DW: Τεράστιο το κύμα αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους

DW: Τεράστιο το κύμα αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους

Στην ιστοσελίδα της γερμανικής υπηρεσίας της Deutsche Welle δημοσιεύεται ανταπόκριση του Φλόριαν Σμιτς (Florian Schmitz) με τίτλο «Η Ελλάδα μετά τις φωτιές: Ποιος φέρει την ευθύνη;» και υπότιτλο «Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Ωστόσο τα πράγματα δεν έχουν παραλύσει: Άνθρωποι απ’ όλη τη χώρα βοηθούν τα θύματα», στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται τα εξής:

Δεύτερη μέρα μετά την καταστροφή. Ο απολογισμός είναι τρομακτικός: 81 νεκροί, περισσότεροι από 200 τραυματίες, μεταξύ αυτών και παιδιά. Απεγνωσμένοι άνθρωποι τριγυρνούν μέσα σε βουνά στάχτης. Κάποιοι αναζητούν συγγενείς τους. Πολλοί έχασαν τα πάντα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και υποσχέθηκε ότι όλοι θα βοηθηθούν κι ότι κανένα ερωτηματικό δεν θα μείνει αναπάντητο. Ένα μήνυμα προς τους ανθρώπους που ήδη τη Δευτέρα αναζητούσαν υπαιτίους. Όμως αυτή τη στιγμή τους περισσότερους τους ενδιαφέρει να βοηθήσουν τα θύματα. Πρόκειται για ένα από τα δυνατά σημεία της Ελλάδας, να θεωρείται αυτονόητη η βοήθεια σε στιγμές που η απόγνωση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Οι χειρονομίες ανθρώπων που βοηθούν με προμήθειες και τρόφιμα τα θύματα, θυμίζουν τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων τα έτη 2015 και 2016. Από εμπειρία στην Ελλάδα οι πολίτες έχουν λίγη εμπιστοσύνη στο κράτος, και ειδικά σε περιπτώσεις που η βοήθεια πρέπει να διατεθεί ταχέως και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η ανάληψη πρωτοβουλίας απ’ τους ίδιους τους πολίτες δεν είναι σ’ αυτή την περίπτωση καθαρή αγάπη για τον πλησίον όσο ένας μηχανισμός επιβίωσης.

Από την Παρασκευή και μετά θα τεθεί το θέμα της αναζήτησης των αιτιών. Ξεκάθαρο πάντως είναι το ότι η ξηρασία και οι θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς δημιούργησαν ιδανικές προϋποθέσεις για τις πυρκαγιές. (…) Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία μπαίνουν φωτιές για να δημιουργηθούν οικόπεδα σε περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές. Όμως, ακόμη και γόπες τσιγάρων ή σκουπίδα μπορούν να γίνουν αιτία πυρκαγιάς- για την ώρα όλα τα παραπάνω είναι μόνον εικασίες.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνει ο συντάκτης, έχει μέχρι στιγμής τηρήσει επιφυλακτική στάση. Κανονικά, δεν χάνει ευκαιρία να δυσφημεί τον Τσίπρα. Εκδηλώσεις πένθους, συνομιλίες με θύματα και βοηθούς: Ο Μητσοτάκης επιζητά μετά από πολλές χαμένες πολιτικές μάχες πόντους συμπάθειας από τον λαό. Του χρόνου επίκεινται εκλογές. Ωστόσο οι πολέμιοι του πρωθυπουργού προσπαθούν να μεταθέσουν την ημερομηνία πιο νωρίς.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του προέδρου του Σώματος Εθελοντών Πυροσβεστών στην εφημερίδα FAZ και στις κατηγορίες που διατύπωσε σχετικά με τη νομοθετική τροποποίηση του 2014, που απαγορεύει σε εθελοντές πυροσβέστες να παρεμβαίνουν με δική τους πρωτοβουλία, όπως επίσης και στην εκτίμησή του ότι εάν το Σώμα είχε τη δυνατότητα να συνδράμει, οι καταστροφές θα ήταν μικρότερες.

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε από τον προκάτοχο του Τσίπρα και κομματικό φίλο του Μητσοτάκη, Αντώνη Σαμαρά, το θέμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σκάνδαλο για τον νυν πρωθυπουργό, γράφει ο Σμιτς. Τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το δανειακό πρόγραμμα και ο Τσίπρας καταβάλλει προσπάθειες να χρεωθεί το γεγονός ως πολιτική επιτυχία. Την ίδια στιγμή η διστακτική οικονομική ανάπτυξη δεν γίνεται καν αντιληπτή από τους περισσότερους Έλληνες. Επίσης, πολλοί τον κατηγορούν ότι επέβαλε τη συμφωνία στη διένεξη με τη «Μακεδονία» για την ονομασία εις βάρος της ελληνικής ιστορίας και κόντρα στη θέληση των πολιτών. Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. Και τα συναισθήματα ζυγίζουν περισσότερο απ’ ό,τι τα γεγονότα. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν πώς ο πολιτικός κόσμος θα αντιδράσει στην καταστροφή. Ένα είναι σίγουρο: ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κλίμα μόνιμης προεκλογικής εκστρατείας και ότι οι καταστροφές των πυρκαγιών θα γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Documento Newsletter