Δύο κόμματα σε ένα η ΝΔ – Οι ομάδες και οι εσωκομματικές συγκρούσεις που κορυφώνονται

Δύο κόμματα σε ένα η ΝΔ – Οι ομάδες και οι εσωκομματικές συγκρούσεις που κορυφώνονται

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει προκαλέσει οριζόντια κρίση σε όλο το πολιτικό σύστημα, καθώς το 60% της αποχής δείχνει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας νιώθει να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα αφηγήματα των πολιτικών δυνάμεων. Σε μόλις ένα χρόνο η ΝΔ έχασε περίπου 1 εκατ. ψηφοφόρους, με αποτέλεσμα στο εσωτερικό της να έχουν ξεπηδήσει εκκωφαντικά όλες οι αντιθέσεις που προηγουμένως «καταπιέζονταν» λόγω της παντοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πλέον, μετά και τις βροντερές παρεμβάσεις των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο, τα αντιπαραθετικά πολιτικά σχέδια είναι πλέον διακριτά.

Η κορύφωση της σύγκρουσης θα γίνει με ορίζοντα την επιλογή του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό να παρεμποδίζεται μέρα με τη μέρα από «γαλάζιες» ομαδοποιήσεις. Ολα αυτά τη στιγμή που ο τραμπουκισμός υπαλλήλου του αεροδρομίου από τον Λευτέρη Αυγενάκη έδειξε το πιο κυνικό και αλαζονικό πρόσωπο της «γαλάζιας» εξουσίας.

Η «ιερή συμμαχία»

Η συνεδρίαση της ΚΟ (26/6) ήταν απλώς η αρχή της έκφρασης της κυοφορούμενης πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό της ΝΔ. Η όξυνση αποτυπώθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, όπου Καραμανλής και Σαμαράς σε ένα έντονα αντιμητσοτακικό ακροατήριο, που μάλιστα αποδοκίμασε την Ντόρα Μποκογιάννη, κατακεραύνωσαν τον πρωθυπουργό αποδομώντας όλες τις στρατηγικές του επιλογές, ενώ μίλησαν για αλαζονικό «ελιτισμό» και «αυταρέσκεια».

Ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε μια ολοκληρωμένη δεξιά πλατφόρμα αναφέροντας ότι η ΝΔ «είχε πάντοτε πόρτες ανοιχτές, αλλά όχι πόρτες ιδεολογικά αφύλακτες. Είναι άλλο πράγμα η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη. Καλό θα είναι να αναρωτηθούν ορισμένοι εάν για το ιστορικά αρνητικό εκλογικό αυτό αποτέλεσμα για την παράταξη, για το ρεκόρ της αποχής και για τη σταθεροποίηση του υπερδεξιού – λαϊκίστικου μπλοκ σε υψηλά ποσοστά ευθύνεται και η αντίληψη περί αποϊδεολογικοποίησης».

Εντονα επικριτικός εμφανίστηκε και ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος, εάν και όπως λένε κύκλοι του Μαξίμου ήταν πιο θεσμικός, μίλησε για ανήμπορες ηγεσίες που ζουν σε «έναν κόσμο ελιτισμού και αυταρέσκειας». Αναφερόμενος στα φαινόμενα της αποχής, της διεύρυνσης των ανισοτήτων και της διαφύλαξης της εθνικής ταυτότητας ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε: «Απέναντι στη νέα ανησυχητική πραγματικότητα θα περιμέναμε ότι οι ηγεσίες έλαβαν το μήνυμα. Οτι άκουσαν την καμπάνα της δυσφορίας. Τίποτε από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Η αυταρέσκεια και η αλαζονεία δεν φανερώνουν μόνο ρηχότητα και επιπολαιότητα. Φανερώνουν περιφρόνηση για τους πολλούς».

Το ανήσυχο Μαξίμου

Αν και στο Μαξίμου περίμεναν ότι θα ακούσουν έντονη κριτική, αιφνιδιάστηκαν από την ένταση και τη σφοδρότητα των τοποθετήσεων, κυρίως του Αντ. Σαμαρά. Ο Μητσοτάκης για να υποβαθμίσει την εσωτερική κρίση που βαθαίνει προσπαθεί να επιβάλει την «ατζέντα της καθημερινότητας» με επισκέψεις σε υπουργεία ή νοσοκομεία, όπως έπραξε (Λαϊκό Νοσοκομείο) την ώρα που μιλούσαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί.

Στην ερώτηση του Documento εάν η κυβέρνηση θα στραφεί προς τα δεξιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε ότι η λύση των προβλημάτων δεν έχει πρόσημο, προσθέτοντας: «Να μην επιστρέψουμε στην εποχή του διχασμού και της ταμπέλας, οι οποίες δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα».

Η κορύφωση της κρίσης

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, όπως και το Μαξίμου, γνωρίζουν ότι οι συγκρούσεις για την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ έχουν στόχευση και την αναδιανομή της ισχύος και της εξουσίας στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ο Μητσοτάκης πλέον δεν είναι ο πανίσχυρος πρωθυπουργός του 41%, με αποτέλεσμα οι διαφορετικές ομαδοποιήσεις να επιδιώκουν να τον… ψαλιδίσουν και να τον οριοθετήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο ακούγονται δημόσια απόψεις ότι «ο κύκλος της κ. Σακελλαροπούλου έχει κλείσει» (Κατσανιώτης) και ότι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από την ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι περίπου 20 «γαλάζιοι» βουλευτές, ως επί το πλείστον σαμαρικοί, έχουν διαμηνύσει ήδη στο Μαξίμου ότι δεν θα ψηφίσουν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα επανεκλογής. Ο Παύλ. Μαρινάκης χαρακτήρισε «πρόωρη, αντιπαραγωγική και προσβλητική για τον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας μια τέτοια συζήτηση» και τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό.

Ομως η ηχηρή διαφοροποίηση δεκάδων βουλευτών αλλά και του Αντ. Σαμαρά φέρνουν τον Κυρ. Μητσοτάκη προ τετελεσμένων, καθώς γνωρίζει ότι εάν υποκύψει, θα έχει εκχωρήσει μεγάλο μέρος της εξουσίας του στους αμφισβητίες του. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραδοχή ότι είναι απολύτως αδύναμος πρωθυπουργός. Σημειώνεται και η τοποθέτηση του βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη σε συνέντευξή του ότι «το “Μένουμε σπίτι” για τους βουλευτές τελείωσε από τη μέρα που βγήκε το εμβόλιο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Καταψηφίστηκαν από την Κεντρική Επιτροπή οι προτάσεις για τα δημοψηφίσματα – Αυτή είναι η νέα Οικονομική Επιτροπή

Προειδοποίηση Κασσελάκη σε όσους «αντιφάσκουν» με τις αποφάσεις του κόμματος δημόσια: «Δεν είναι απειλή, είναι απλή λογική»

Η μαφία της Μυκόνου, δύο δολοφονίες και το χαμένο ηχητικό – Την Κυριακή στο Documento

Οργή στην αγορά για τον εμπαιγμό με τα τεκμήρια – Η κυβέρνηση φορτώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες με φόρους χιλιάδων ευρώ

Άνοιξε τις πύλες του το 43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Documento Newsletter