«Στη Θεσσαλία, όπου κι αν πήγαμε, οι πολίτες επαναλάμβαναν ότι έχουν μείνει αβοήθητοι κι ότι περιμένουν από εμάς να δώσουμε μια μεγάλη μάχη για το μέλλον τους. Αυτό που επιδιώκουμε όλοι μας, λοιπόν, είναι να μετατρέψουμε αυτήν την γενικευμένη αγανάκτηση σε κύμα ανατροπής και θετικής ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» τονίζει στο documentonews.gr η Παναγιώτα Δριτσέλη.
Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για το διακύβευμα των εκλογών, καταθέτει τις προτάσεις του κόμματος για τη Θεσσαλία και την Παιδεία, ενώ μιλά και για το ενδεχόμενο σύμπλευσης με άλλες πολιτικές δυνάμεις.
- Τι σας ώθησε να διεκδικήσετε μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο;
Το γεγονός ότι αυτές οι ευρωεκλογές λαμβάνουν χώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Οι τελευταίοι μήνες υπήρξαν καθοριστικοί ώστε να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα για αλλαγή πολιτικής αλλά και πολιτικού παραδείγματος, εν γένει. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέλαβαν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ως λευκή επιταγή, καθώς σε μόλις λίγους μήνες βιώνουμε όλοι τα επίχειρα των κυβερνητικών επιλογών. Από την αισχροκέρδεια, την ακρίβεια, τη συστηματική άρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας και των παραγωγικών τάξεων, μέχρι την αλαζονεία που επιδεικνύει καθημερινά, το αίσθημα ατιμωρησίας που γεννά στις συνειδήσεις όλων αλλά και την κατάσταση που βρίσκεται το κράτος δικαίου στη χώρα μας ή τη συγκάλυψη του δυστυχήματος των Τεμπών, όλα αποτελούν μικρά κομμάτια ενός μεγάλου παζλ, που σηματοδοτούν, στο τέλος της ημέρας, τον αγώνα που χρειάζεται να κάνουμε για την καταγραφή των πολιτικών συσχετισμών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να πρωταγωνιστήσει ώστε να προκύψουν προοδευτικές πολιτικές με συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο.
- Στον ΣΥΡΙΖΑ λέτε ότι ο στόχος είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές. Όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διακριτή διαφορά από τη ΝΔ…
Το ζητούμενο είναι να καταγραφεί μείωση της διαφοράς κι η κάμψη των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας να συνοδευτεί από άνοδο των δικών μας ποσοστών. Μην ξεχνάμε ότι στους νέους ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε πάλι το πρώτο κόμμα, κάτι που είχαμε να δούμε από την εποχή της ορμητικής ανόδου του Αλέξη Τσίπρα. Και τότε πολλοί δεν φαντάζονταν ότι θα γίνουμε κυβέρνηση μετά από μερικά χρόνια. Όπως και να ΄χει, ο αγώνας όλων μας στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να είναι ο νικητής των εκλογών και το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου να αποτελέσει την απαρχή δημοκρατικής και πολιτικής ανατροπής.
- Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία; Πως ζουν οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται; Τι πρέπει να γίνει για να επουλωθούν οι πληγές αυτών των ανθρώπων;
Η κατάσταση στη Θεσσαλία είναι πάρα πολύ ανησυχητική, διότι τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης δεν συνοδεύτηκαν ποτέ από ουσιαστικά έργα. Τμήματα ολόκληρα της Θεσσαλίας παραμένουν χωρίς υποδομές. Η παραγωγική βάση είναι αβοήθητη, τα μεγάλα έργα ακόμα περιμένουν και δυστυχώς, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη συγκυρία ως ευκαιρία για κέρδη σε ημέτερους και σε μεγάλα συμφέροντα. Εμείς, ζητάμε λογοδοσία για τα μεγάλα έργα που δεν έγιναν επί δεκαετίες, θέλουμε ισχυρές δημόσιες πολιτικές για τη Θεσσαλία, θέλουμε στήριξη της παραγωγικής βάσης, του αγροτικού κόσμου, των επιχειρήσεων, των υποδομών και διεκδικούμε ταυτόχρονα και κοινωνικές υποδομές. Για τα σχολεία που καταστράφηκαν, μέτρα για την ποιότητα ζωής, για την καθημερινότητα, για την αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης. Η ΝΔ σήμερα κατεβαίνει στης ευρωεκλογές στη Θεσσαλία με σημαία το πελατειακό κράτος, εμείς με σημαία το προοδευτικό κράτος.
- Πριν από λίγες ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφτηκε μια ακόμα φορά τις πληγείσες περιοχές. Πως τον υποδέχτηκε ο κόσμος;
Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μια πολύ μεγάλη απλότητα κι αμεσότητα ως άνθρωπος κι αυτό κερδίζει αμέσως τον κόσμο, όπου κι αν πάει. Σε πολλές από τις επισκέψεις μας η αγάπη του κόσμου έγινε κύμα ενθουσιασμού. Κι αυτό άλλωστε βάζει και τον Πρόεδρο και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στο στόχαστρο των συστημικών δυνάμεων. Στη Θεσσαλία, όπου κι αν πήγαμε, οι πολίτες επαναλάμβαναν ότι έχουν μείνει αβοήθητοι κι ότι περιμένουν από εμάς να δώσουμε μια μεγάλη μάχη για το μέλλον τους. Αυτό που επιδιώκουμε όλοι μας, λοιπόν, είναι να μετατρέψουμε αυτήν τη γενικευμένη αγανάκτηση σε κύμα ανατροπής και θετικής ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
- Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο άμεσο μέλλον να συμπλεύσει με άλλες προοδευτικές δυνάμεις; Με ποια κόμματα αισθάνεστε ότι υπάρχουν περιθώρια για συζητήσεις;
Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο Αλέξης Τσίπρας τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια δεν σταμάτησε να απευθύνει κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις. Μάλιστα, το 2016 το κάναμε με τον πλέον θεσμικό τρόπο, τη ψήφιση της απλής αναλογικής, ακριβώς, επειδή διαβλέπαμε ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, με συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο και καθαρούς όρους πάνω από το τραπέζι, ήταν η μόνη απάντηση σε μια ευρωπαϊκή τάση συντηρητικοποίησης των κοινωνιών. Ωστόσο, τα κόμματα που εντάσσουν τον εαυτό τους στο φάσμα των προοδευτικών δυνάμεων απέρριψαν αυτό το κάλεσμα. Συνεπώς, το ερώτημα αυτό από εμάς, τουλάχιστον, έχει απαντηθεί. Χωρίς κομματικά κόμπλεξ, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Σε αυτή τη φάση, τον πρώτο λόγο τον έχει ο λαός ο οποίος, είμαι σίγουρη, μέσα από την κάλπη θα στείλει προς όλους ξεκάθαρο μήνυμα. Τότε, θα αναμετρηθεί ο καθένας με το πολιτικό του ανάστημα. Σε κάθε περίπτωση, εμείς συνεχίζουμε να απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε δημοκρατικό, προοδευτικό πολίτη να δουλέψουμε όλοι μαζί, να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς, να δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνίας.
- Ως συντονίστρια του τμήματος Παιδείας, πείτε μας ποιες είναι οι προτεραιότητες του κόμματος για τη δημόσια εκπαίδευση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιλαμβάνεται την Εκπαίδευση ως μια δυναμική επένδυση για την επανεκκίνηση της χώρας, την παραγωγική της ανασύνταξη, την είσοδο στη νέα εποχή. Γιατί η εκπαίδευση οφείλει να αποτελεί βασικό μοχλό προετοιμασίας του μέλλοντος των κοινωνιών. Ενόψει, δε, των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και η Ευρώπη συνολικά, τα χρόνια που έρχονται, και αν κάτι διδαχθήκαμε από την πανδημική κρίση και τις ψυχοκοινωνικές της συνέπειες στα παιδιά, είναι ότι επιβάλλεται να επιστρατεύσουμε τη σταθερή αξία μιας βαθιά ανθρωπιστικής Παιδείας που συνεχώς μαθαίνει και αναπροσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής. Μιας Παιδείας που διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, σε όλους τους νέους, ανεξάρτητα από την κοινωνική κι οικονομική τους κατάσταση.
Αυτή, όμως, η αξιακή θέση περνάει μέσα από μια σειρά θεσμικών αλλαγών κι από την ενίσχυση της χρηματοδότησης της δημόσιας Παιδείας. Και πρόκειται για έναν αγώνα που πρέπει να δώσουμε και στην Ευρώπη, έναντι μιας νεοφιλελεύθερης λογικής που θέλει η Παιδεία να προσφέρεται ως υπηρεσία και να υπόκειται στους νόμους της αγοράς με τα σχολεία να μετατρέπονται σε πεδία αναπαραγωγής ανισοτήτων και κοινωνικού διαχωρισμού.
Για παράδειγμα, στον αντίποδα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση των δημοσίων πανεπιστημίων και να αυξηθούν οι θέσεις εισαγωγής, μέσα από την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Στο δημόσιο σχολείο, επίσης, θέλουμε να σταματήσει η “γαλέρα” που βιώνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Θέλουμε διορισμούς και στήριξη όσων υπηρετούν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών. Θέλουμε μέτρα στα σχολεία για την καλλιέργεια μιας κοινωνικής παιδείας ανεκτικής στην διαφορετικότητα. Η ατζέντα μας είναι πολύ τεκμηριωμένη στα θέματα της εκπαίδευσης και βρίσκει ευήκοα ώτα στην κοινωνία.
Διαβάστε επίσης:
Χαστούκι και από Ιταλία: Μη δικαιολογημένες οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά πολιτών στη Γάζα
«Στο κόκκινο» οι σχέσεις Ισραήλ – Ισπανίας μετά την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους