Τρέχουν και δεν φτάνουν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς μετά την «εκπληκτική» διαχείριση της πανδημίας, φοβούνται να αντιμετωπίσουν τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, οι οποίοι δουλεύουν σε συνθήκες «γαλέρας».
Τελευταίο παράδειγμα, η υφυπουργός Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ζωή Ράπτη, η οποία επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής (σχεδόν αξημέρωτα) το Δρομοκαΐτειο προσπαθώντας να κάνει ένα επικοινωνιακό σόου.
Φυσικά και όπως ήταν αναμενόμενο, όταν εργαζόμενοι του νοσοκομείου πήγαν να προσεγγίσουν την υφυπουργό εκείνη το έβαλε στα πόδια και έφυγε τρέχοντας. Δεν έκατσε να ακούσει τα προβλήματα των εργαζομένων, αυτών που πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση ζητούσε να βγούμε στα μπαλκόνια και να χειροκροτήσουμε. Τέτοια ειρωνεία…
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, μέχρι στιγμής τρεις ασθενείς στο «Δρομοκαΐτειο» έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό, ενώ ακόμα τέσσερις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Το βίντεο από την επίσκεψη της Υφυπουργού:
Σαν τους κλέφτες πηγαίνουν οι υπουργοί,πρωί-πρωί,στα νοσοκομεία και φεύγουν τρεχοντας για να μην δουν γιατρούς και νοσηλευτές
Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη πήγε στα σκαστά στο Δρομοκαΐτειο για επικοινωνιακό σόου και έφυγε τρέχοντας όταν την πλησίασαν οι εργαζόμενοι.
Κατάντια pic.twitter.com/e6XJ8Q3jqV— Marka1 (@Marka149133376) April 2, 2021
Στη δικαιοσύνη η ΠΟΕΔΗΝ για τις ακατάλληλες συνθήκες νοσηλείας ασθενών με Covid
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προσέφυγε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο».
Όπως καταγγέλλει η ομοσπονδία στο Δρομοκαΐτειο νοσηλεύονται τρόφιμοι ασθενείς covid 19 κάτω από συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο «πρωτίστως την υγεία τους και ταυτόχρονα τη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου».
Στην προσφυγή τους διευκρινίζουν ότι «Βαπτίστηκαν» κλινικές COVID τμήματα που δε διαθέτουν το κατάλληλο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αλλά ούτε και την Υλικοτεχνική υποδομή.
Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι απευθύνθηκαν ήδη στο υπουργείο Υγείας μέσω της διοίκησης του νοσοκομείου μας για τα αιτήματά τους.
Σημειώνοντας ότι «το νοσοκομείο δεν είναι αποθήκη ψυχών».
Τέλος υπογραμμίζουν ότι θα κλείσουν την εφημερία του νοσοκομείου στις 4 Απριλίου για 24 ώρες «ως ύστατη πράξη στη προσπάθεια εύρεσης λύσεως».
Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ
«Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής <<ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ>>, η οποία εδρεύει στην έδρα του νοσοκομείου (Ιερά οδός 343, Χαϊδάρι Αττικής, Τ.Κ. 12461) και εκπροσωπείται νόμιμα
1. Μέλη του Σωματείου μας είναι οι εργαζόμενοι του Ψ.Ν.Α. <<ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ>>
2. Οι σκοποί του σωματείου μας δεν μπορεί να εξαντλούνται στα συμφέροντα των μελών του. Η υπεράσπιση τους, πάντως, άμεσα επιδρά στην ασφαλή νοσηλεία των ασθενών, στην υγεία, δηλαδή, των πολιτών.
3. Τα άρθρα 38 παρ. 2 και 40 παρ.1 του ΚΠΔ επιβάλλουν να αναγγέλλονται οι αξιόποινες πράξεις, που διώκονται αυτεπαγγέλτως στον Εισαγγελέα. Τυχόν σιωπή, έχουμε τη γνώμη, ότι συνιστά αποδοχή. Την υποχρέωση αυτή το σωματείο μας την εκπληρώνει με τούτη την ενημέρωση που απευθύνεται σ’ εσάς.
4. Η πολιτεία δια των οργάνων της, οφείλει να μεριμνά για την υγεία όλων των πολιτών. Αυτό είναι η γενική επιταγή του αρθρ. 21 παρ. 3 του Συντάγματος. Η μέριμνα αυτή αποκτά πρακτικό ενδιαφέρον από πράξεις ή παραλείψεις των επί μέρους οργάνων της.
5. Η παροχή υπηρεσιών υγείας και η λειτουργία του νοσοκομείου υπόκειται σε κανόνες. Η παραβίαση αυτών των κανόνων έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται η λειτουργία του νοσοκομείου επικίνδυνη κυρίως για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό.
