Δραγασάκης προς επιμελητήρια: Απορρίψτε τον φορολαϊκισμό

Δραγασάκης προς επιμελητήρια: Απορρίψτε τον φορολαϊκισμό

Να απορρίψουν τον φορολαϊκισμό πρότεινε σήμερα στους εκπροσώπους των ελληνικών επιμελητηρίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά την ομιλία του από το βήμα του γεύματος που παρέθεσε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕ).

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο φορολαϊκισμός απομακρύνει από το πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι τόσο το μέσο απόλυτο επίπεδο φορολογίας, όσο η άνιση κατανομή των φόρων, ενώ πρόσθεσε ότι «η συζήτηση περί υπερφορολόγησης στην Ελλάδα “αφαιρείται” από την πραγματικότητα της χρεοκοπίας της χώρας». Παραδέχτηκε, πάντως, ότι, πράγματι, σε ορισμένες ομάδες, ιδίως ελεύθερων επαγγελματιών, υπήρξε υπερβολική επιβάρυνση, κυρίως σε περιπτώσεις που οι υψηλές εισφορές συμπίπτουν με την υψηλή φορολογία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι απόψε, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, «ο πρωθυπουργός, αν έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές επεξεργασίες που ήταν αναγκαίο να γίνουν, θα έχει κάτι να πει γύρω από αυτό».

Αναλυτικά, απευθυνόμενος σε κοινό επιχειρηματιών και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε: «Η συζήτηση περί υπερφορολόγησης στην Ελλάδα αφαιρείται από την πραγματικότητα της χρεοκοπίας της χώρας. Δεν είμαστε μια οποιαδήποτε κανονική χώρα. Έχουμε υποστεί χρεοκοπία. Το να μιλούμε, λοιπόν, για τη φορολογία ανεξάρτητα από αυτό το γεγονός είναι μια επικίνδυνη αφαίρεση από την πραγματικότητα. (…) Με τους όρους που γίνεται αυτή η συζήτηση επιτρέπει να μιλούν για υπερφορολόγηση και αυτοί που πληρώνουν δυσανάλογα υψηλούς φόρους, αλλά και αυτοί που δεν πληρώνουν καθόλου. Επιπλέον, η μείωση της φορολογίας ορισμένες φορές εμφανίζεται ώς μια πανάκεια, κάτι που δεν ισχύει. (…) Γύρω από τα ζητήματα της φορολογίας υπάρχουν πραγματικά προβλήματα, αλλά και φορολαϊκισμός, που σας προτείνω να τον απορρίψετε, γιατί δεν βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε το πραγματικό πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε».

«Στρεβλώσεις, υπερβολές και λάθη στη φορολογία πρέπει και μπορούν να διορθωθούν»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε για παράδειγμα ως στρεβλή επιλογή την επιβολή του ειδικού φόρου στο κρασί, για τον οποίον είπε ότι έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να καταργηθεί, ανεξάρτητα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συμπλήρωσε πως τέτοιες στρεβλώσεις, υπερβολές και λάθη, πρέπει και μπορούν να διορθωθούν, «αν όχι όλα άμεσα, τότε στην πορεία των επόμενων λίγων χρόνων».

Ο κ. Δραγασάκης, αφού υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους της για τουλάχιστον 15 χρόνια, τόνισε πως η δημοσιονομική επέκταση στη μεταμνημονιακή εποχή θα πρέπει να είναι λελογισμένη και τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών περιορισμών.

Ο έλεγχος των δανειστών και το «σύνδρομο της Στοκχόλμης»

Το κρίσιμο από εδώ και πέρα, τόνισε, δεν θα είναι ο έλεγχος των δανειστών: «Λέγονται πολλά αβάσιμα (για αυτό το θέμα) και είναι και ακατανόητο γιατί λέγονται σαν να έχουν εκτεθεί (κάποιοι) σε ένα σύνδρομο Στοκχόλμης, σαν να θέλουμε να συνεχίζεται η μνημονιακή επιτροπεία. Η αλήθεια είναι ότι θα έχουμε περιορισμούς, που βασικά είναι αυτοί που θέτουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο και η λειτουργία των παγκόσμιων αγορών, αλλά κατά τα άλλα οι αποφάσεις και οι ευθύνες θα είναι δικές μας. Υπό αυτά τα δεδομένα, καθοριστικό ρόλο από εδώ και πέρα θα παίξουν οι πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, το να αξιοποιούμε ευκαιρίες και να συνάπτουμε πολυδιάστατες συμμαχίες».

