Δυνατό ξεκίνημα Μητσοτάκη στο 1ο προεκλογικό σποτ: 3+1 ψέματα σε 1 λεπτό (Video)

Δυνατό ξεκίνημα Μητσοτάκη στο 1ο προεκλογικό σποτ: 3+1 ψέματα σε 1 λεπτό (Video)

Δίνοντας έμφαση στην οικονομία, την υγεία, το ψηφιακό κράτος και τις ευρωπαϊκές διεκδικήσεις της χώρας μας στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρωταγωνιστής του πρώτου σποτ της ΝΔ ενόψει ευρωεκλογών. Το παράδοξο είναι πως το επιτελείο του πρωθυπουργού επέλεξε να προτάξει θεματικές και πεδία που γυρίζουν μπούμερανγκ εν ριπή οφθαλμού, καθώς τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη διαψεύδονται είτε μέσα από εκθέσεις και στατιστικές μελέτες διεθνών οργανισμών είτε από δηλώσεις μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Σοβαρός έως και αυστηρός, εγκαταλείποντας τις χαριτωμενιές του ΤikTok με τα καπέλα για skateboard ή τα πειράγματα στον συμπαθή Πίνατ, o πρωθυπουργός και το επιτελείο του αποφάσισαν να λανσάρουν ένα βλοσυρό προφίλ, το οποίο έρχεται ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ο κ. Μητσοτάκης προηγείται έναντι των αντιπάλων του σε όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης στο ερώτημα αναφορικά με το ποιος θεωρείται πιο ικανός για πρωθυπουργός.

Πέραν της συνταγής που ακολούθησαν σε επίπεδο εικόνας και ύφους οι «κατασκευαστές» του πρωθυπουργικού προφίλ, το σποτ είναι διάτρητο σε επίπεδο περιεχομένου, αφού σε μόλις 01:10 ο Κυρ. Μητσοτάκης καταφέρνει να χρησιμοποιήσει τέσσερα καραμπινάτα ψεύδη.

Ψέμα 1ο

«Πριν μερικούς μήνες μας δώσατε την εντολή να συνεχίσουμε να αλλάζουμε την Ελλάδα και να έρθουμε πιο κοντά στην Ευρώπη. Αυτό προσπαθούμε καθημερινά» αναφέρει εισαγωγικά και το μόνο αληθές είναι πως ανανεώθηκε η λαϊκή εντολή για τη ΝΔ μετά τις διπλές εθνικές εκλογές Μαΐου – Ιουνίου 2023.

Διότι η σύγκληση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης σίγουρα δεν έχει καμία επαφή με όσα περιλαμβάνονται τόσο στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση σε επίπεδο κράτους δικαίου όσο και στην έκθεση του State Department.

Επιπλέον, στην προσπάθεια μείωσης της απόστασης με τις προηγμένες χώρες της ΕΕ δεν μπορεί να συνυπολογιστεί η θέση της Ελλάδας αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου. Ακόμα και στην τελευταία έκθεση των RSF η χώρα μας συνεχίζει να διατηρεί την… πρωτιά από το τέλος, όντας 88η θέση.

Ψέμα 2ο

«Απέναντι στην ακρίβεια αυξήσαμε μόνιμα μισθούς και συντάξεις. Όμως, ξέρουμε ότι οι τιμές είναι υψηλές. Γι΄ αυτό και συνεχίζουμε τη μάχη» αναφέρει σε σχέση με το πεδίο της οικονομίας και της ακρίβειας. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στο κάλπικο αφήγημα περί μόνιμων αυξήσεων έναντι των προσωρινών ανατιμήσεων, οι οποίες δεν λένε να σταματήσουν εδώ και δύο χρόνια.

Ο πρωθυπουργός αρνείται (έστω) να περιορίσει τον πληθωρισμό της αισχροκέρδειας, εμμένοντας στην κοινωνικά ζημιογόνα αυτορρύθμιση της αγοράς, η οποία καθιστά ανύπαρκτες τις πενιχρές αυξήσεις που επικαλείται. Παράλληλα, πρόσφατα ο Χάρης Θεοχάρης αποσαφήνισε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, ενώ σύμφωνα με τη Eurostat, ο μέσος Έλληνας ζει με λιγότερα από 1.000 τον μήνα τη στιγμή που καταγράφονται ρεκόρ φορολογικών εισπράξεων λόγω του ασφυκτικού μείγματος «φουσκωμένων» τιμών και υψηλής φορολογίας.

Ψέμα 3ο

«Στην υγεία προσλαμβάνονται γιατροί» λέει στο σποτ, όμως, ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει άλλη άποψη. Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 29ης Απριλίου, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πριν την ψήφιση της τροπολογίας που ανοίγει την πόρτα του ΕΣΥ στους ιδιώτες γιατρούς: «Το πρόβλημα είναι ότι καίτοι κάνουμε διαρκώς και επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις μονίμου προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις, δυστυχώς, βγαίνουν άγονες».

Ψέμα 4ο

Συνεχίζοντας να παραθέτει τα κυβερνητικά «κατορθώματα» στην Υγεία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «οι δωρεάν εξετάσεις απλώνονται παντού». Μόνο που παρέλειψε να αναφέρει πως ο κ. Γεωργιάδης φρόντισε να επιβάλλει «χαράτσι» από 1 έως 3 ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς.

Τουλάχιστον, ο κ. Μητσοτάκης επέδειξε τη δέουσα μετριοφροσύνη, προσθέτοντας πως «ειδικά εδώ, τα βήματά μας πρέπει να γίνουν άλματα», γεγονός που δεν αποκλείεται να προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία στους δικαιούχους περίθαλψης ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε επίσης:

Πλασματική εικόνα όσα περιγράφει ο Μητσοτάκης στο σποτ Νέας Δημοκρατίας

Documento Newsletter