Δραματική άνοδος του ΕΝΦΙΑ λόγω αύξησης αντικειμενικών – Συστήνεται επιτροπή για να εξεύρει λύση

Δραματική άνοδος του ΕΝΦΙΑ λόγω αύξησης αντικειμενικών – Συστήνεται επιτροπή για να εξεύρει λύση

Αύξησαν τις αντικειμενικές αξίες στις περιοχές που ζουν τα μεσοαστικά στρώματα της κοινωνίας έως και 250% ώστε να μειώσουν τις τιμές στις περιοχές που κατοικούν τα υψηλά εισοδήματα… Για να κατάλαβουμε τι συμβαίνει σε βόρεια (Κηφισιά, Φιλοθέη, Εκάλη, Άνοιξη, Νέο Ψυχικό και Πεντέλη) και νότια (Βούλα) προάστια οι αντικειμενικές αξίες μειώθηκαν ως και 35% ενώ σε Καματερό, Αγία Βαρβάρα, Αγιο Δημήτριο, Ιλιον, Αγίους Αναργύρους, Περιστέρι και Δάφνη οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται έως και 75%.

Αυτό που όπως φαίνεται δεν υπολόγισαν είναι ότι αυτές οι υπερμεγέθεις αυξήσεις των τιμών των ακινήτων στις περιοχές χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος φέρνει αύξηση για το 2022 των φορολογικών βαρών και ιδίως του ΕΝΦΙΑ.

Με το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης από τη νέα υπερφορολόγηση των ακινήτων να είναι ορατό, το υπουργείο Οικονομικών συστήνει Επιτροπή ώστε να επανεξετάσει τις κλίμακες του ΕΝΦΙΑ αφού είναι βέβαιο ότι αν ισχύσουν τα τωρινά κλιμακωτά φορολογικά βάρη, τότε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα διακινδυνευόσουν τη διαβίωση τους. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 71% των φτωχών νοικοκυριών αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να καλύψουν τις συνήθεις ανάγκες τους με το μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά τους, σχεδόν οι μισοί αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τους πάγιους λογαριασμούς (ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο κ.λπ.), το 38,8% δηλώνουν οικονομική αδυναμία να έχουν ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα, ενώ ένα σημαντικό 45,5% στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας!

Δεν μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ το 2022

Τα πράγματα για την Κυβέρνηση δυσχεραίνουν λόγω των δημοσιονομικών εξελίξεων, ελέω της ανέμελης υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας και της λιτότητας ύψους 12 δις ευρώ που επιβάλλεται για το 2022. Ως εκ τούτων βαίνει προς εγκατάλειψη η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το επόμενο έτος.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα το έργο της Επιτροπής είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών ως κυρίαρχο σενάριο προκρίνουν τη διεύρυνση των κλιμακίων με ταυτόχρονη μείωση του ποσού του κύριου φόρου με βάση την τιμή ζώνης. Στόχος είναι να απενεργοποιηθούν οι επιβαρύνσεις, κάτι όμως που δεν συνιστά εύκολη περίπτωση… Επίσης προς συζήτηση τίθεται και το ενδεχόμενο να διευρυνθούν τα κριτήρια των συντελεστών παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε εκτός της ηλικίας του ακινήτου να λαμβάνονται υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του, όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας.

Οι άνθρωποι του οικονομικού επιτελείου προσδοκούν σε πρόσθετα έσοδα που ελπίζουν να είναι της τάξης των 400 εκ ευρώ από την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, κάτι που θα δώσει μία ευκαιρία να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter