Δράμα: Συνεχίζει να καίει για 7η ημέρα η φωτιά στο Φαλακρό – Στάχτη 11.000 στρέμματα (Photo-Video)

Μαίνεται για έβδομη ημέρα ο πύρινος εφιάλτης στο όρος Φαλακρό της Δράμας, με τη φωτιά που καίει να προκαλεί μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή καθώς έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 11.000 στρέμματα.

Η φωτιά, που επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων, ξεκίνησε από δυο κεραυνούς που έπεσαν στην περιοχή Χιονότρυπα σε δυο διαφορετικά σημεία δημιουργώντας δυο πύρινα μέτωπα τα οποία καθώς επεκτείνονταν η φωτιά ενώθηκε σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο πύρινο μέτωπο.

22-7-2024 ώρα 00:19 Η φωτιά στο όρος Φαλακρό όπως φαίνεται από το μοναστήρι της Σίψας

Την ίδια στιγμή, o αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Μιχάλης Μουρβετίδης, μιλώντας στο ethnos κατήγγειλε ότι αν και η φωτιά ξέσπασε την Τετάρτη 17 Ιουλίου, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα εμφανίστηκαν την επομένη Πέμπτη 18 Ιουλίου και μετά αποσύρθηκαν για να κατασβέσουν φωτιά στη Ροδόπη που ήταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

«Τις δύο μέρες που έλειψαν τα εναέρια μέσα, την Παρασκευή και το Σάββατο, μείναμε “ξεκρέμαστοι”. Μετά από κραυγές αγωνίας όλων μας και τεράστιες πιέσεις προς τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης, επέστρεψαν την Κυριακή (21/7) τα δύο ελικόπτερα και από σήμερα (22/7) το πρωί επιχειρούν συνολικά εφτά εναέρια μέσα, τρία αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα. Γι’ αυτό η φωτιά παρουσιάζει εμφανώς καλύτερη εικόνα. Είναι κρίμα, διότι η φωτιά την προηγούμενη εβδομάδα πήγε να σβήσει αλλά, δυστυχώς, έφυγαν τα εναέρια μέσα», επεσήμανε ο περιφερειάρχης Δράμας.

 

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ

Πλήρη ενημέρωση αναφορικά με την καταστροφική πυρκαγιά στο όρος Φαλακρό στη Δράμα, η οποία καίει από την περασμένη Τετάρτη (17/7) ζητεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Συμεών Κεδίκογλου.

Ο ίδιος καλεί το αρμόδιο υπουργείο να απαντήσει τόσο για τις καταγγελλόμενες αστοχίες στον χειρισμό της εν λόγω πυρκαγιάς, όσο και για την τρέχουσα κατάσταση και τον σχετικό επιχειρησιακό σχεδιασμό.

«Χαρακτηριστική, ωστόσο, είναι η συγκεκριμένη δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, ο οποίος τόνισε ότι η επιστροφή των εναέριων μέσων έγινε μόνο μετά από “κραυγές αγωνίας όλων μας και τεράστιες πιέσεις προς τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης”» τονίζει καταλήγοντας ο τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναλυτικά η δήλωση του Σ. Κεδίκογλου:

«Για έβδομη μέρα συνεχίζει το καταστροφικό έργο της η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Φαλακρό Όρος της Δράμας την Τετάρτη 17 Ιουλίου και έχει κάψει μέχρι στιγμής 11 χιλιάδες στρέμματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, η πυρκαγιά «ξέφυγε» και έλαβε μεγάλες διαστάσεις διότι δεν υπήρξε ουσιαστική επέμβαση εναέριων μέσων στην πρώτη κρίσιμη φάση της. Συγκεκριμένα, δύο ελικόπτερα επιχείρησαν τη δεύτερη μέρα, δηλαδή την Πέμπτη 18 Ιουλίου, και στη συνέχεια αποχώρησαν χωρίς να έχει τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.

Τα εναέρια μέσα επανήλθαν την Κυριακή, αλλά είχε ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Στο ενδιάμεσο διάστημα οι δύο εστίες «φούντωσαν» από τους έντονους ανέμους, ενώ δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν ούτε επίγειες δυνάμεις, αφού η περιοχή είναι εξαιρετικά δύσβατη και βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο.

Χαρακτηριστική, ωστόσο, είναι η συγκεκριμένη δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, ο οποίος τόνισε ότι η επιστροφή των εναέριων μέσων έγινε μόνο μετά από “κραυγές αγωνίας όλων μας και τεράστιες πιέσεις προς τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης”.

Ζητούμε την πλήρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας της Δράμας και ευρύτερα της κοινωνίας σε εθνικό επίπεδο, από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τόσο για τις καταγγελλόμενες αστοχίες στον χειρισμό της συγκεκριμένης επικίνδυνης πυρκαγιάς, όσο και για την τρέχουσα κατάσταση και τον σχετικό επιχειρησιακό σχεδιασμό».

Δείτε επίσης:

Δράμα: Μαίνεται για 6η ημέρα η φωτιά στο Φαλακρό – Σοκαριστικές εικόνες από drone (Video)

Wall Street Journal: «Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αλλάζουν τακτική μετά την αποχώρηση Μπάιντεν»

Καιρός: Φέρνει μπουρίνια ο πολικός αεροχείμαρρος – Θα έρθει σύντομα νέος καύσωνας; (LIVE)

«Θεέ μου, είναι απλά ένα παιδί» – Σοκάρουν οι μαρτυρίες εθελοντών γιατρών από την φρίκη της Γάζας

Τέμπη: Νέα έρευνα για τα 11 λεπτά της σιωπής – Η έκθεση-παρωδία της ΕΛΑΣ και το αίτημα της οικογένειας του νεκρού μηχανοδηγού

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Μίλτος, ο Λευτέρης και τα «άλογα» της ελληνικής αποστολής

Καύσωνες στην Ελλάδα: Η φονική επέλαση του 1987 με 1.300 νεκρούς – Οι καυτοί Ιούληδες που έμειναν στην ιστορία (Photos – Video)

Καμπανάκι Ολλανδού ερευνητή για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα – Είχε προβλέψει τα 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία

 

 

 

 

Ετικέτες