Κ. Εισαγγελέα,
σας ενημερώνουμε ότι αυτή τη στιγμή στο Ψ.Ν.Α. <<ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ>> νοσηλεύονται σε δύο τμήματα ασθενείς με COVID-19. Συγκεκριμένα στο Γηροψυχιατρικό τμήμα 17 ασθενείς η πλειοψηφία των οποίων είναι άνω των 65 ετών με συννοσηρότητα (ψυχική πάθηση και παθολογικά προβλήματα) και στο τμήμα οξέων περιστατικών <<Σύγγρειο>> 22 ασθενείς. Λόγω της φύσεως της ψυχικής πάθησης οι συνθήκες νοσηλείας αυτών των ασθενών θέτουν σε κίνδυνο πρωτίστως την υγεία τους και ταυτόχρονα τη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου.
‘’Βαπτίστηκαν’’ αυτά τα τμήματα κλινικές COVID χωρίς να διαθέτει το νοσοκομείο μας τα κάτωθι:
• Εκπαιδευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
• Υλικοτεχνική υποδομή
• 24ωρη λειτουργία εργαστηρίων (ακτινολογικό-μικροβιολογικό)
• Στα ανωτέρω τμήματα δεν υπάρχει από το μεσημέρι και μετά καμία συναφής ειδικότητα ιατρού(παθολόγοι, πνευμονιολόγοι κ.τ.λ.) πλην των ανεπαρκών, για τις συνθήκες αυτές- μη ειδικών, εφημερευόντων ειδικευομένων ψυχιάτρων και ενός ή δύο εφημερευόντων ειδικών ψυχιάτρων για τη κάλυψη των αναγκών των ασθενών που είναι για όλο το νοσοκομείο και καλούνται να επιλύσουν ιατρικά προβλήματα που εμφανίζουν αυτοί οι ασθενείς που δεν άπτονται της ειδικότητας τους. Υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές στη βάρδια (απόγευμα- νύχτα) μη εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση της νόσου SARS-COV-2.
Ταυτόχρονα μετονομάστηκε νοσηλευτικό τμήμα σε τμήμα ‘’καραντίνας’’ με 16 ασθενείς οι οποίοι λόγω της ψυχοπαθολογίας τους είναι υπερβολικά δύσκολο να συμμορφωθούν στα υγειονομικά πρωτόκολλα με κίνδυνο την διασπορά της νόσου.
Ήδη 10 ασθενείς μας νοσηλεύονται σε επιβαρυμένη κατάσταση σε γενικά νοσοκομεία και δυστυχώς 2 ασθενείς έχουν πεθάνει.
Στο νοσοκομείο μας είναι εμφανέστατη η έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων!!
Οι μετακινήσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων μεταξύ COVID και non-COVID τμημάτων – λόγω υποστελέχωσης- είναι άλλος ένας παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς.
Αιτηθήκαμε προς το υπουργείο Υγείας μέσω της διοίκησης του νοσοκομείου μας:
• Κλείσιμο της εφημερίας για 14 ημέρες ώστε να γίνει μοριακό test σε όλους τους ασθενείς και στο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων του νοσοκομείου σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα
• Αποσυμφόρηση του νοσοκομείου με την επίταξη ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών για την νοσηλεία ασθενών COVID που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή
• Άμεσος εξοπλισμός των τμημάτων με όλα τα αναγκαία υλικοτεχνικά μέσα. Η νόσος SARS-COV-2 είναι μία ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες και η αντιμετώπισή της απαιτεί την χορήγηση οξυγόνου (Ο2) στους ασθενείς. Τα νοσηλευτικά τμήματα του νοσοκομείου μας δεν διαθέτουν μόνιμη παροχή οξυγόνου (!!) ενώ δεν διαθέτουν και θαλάμους αρνητικής πίεσης με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
• 24ωρη ενεργή εφημερία από ειδικευμένο παθολόγο ή συναφούς ειδικότητας ιατρό για την αντιμετώπιση της SARS-COV-2 λοίμωξης
• 24ωρη λειτουργία εργαστηρίων (ακτινολογικό-αιματολογικό)
Το νοσοκομείο δεν είναι αποθήκη ψυχών.
Λυπούμαστε για ότι γίνεται. Έχουμε τη γνώμη ότι στις κρίσιμες αυτές στιγμές ο καθένας επιβάλλεται να πάρει θέση.
Σας ενημερώνουμε ότι την Δευτέρα 4 Απριλίου θα κλείσουμε για 24 ώρες την εφημερία του νοσοκομείου μας ως ύστατη πράξη στη προσπάθεια εύρεσης λύσεως!!»