφαλονιά κ.α. Οι διορισθέντες για τέσσερα χρόνια (μέχρι το 2027) διευθυντές σχολικών μονάδων θα ασκούν την πολιτική της απερχόμενης κυβέρνησης ή θα δυναμιτίζουν την πολιτικής μιας νέας κυβέρνησης;

Αντίστοιχα, διορίστηκαν τα μέλη των νέων ΔΣ των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας και ήδη άρχισαν τα παρατράγουδα με μνημόσυνα κ.λπ. Θα μπορέσουν οι «άριστοι» αυτοί να συμβιώσουν με μια κυβέρνηση διαφορετικής λογικής; Ακόμη και η ανανέωση θητείας μελών του ΚΑΣ στην ίδια περίπτωση δεν εμπίπτει;

Πότε λοιπόν το κράτος έχει συνέχεια και πότε σκούζουν τα εξαπτέρυγα της κυβέρνησης για δήθεν παρεμβάσεις; Ο ορισμός των επικεφαλής της Δικαιοσύνης πώς κρίνεται; Δεν είχαν ξεσηκωθεί τα ίδια ΜΜΕ όταν επιχείρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης προεκλογικά το 2019 και ενώ είχε λήξει η θητεία τους πριν από την κάλπη; Τελικά δεν προχώρησε παρότι δεν υφίστατο κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα καθώς ο Κώδικας Οργάνωσης Δικαστηρίων προβλέπει ρητά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ακόμα και μετά τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 49 παρ. 3 τελευταίο εδάφιο).

Επομένως πού σταματά η θεσμική εκτροπή και πού αρχίζει η υποκρισία για την επιτελικά διαπλεκόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Documento Newsletter