Δυναμική αντιπολίτευση προς τον Μητσοτάκη και από τη Φώφη Γεννηματά

Δυναμική αντιπολίτευση προς τον Μητσοτάκη και από τη Φώφη Γεννηματά

Με σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης συνόδευσε την ομιλία της σήμερα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας για λάθη και παραλείψεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας και κυρίως για αδυναμία ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε τις τελευταίες μέρες ότι δεν έχει προτάσεις και περιορίζεται να κάνει αντιπολίτευση μόνο για την αντιπολίτευση, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής όλες τις προτάσεις που ανέδειξε και διατύπωσε το Κίνημα Αλλαγής τόσο για την ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων όσο και για τις συνέπειες της κρίσης στην οικονομία από την αρχή της πανδημίας την περασμένη άνοιξη μέχρι τώρα.

«Όσο μας αφορά θα συνεχίσουμε τη μάχη για να υπάρξει πρόοδος και ελπίδα σε αυτό τον τόπο. Μακριά από λογικές πόλωσης και διχασμού» τόνισε η κ. Γεννηματά και προσέθεσε:

«Η αλλαγή που πρεσβεύουμε και επιδιώκουμε δεν φέρνει φόβο και ανασφάλεια αλλά ξεβόλεμα από την αδικία, την ανισότητα, το περιθώριο. Χτύπημα στον αυταρχισμό. Ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, είναι για μας μονόδρομος, ζήτημα πατριωτισμού, ευθύνης και τιμής, η υπεύθυνη τεκμηριωμένη και προγραμματική αντιπολίτευση. Κι έτσι θα συνεχίσουμε μέσα και έξω από τη Βουλή, υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού και μόνο».

Επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για το ότι δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ, σημειώνοντας πως δεν γίνονταν ούτε γίνονται ακόμη τα απαραίτητα tests, ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και στη δημιουργία κλινών ΜΕΘ, ενώ καταλόγισε σημαντικές ευθύνες για τον πλημμελή έλεγχο στα γηροκομεία και για έλλειψη σαφών οδηγιών τι πρέπει να κάνει ένας μαθητής με κορονοϊό.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είχε όλο το χρόνο, τις προτάσεις και τη στήριξη να λάβει γρήγορα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αλλά επαναπαύτηκε στην επιτυχία από την πρώτη φάση ανοίγοντας όλες τις δραστηριότητες της χώρας χωρίς σχέδιο.

Προσέθεσε πως περίμενε από την κυβέρνηση να κλείσει τις χαραμάδες, αλλά άνοιξε την πόρτα άνευ όρων και άφησε να γίνουν ασύλληπτα πράγματα όλο το καλοκαίρι που συνετέλεσαν στη σημερινή δύσκολη κατάσταση.

«Δεν ακούσαμε αυτοκριτική γι αυτά. Τι θα γίνει όταν τελειώσουμε με αυτή την κρίση; Τα ίδια;», είπε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε:

«Το ερώτημα δεν είναι αν είναι αναγκαίο τώρα το lockdown, αλλά γιατί φτάσαμε εδώ; Επιβεβλημένο είναι αλλά ήταν αναπόφευκτο;».

Διαχώρισε τη θέση του Κινήματος Αλλαγής από τις προτάσεις του κ. Τσίπρα για συμφωνία των κομμάτων σε κοινή στρατηγική με κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι στη Δημοκρατία δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να προτείνει τέτοια μέτρα αλλά ευθύνη της κυβέρνησης να φέρει τις προτάσεις της και η αντιπολίτευση την ελέγχει.

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες πού συμπολίτες μας δίνουν μάχες ζωής στα Ννοσοκομεία και στις ΜΕΘ, στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πού αγωνίζεται, στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης…

Στηρίζουμε τις επιλογές της επιστημονικής ηγεσίας της χώρας. Αρνούμαστε τους αρνητές του ιού και της μάσκας. Θεωρούμε πως αυτήν τη δύσκολη περίοδο -παρά τις όποιες διαφωνίες, τις ενστάσεις, την κόπωση και την καχυποψία- πρέπει να στηριχτούν τα μέτρα της Πολιτείας για να αντιμετωπίσουμε όσο μπορούμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Δεν συμμεριζόμαστε τον πολεμικό λόγο στην πολιτική αντιπαράθεση πάνω από αρρώστους και ανθρώπινες ζωές. Είναι άλλο πράγμα η κριτική στα λάθη και στις παραλείψεις της κυβέρνησης και άλλο πράγμα ο διχασμός του πληθυσμού σε ώρα μάχης. Στο πρώτο, θα συνεχίσουμε να λέμε με θάρρος τη γνώμη και τις διαφωνίες μας. Στο δεύτερο, δεν θα υποκύψουμε. Δεν θα καλλιεργήσουμε πανικό στον κόσμο. Δεν θα συμμετέχουμε στην πόλωση. Είμαστε εδώ με θέσεις, προτάσεις και στάση ευθύνης», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Πρότεινε άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και από την άλλη για τη γενναία οικονομική στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Συγκεκριμένα :

Α) Για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

1. Ενιαίος συντονισμός, και ηλεκτρονική παρακολούθηση για όλα τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ-ΜΑΦ στα Δημόσια Νοσοκομεία, στο Στρατό, στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας.

· Ηλεκτρονική αναγγελία διαθεσιμότητας τους σε πραγματικό χρόνο και σύνδεση με το ΕΚΑΒ.

· Ένταξη όλου του ιατρικού εξοπλισμού που έχει «δωρηθεί» στις μονάδες που μπορούν να τον αξιοποιήσουν. Είναι αδιανόητο στη Θεσσαλονίκη που είναι στο «κόκκινο» να υπάρχουν ακόμη αναπνευστήρες από δωρεές σε κούτες!!

· Άμεση fast track πρόσληψη 300 ιατρών, ώστε να μην ολοκληρωθούν “κατόπιν εορτής”.

2. Ενεργοποίηση επιτέλους των δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο για εξετάσεις στις δομές της, όσο και για παρακολούθηση των ασθενών που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό ή νοσηλεία.

Πέρα του δικτύου των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, πρέπει να αξιοποιηθούν και ιδιώτες γιατροί όπου είναι αναγκαίο.

3. Αύξηση του αριθμού των τεστ. Συνεχή δειγματοληπτικά τεστ για να ερευνηθεί η διασπορά σε κάθε περιοχή.

· Αξιοποίηση των εργαστηρίων των Πανεπιστημίων. ‘Αμεση αγορά μηχανημάτων επεξεργασίας για την επιτάχυνση τους.

4. Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δημιουργία σε κάθε Περιφέρεια Ιατρικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Ιατρικής.

Αυτή υλοποιεί τις κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ σε θέματα-πρόληψης και προαγωγής της υγείας, του παρέχει στοιχεία και έχει την ευθύνη της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων στην περιφέρεια.

Β) Προτάσεις για μέτρα αποτροπής συνωστισμού

1. Στη λειτουργία των σχολείων: Κατανομή των μαθητών των δημοτικών (που λειτουργούν) στις κενές αίθουσες των Γυμνασίων/Λυκείων. Αξιοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

2. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

· Επιτάχυνση των προσλήψεων των οδηγών και τεχνικών που έχουν καθυστερημένα προκηρυχθεί.

· Συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, για ενιαίο σχεδιασμό και αξιοποίηση των δημοτικών συγκοινωνιών. «Τα λεωφορεία που φέρατε από τα ΚΤΕΛ, αν είναι δυνατόν … δεν έχουν παράθυρα».

· Άμεση προμήθεια ανταλλακτικών για να λειτουργήσουν τα 270 σήμερα ακινητοποιημένα λεωφορεία-τρόλεϊ.

3. Προσοχή στη μετακίνηση των νεοσύλλεκτων στις ΕΣΣΟ Νοεμβρίου, προς τις μονάδες τους, που έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες ώστε να φθάσουν με ευθύνη του Υπουργείου Άμυνας οργανωμένα και με προστασία της υγείας τους. «Υπάρχει κίνδυνος αν κάποιοι είναι θετικοί στον ιό, να υπάρξει μεγάλη διασπορά».

Γ) Για τη στηριξη της οικονομίας:

1. Αύξηση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής στο ύψος των 4 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθεί ως το τέλος του 2020, με κριτήριο την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.

2. Στις επιχειρήσεις που πλήττονται επιδότηση εργασίας από το κράτος με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών.

3. Αναστολή για 6 μήνες των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται προς εφορείες, ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες. Επιδότηση του 40% των ενοικίων για επαγγελματική στέγη από το κράτος για 6 μήνες.

4. Αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου και των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας. «Ο πτωχευτικός σας νόμος και οι πλειστηριασμοί Α’ κατοικίας τίθενται σε άμεση εφαρμογή από την κυβέρνησή σας, μην δυσαρεστήσετε τις τράπεζες και τα funds».

5. Καταβολή στους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή εργασίας του 100% του μισθού τους, με όριο τα 1.000 ευρώ. Ανακοινώσατε ότι κάνετε το επίδομα από 534 σε 800 ευρώ αλλά η αλήθεια είναι ότι γίνεται 640.

6. Ενίσχυση όλων των ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, με επίδομα ανεργίας ως τουλάχιστον τις 30/04/2021.

7. Αναστολή κατάθεσης του ,όμου για το ωράριο και τις απλήρωτες υπερωρίες. Άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία των εργαζόμενων με τηλεργασία.

8. Ένταξη των αγροτών-κτηνοτρόφων-αλιέων που πλήττονται στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και αναστολή των υποχρεώσεών τους για όσο διαρκεί η πανδημία. Ενίσχυση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών τον χειμώνα. Άμεση αποπληρωμή των οφειλόμενων ενισχύσεων και αποζημιώσεων στον αγροτικό κόσμο.

9. Αγορά από το κράτος και δωρεάν διάθεση σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ποσοτήτων των φρούτων και των λαχανικών, που δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά.

10. Δημιουργία ειδικού Ταμείου Αρωγής για τους ανθρώπους του Πολιτισμού που μπορεί να χρηματοδοτηθεί κατ’ αρχήν από τα αδιάθετα των πόρων που έχουν ήδη δοθεί στην Αυτοδιοίκηση για πολιτιστικές δράσεις (87 εκατ. ευρώ).

Ακολουθεί όλη η ομιλία της Φώφης Γεννηματά:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/11/12/5fad37f2825e6360751b8a75.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter