«Δραματοθεραπεία»: Το βιβλίο του Φιλ Τζόουνς σε αναθεωρημένη έκδοση

Το βιβλίο «Δραματοθεραπεία – Θεωρία, πρακτική και έρευνα» του Φιλ Τζόουνς (Phil Jones) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο σε επιστημονική επιμέλεια του Στέλιου Κρασανάκη και μετάφραση της Αναστασίας Καραντζή.

Το βιβλίο αυτό πραγματοποιεί μια συστηματική ανασκόπηση της πρακτικής και της θεωρίας της δραματοθεραπείας. Πρόκειται για μια νέα και πλήρως αναθεωρημένη έκδοση ενός έργου που για πολλά χρόνια υπήρξε σημείο αναφοράς στη σχετική βιβλιογραφία. «Το 2007», αναφέρει στο σημείωμά του ο επιστημονικός επιμελητής της ελληνικής έκδοσης, Στέλιος Κρασανάκης, ο Phil Jones «επανεκδίδει το βιβλίο του με πολλές αλλαγές, έχοντας αφαιρέσει μάλιστα από τον τίτλο «Το θέατρο ως τρόπος ζωής».

Πρόκειται για ένα αναβαθμισμένο βιβλίο με πλουσιότερο και πιο τεκμηριωμένο υλικό, με κατατοπιστικές βινιέτες και συνεντεύξεις, που έρχεται στη γλώσσα μας σε μια καινούρια και πιο ακριβή μετάφραση…» Με έναν μοναδικό συνδυασμό από πρακτικές οδηγίες, κλινικά παραδείγματα και ερευνητικές βινιέτες, η νέα έκδοση εξετάζει τις εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών στο πεδίο της δραματοθεραπείας και ερευνά τον αντίκτυπο που επιφέρουν οι «βασικές διεργασίες» στην κλινική πρακτική.

Όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας: «Το αρχικό βιβλίο ήταν η απόπειρά μου ως επαγγελματία και ερευνητή να μετακινηθώ από την εμπειρία μου και την εμπειρία των συναδέλφων μου […] προς την περιγραφή των διαδικασιών και πρακτικών που βρίσκονται στην καρδιά της αλλαγής στον χώρο της δραματοθεραπείας. Εκείνο το διάστημα θέλησα να κατακτήσω μια αίσθηση συνοχής για τον εαυτό μου και να την επικοινωνήσω και σε άλλους, ώστε να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελος των θεραπευομένων. Η έρευνα που περιέχει αυτό το βιβλίο δείχνει πώς εκείνες οι ιδέες και πρακτικές υιοθετήθηκαν, εφαρμόστηκαν και στη συνέχεια μεταβλήθηκαν. Με τη σειρά της, αυτή η νέα έκδοση θα βρεθεί στα χέρια επαγγελματιών και θεραπευομένων, καθώς αυτοί αναπτύσσονται και δουλεύουν με το περιεχόμενό του για να το μετεξελίξουν».

Το βιβλίο παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο η δραματοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευόμενων και να ανταποκριθεί εξατομικευμένα στις ανάγκες τους. Χωρίζεται σε τέσσερα διακριτά μέρη. Το πρώτο μέρος δίνει μια περίληψη του ορισμού της δραματοθεραπείας και πραγματοποιεί μια ανασκόπηση των βασικών μορφών και δομών της. Περιλαμβάνει επίσης έναν οδηγό της δομής των δραματοθεραπευτικών διεργασιών και συνεδριών. Το δεύτερο μέρος περιγράφει την ιστορία της δραματοθεραπείας. Το τρίτο μέρος προσδιορίζει τις βασικές διεργασίες που καθιστούν αποτελεσματική τη δραματοθεραπεία.

Το τέταρτο και τελευταίο μέρος εξετάζει τους κυρίως τομείς της θεωρίας και της πρακτικής. Σε κάθε τομέα αφιερώνεται ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο που περιλαμβάνει ένα θεωρητικό υπόβαθρο, έναν επεξηγηματικό οδηγό πρακτικής με κλινικά παραδείγματα, καθώς και μια περίληψη ή ορισμό του εξεταζόμενου τομέα. Θεραπευτές που εργάζονται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου συνεισφέρουν με παραδείγματα από την πρακτική τους και συμμετέχουν σε ερευνητικές συζητήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δραματοθεραπείας.

Ο αναγνώστης θα βρει στοιχεία από ένα ευρύτατο φάσμα μελετών, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά τα οποία επέζησαν από το τσουνάμι στη Σρι Λάνκα, οροθετικούς εφήβους στη Νότια Αφρική, ηλικιωμένους θεραπευόμενους με ψύχωση στη Μεγάλη Βρετανία, γυναίκες που ζουν σε άσυλο της Μαλαισίας και πολλές άλλες έρευνες. Οι ορισμοί των βασικών διεργασιών της δραματοθεραπείας, η διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους οι δραματοθεραπευτές κατανοούν αυτό που προσφέρουν στους θεραπευόμενους, οι σαφείς περιγραφές της δομής και του περιεχομένου της δραματοθεραπείας, καθώς και οι πολλές κλινικές ερευνητικές βινιέτες από όλο τον κόσμο καθιστούν το βιβλίο αυτό μια σημαντική έκδοση που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο των σπουδαστών της δραματοθεραπείας όσο και των επαγγελματιών που εργάζονται στον τομέα αυτό.

Όπως επισημαίνει και ο επιστημονικός επιμελητής της ελληνικής έκδοσης: «Το παρόν βιβλίο ανταποκρίνεται στην ευρύτητα και την πολυπολιτισμικότητα της δραματοθεραπείας, αποσαφηνίζοντας την ασάφεια της τέχνης, ενώ αναζητά την εκφραστική δύναμη της επιστήμης υπό το φως της φαινομενολογίας. Και εάν το Θέατρο δεν είναι πια τρόπος ζωής στις μέρες μας, με την πραγματικότητα να ξεπερνά την αναπαράστασή της, το Δράμα φαίνεται να παραμένει θεραπευτικό και επουλωτικό του τραύματος που παραμένει πραγματικό».

Ο Phil Jones υπήρξε καθηγητής στο UCL Institute of Education (Λονδίνο) και στο Leeds Metropolitan University, όπου διηύθυνε επίσης το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεραπείες μέσω των Τεχνών». Θεωρείται από τους κορυφαίους ακαδημαϊκούς στον τομέα των θεραπειών μέσω της τέχνης, διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο και τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε αρκετές γλώσσες.

Ο Στέλιος Κρασανάκης είναι ψυχίατρος, δραματοθεραπευτής, σκηνοθέτης και διδάσκων στο ΕΚΠΑ. Επιστημονικά υπεύθυνος του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ, συνιδρυτής του Φεστιβάλ Νάξου και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος, έχει επιμεληθεί την έκδοση σειράς βιβλίων που αφορούν τη δραματοθεραπεία στην ελληνική γλώσσα και έχει πολλές δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ετικέτες