DW: Ο Τζούλιαν Ασάνζ και τα σκοτεινά μυστικά του πολέμου (Video)

DW: Ο Τζούλιαν Ασάνζ και τα σκοτεινά μυστικά του πολέμου (Video)

Ντοκιμαντέρ σχετικά με το τι σημαίνει για τη δημοσιογραφία η απόφαση για τον Τζούλιαν Ασάνζ δημοσίευση η DW Documentary, ρίχνοντας φως σε ερωτήματα όπως: «Τι θα συμβεί αν οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο σταματήσουν να κάνουν ρεπορτάζ για εγκλήματα πολέμου, διαφθορά ή κυβερνητικά αδικήματα υπό τον φόβο της καταδίκης βάσει ενός νόμου περί κατασκοπείας; Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της υπόθεσης Ασάνζ μόλις τώρα αρχίζουν να διαφαίνονται».

Η περιγραφή του ντοκιμαντέρ:

Στις 25 Ιουνίου 2024, ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ελευθερώθηκε μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μήπως αυτό το εκπληκτικό τέλος της πολυετούς ποινικής δίωξης και φυλάκισης του εκδότη σηματοδοτεί ένα θετικό αποτέλεσμα για την ελευθερία του Τύπου;

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar, ο οποίος είχε επίσης φυλακιστεί με παρόμοιες κατηγορίες στην Τουρκία και τώρα ζει εξόριστος στη Γερμανία, παρακολούθησε την υπόθεση Assange τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την απελευθέρωσή του. Ο Dündar τη θεωρεί ως την πιο σημαντική δίκη για την ελευθερία του Τύπου για τον 21ο αιώνα. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, ο Dündar αποφασίζει να μην επικεντρωθεί στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Assange, αλλά αντίθετα στην πιο αμφιλεγόμενη δημοσίευσή του: “Collateral Murder”, ενός βίντεο που δείχνει πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες το 2007 σε μια επίθεση στη Βαγδάτη κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Η καταγραφή δείχνει δημοσιογράφους και Ιρακινούς πολίτες να πυροβολούνται από Αμερικανούς στρατιώτες από ελικόπτερο Apache.

Οι έρευνες του Dündar τον οδηγούν από την Ισλανδία στις ΗΠΑ και το Ιράκ, καθώς παρακολουθεί την ιστορία του διαβόητου βίντεο. Εντοπίζει έναν από τους δύο μοναδικούς Ιρακινούς επιζώντες της επίθεσης – ένα αγόρι που ήταν 10 ετών τότε – και έναν Αμερικανό στρατιώτη που συμμετείχε άμεσα στο περιστατικό. Ο Dündar κάλεσε τους δύο να συναντηθούν για πρώτη φορά 17 χρόνια αργότερα. Η συνάντηση αυτή κάνει έντονα εμφανείς τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του πολέμου και τον διαρκή πόνο και στις δύο πλευρές.

Μετά τη δημοσίευση του βίντεο, ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε εσωτερική έρευνα, μετά την οποία κανένας από τους στρατιώτες δεν παραπέμφθηκε σε δίκη. Για τον Τζούλιαν Ασάνζ, ωστόσο, ήταν μια διαφορετική ιστορία: Ήταν η πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία που η δημοσίευση πληροφοριών που η κυβέρνηση θεωρούσε μυστικές αντιμετωπίστηκε επιτυχώς ως έγκλημα.

Ο Dündar κατάφερε να συνοδεύσει τη σύζυγο του Assange, Stella, και τα δύο τους παιδιά σε μια από τις τελευταίες επισκέψεις τους στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh και στις ακροάσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. Παρόλο που ο Ασάνζ είναι πλέον ελεύθερος, ο Dündar ρωτά τι σημαίνει αυτή η απόφαση για τη δημοσιογραφία. Τι θα συμβεί αν οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο σταματήσουν να κάνουν ρεπορτάζ για εγκλήματα πολέμου, διαφθορά ή κυβερνητικά αδικήματα υπό τον φόβο της καταδίκης βάσει ενός νόμου περί κατασκοπείας; Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της υπόθεσης Ασάνζ μόλις τώρα αρχίζουν να διαφαίνονται. Η ταινία αφηγείται μια συναρπαστική και εξαιρετικά επίκαιρη ιστορία για τον αγώνα για την αλήθεια.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Καταψηφίστηκαν από την Κεντρική Επιτροπή οι προτάσεις για τα δημοψηφίσματα – Αυτή είναι η νέα Οικονομική Επιτροπή

Προειδοποίηση Κασσελάκη σε όσους «αντιφάσκουν» με τις αποφάσεις του κόμματος δημόσια: «Δεν είναι απειλή, είναι απλή λογική»

Η μαφία της Μυκόνου, δύο δολοφονίες και το χαμένο ηχητικό – Την Κυριακή στο Documento

Οργή στην αγορά για τον εμπαιγμό με τα τεκμήρια – Η κυβέρνηση φορτώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες με φόρους χιλιάδων ευρώ

Άνοιξε τις πύλες του το 43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter