Δραματικά είναι τα στοιχεία του ΕΚΑΒ για τους ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής περιμένοντας σε κοινό θάλαμο νοσηλείας ή σε ράντζο να αδειάσει κάποιο κρεβάτι για να μπουν σε ΜΕΘ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του Mega, υπήρχαν πανελλαδικά 73 άτομα -τα 50 στην Αττική- που περιμένουν να μπουν σε ΜΕΘ.
«Είναι σε διαδρόμους, σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας, σε ράντζα … πολλοί από αυτούς διασωληνωμένοι, άλλοι χειρουργημένοι, είναι τεράστιο το πρόβλημα … δεν είναι μόνο ασθενείς με covid-19, αλλά και με άλλα νοσήματα που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ, από βαριά επέμβαση, από τροχαίο.»
«Είναι αδιανόητο» το να περιμένει κανείς πως σε αυτούς τους ανθρώπους προσφέρεται η ιατρική βοήθεια που απαιτείται, όσο παραμένουν εκτός ΜΕΘ, ανέφερε ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA.
«Οι υγειονομικές ανάγκες αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες που έχει το σύστημα Υγείας. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Το φωνάζαμε από τον Αύγουστο βλέποντας αυτή τη φοβερή μετάλλαξη, τη δυνατότητα διασποράς της, τη νοσηρότητα. Αυξήσαμε τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ, βλέπαμε το κακό που έρχεται. Είχαμε προειδοποιήσει, να μην φτάσουμε ακόμα μία φορά στο σημείο αυτό» πρόσθεσε.
Στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο κ. Καπραβέλος, «έξι ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι στα χειρουργεία και σε κοινούς θαλάμους, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Με μαραθώνιο αγώνα καταφέραμε να τους βάλουμε μέσα στις ΜΕΘ», καθώς επιτέλους στελεχώθηκε με γιατρούς από την Αθήνα η ΜΕΘ των 18 κλινών που παράμενε κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ερωτηθείς για το τι σημαίνει για την Αθήνα και τα νοσοκομεία της η μετακίνηση έμπειρων γιατρών στη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει ευθέως, σημειώνοντας ωστόσο ότι ενώ υπήρχε προκήρυξη για 10 θέσεις εντατικολόγων στο νοσοκομείο του, «καθυστέρησε και αυτή και τη στιγμή που το θέλουμε δεν το έχουμε. Τώρα, αυτό που προέχει είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές».
Επανέλαβε παράλληλα ότι πρέπει άμεσα να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας και προέτρεψε σε επέκταση της υποχρεωτικότητας και αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.