Δύο μέρες πριν τις εκλογές και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, της Metron Analysis για το MECA και της MRB για το OPEN δείχνουν επικράτηση της ΝΔ με διαφορά, αλλά με μικρότερο ποσοστό από το όριο του 33%, το ποσοστό της στις προηγούμενες ευρωεκλογές, που ο ίδιος ο ηγέτης της και πολλά στελέχη της ΝΔ είχαν θέσει ως πήχη επιτυχίας, ένα χρόνο μετά το 41% των εθνικών εκλογών.
Αν επιβεβαιωθούν αυτές η δημοσκοπήσεις, αρχίζει «να ξηλώνεται το πουλόβερ» της παντοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα σε ερώτηση για «καταλληλότερο πρωθυπουργό» ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ πιο χαμηλά από το κόμμα του ενώ για θέματα Δικαιοσύνης (Τέμπη, υποκλοπές κ.λπ) μόνο το 20,7% των πολιτών πιστεύει τον Μητσοτάκη.
Η Metron Analysis με αναγωγή βγάζει τη ΝΔ στο 32% και η MRB στο 31,5%
Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 16% και στο 15,5%
Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 12% και 12,5% αντίστοιχα
Τέταρτο κόμμα και οι δύο βλέπουν την Ελληνική Λύση με 8,5%
Το ΚΚΕ πολύ κοντά μπορεί να πάρει την τέταρτη θέση
Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να βγάζουν ευρωβουλευτή.
Ρευστή η κατάσταση στα υπόλοιπα κόμματα που συγκρούονται γύρω από το 3%.
Σύμφωνα με την Metron Analysis, η αδιευκρίνιστη ψήφος, δηλαδή το άθροισμα των αναποφάσιστων και όσων επιλέγουν να μην απαντήσουν είναι στο 11,3% και η ανάλυσή της δείχνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα της είναι από όσους είτε δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές είτε δεν απάντησαν και ακολουθεί με 14% της αδιευκρίνιστης ψήφου η ΝΔ, ένα ποσοστό που αναλογικά μπορεί να κάνει τη διαφορά σε σχέση με τον στόχο του 33%.
Ενα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αυτών των ευρωεκλογών είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντίθετα με ό,τι συμβαίνει συνήθως σε εν ενεργεία πρωθυπουργούς δεν θεωρείται «καταλληλότερος» από το σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ καθώς λαμβάνει μόνο 27,5% στη συγκεκριμένη ερώτηση.
Η εικόνα του πρωθυπουργού είναι ακόμη χειρότερη σε θέματα Υγείας, Παιδείας, Εγκληματικότητας κ,λπ,
Εκεί που «πατώνει» κυριολεκτικά, ακόμη και σε ψηφοφόρους της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε θέματα Δικαιοσύνης. Οι πολίτες δεν τον εμπιστεύονται δηλαδή, σε θέματα όπως οι υποκλοπές, τα Τέμπη κ.λπ.
Οι λέξεις που ταιριάζουν περισσότερο στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι:
- Δυσαρέσκεια: 56,3%
- Αδιαφορία: 29,5%
- Προσδοκία: 21,7%
- Σιγουριά: 17,4%
- Ρίσκο: 14,6%
- Ικανοποίηση: 13,1%.
Οι λέξεις που ταιριάζουν περισσότερο στον Στέφανο Κασσελάκη είναι:
- Αδιαφορία: 43%
- Ρίσκο: 35%
- Δυσαρέσκεια: 32,8%
- Προσδοκία: 24,5%
- Ικανοποίηση: 5,3%
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι οι κάλπες της Κυριακής μπορούν να γίνουν αφετηρία για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, την αρχή της αμφισβήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και την οριστική «εγκατάσταση» του Στέφανου Κασσελάκη ως αντίπαλο δέος.
Αυτό ίσως εξηγεί γιατί η Νέα Δημοκρατία σπαταλάει τεράστια ποσά στο διαδίκτυο για διαφήμιση ενώ είναι ένα κόμμα που χρωστάει σχεδόν μισό δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: