Δραματικό SOS από τις επιχειρήσεις

Δραματικό SOS από τις επιχειρήσεις

Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ανοίγει τα πάντα σε μια προσπάθεια να δείξει ότι επανερχόμαστε στην κανονικότητα, σαν να μην υπήρξε η δίμηνη καραντίνα, οι μικρές όμως και οι μεσαίες επιχειρήσεις και βέβαια οι εργαζόμενοι σε αυτές ζουν δραματικές στιγμές.

Η έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε αισιοδοξία. Από την εισαγωγή της βάζει ζήτημα εκτεταμένης φτωχοποίησης του εργατικού δυναμικού της χώρας, διεύρυνσης των ανισοτήτων και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι δραματικές στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και προσφέρουν το 80% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι το πρόβλημα της ρευστότητας που έχει σαν συνέπεια η 1 στις 7 να μην ανοίξουν καθόλου.

Και αυτό γιατί οι τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν δάνεια, ακόμα και πολύ μικρά ποσά, αν δεν διασφαλιστούν ακόμα και με ποσά που φτάνουν στο μισό του χορηγούμενου.

Και τα τραπεζικά ιδρύματα που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τόσες φορές με χρήματα του ελληνικού λαού, βάζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, κάτι βέβαια που τους προέτρεψε να κάνουν και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, πιστός και αυτός στις γερμανικές αρχές του.

Με τα δεδομένα αυτά εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν να χαθούν 250.000 θέσεις απασχόλησης. Εάν δε σε αυτό συνυπολογιστεί και το πάγωμα των προσλήψεων λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία τότε το ενδεχόμενο εκτίναξης της ανεργίας σε ποσοστά της τάξης του 27%, αντίστοιχα με εκείνα που είχαν καταγραφεί κατά την πιο βαθιά περίοδο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο είναι πολύ πιθανό.

Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει καθόλου την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους οικονομικούς εγκεφάλους της πλατείας Συντάγματος. Γιατί το μόνο που τους απασχολεί πλέον είναι πως θα πάρουν και άλλα σκληρά μέτρα έτσι ώστε να μπορέσουν να λάβουν το δάνειο από τον ESM που τους συνέστησε ο διοικητής της ΤτΕ, καθώς με δική τους ομολογία έχουν φαγωθεί ήδη 11 δις. ευρώ σε δέκα μήνες, ποσά που η πραγματική οικονομία αγνοεί, σε αντίθεση βέβαια με μια συγκεκριμένη επιχειρηματική ελίτ και το σύνολο των φιλικών στον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου καναλαρχών και ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης.

Το τοπίο μοιάζει πλέον εφιαλτικό όμοιο με αυτό του 2010. Και δυστυχώς η εξέλιξη ήταν ακόμη χειρότερη για τον ελληνικό λαό.

documentonews.gr

Documento Newsletter