Σε δύο εκδόσεις σκοπεύει να προχωρήσει η Ελλάδα ως το τέλος του έτους, ενώ προχωρά στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου την τελευταία δεκαετία σε μια προσπάθεια να πείσει τους επενδυτές ότι δεν χρειάζεται πρόσθετη εξωγενή βοήθεια μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο, αναφέρουν ελληνικές πηγές σε δημοσίευμα του Reuters.
Δυο κυβερνητικοί αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων δήλωσαν ότι η Αθήνα θέλει να αντλήσει έως και 4,5 δισ. ευρώ από δυο πωλήσεις ομολόγων τους επόμενους μήνες, αναλόγως και των συνθηκών που θα επικρατούν στις αγορές.
Η μια από τις εκδόσεις θα μπορούσε να είναι ένα 10ετές ομόλογο ύψους περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα δεν έχει πουλήσει ομόλογο με τέτοιο χρονικό ορίζοντα από το 2008, πριν την παγκόσμια κρίση.
«Η χρονική στιγμή δεν έχει αποφασιστεί ακόμη… θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές», ανέφερε ο ένας εκ των δυο αξιωματούχων.
Η δεύτερη έκδοση θα έχει ωρίμανση επτά ετών ή και ακόμη μικρότερη, με στόχο την άντληση 1,5 – 2 δισ. ευρώ. Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι αν αλλάξουν οι συνθήκες στις αγορές, και η Αθήνα ενδέχεται να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά της.
«Βασικός μας στόχος είναι να συμπληρώσουμε συγκεκριμένα σημεία στην καμπύλη αποδόσεων και να δείξουμε συνέπεια στις αγορές», ανέφερε ο ένας αξιωματούχος.
Ο δεύτερος συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τα κόστη εξυπηρέτησης του χρέους της για την επόμενη διετία. «Έχουμε ρευστότητα περίπου 20 δισ. και μπορούμε να καλύπτουμε τις πληρωμές μας τουλάχιστον για δυο χρόνια… έως τις αρχές του 2020. Αυτό σημαίνει ότι και χωρίς καμία έκδοση, καλύπτουμε τις ανάγκες μας».