Δομή μόνιμης διαβούλευσης για την αναπτυξιακή στρατηγική

Επίσης, γνωστοποίησε ότι το υπουργείο του προχωρά στη διαμόρφωση μίας δομής που θα επιτρέψει τη μόνιμη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, πρώτα απ’ όλα με τα επιμελητήρια, σε σχέση με την εξειδίκευση και την υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι πολλά από τα αιτήματα που αναφέρθηκαν πριν είναι στην καρδιά της αναπτυξιακής στρατηγικής, όχι όλα. Και το “όχι όλα” έχει να κάνει με το κατά πόσο έχουμε τη δυνατότητα να τα περιλάβουμε όλα τώρα, αλλά νομίζω κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Βασική προτεραιότητά μας το αμέσως επόμενο διάστημα είναι επιτάχυνση του πολύ σημαντικού έργου που έχει γίνει για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος. Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας με νέες δράσεις του ΕΣΠΑ και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΤΕΑΝ, που θα στηρίξουν την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη συνεργασία» επισήμανε.

Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε ότι το υπουργείο σχεδιάζει νέο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, ο οποίος αφενός α καλύπτει και τις βιομηχανικές επενδύσεις, αφετέρου θα δημιουργεί συνθήκες πραγματικού fast-track, ενώ προχωρά και στην εξυγίανση των βιομηχανικών συγκεντρώσεων. «Ξεκινούμε από τα Οινόφυτα αλλά στον σχεδιασμό μας είναι και το Καλοχώρι εδώ στη Θεσσαλονίκη και άλλα ειδικότερα μέτρα» υπογράμμισε για να συμπληρώσει ότι το υπουργείο ξεκίνησε την προεργασία για το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027, που θα έχει αυξημένους πόρους, «και αυτό νομίζω πως είναι επιτυχία». «Θα πρόκειται, ίσως, για την πιο κρίσιμη δεκαετία, 2020-2030, καθώς η πρόκληση η μεγάλη δεν θα είναι τόσο οι συνέπειες της προηγούμενης κρίσης, τα τραύματα και οι πληγές, αλλά το κεντρικό επίδικο θα είναι η οργάνωση του μέλλοντος. Η νέα γενιά ψηφιακών υποδομών, για την ψηφιακή Ελλάδα, την 4η βιομηχανική επανάσταση, την κλιματική αλλαγή» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έξοδος από τα μνημόνια θα έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό αντίκρυσμα «και για πρώτη φορά ως χώρα διαθέτουμε αναπτυξιακό σχέδιο. Είμαι από εκείνους (…) που μιλούσαν για την ανάγκη σχεδίου πριν από την κρίση, πριν από τα μνημόνια. Η χώρα δεν διέθετε τότε σχέδιο ούτε απέκτησε μετά. Δεν ήταν, άλλωστε, προτεραιότητα των δανειστών αυτό. Σήμερα είναι θετικό γεγονός ότι διαθέτουμε μία συνεκτική, ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική δική μας, η οποία όμως έχει την αποδοχή και την έγκριση των Ευρωπαίων εταίρων και υπό αυτή την έννοια αποτελεί έναν ασφαλή οδικό χάρτη για το μέλλον».

Περί παροχολογίας και νέας γενιάς μεταρρυθμίσεων

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα παροχολογίας για την κυβέρνηση: «Υπάρχει το θέμα ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και έχουμε κατακτήσει έναν κάποιο δημοσιονομικό χώρο κι επομένως είμαστε σε θέση να συζητήσουμε πώς θα κατανείμουμε αυτόν τον χώρο. Δηλαδή τι θα δώσουμε για φοροελαφρύνσεις, τι για στήριξη επιχειρηματικότητας, τι για τη στήριξη της υγείας. Προτείνω η συζήτηση από εδώ και πέρα να λάβει πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα (…) Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω ως γενικότερη κατεύθυνση είναι ότι αν θέλουμε να έχουμε όχι απλά μια ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά μια βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε ότι κάθε βήμα προόδου πρέπει να αποτυπώνεται και στη ζωή των πολιτών, είτε με αύξηση μισθών, είτε μείωση φορολογίας, είτε με κοινωνική παροχή και αυτό δεν είναι (…) παροχολογία, αλλά όρος και προϋπόθεση για να αποκτήσει η ανάπτυξη αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική. Μια ανάπτυξη που αδιαφορεί για τις ανισότητες είτε και τις διευρύνει, έχει μέσα της το σπέρμα μιας επερχόμενης κρίσης. Και είναι εντυπωσιακό ότι αυτό το απλό μάθημα της κρίσης δεν έχει ακόμη γίνει συνείδηση σε ορισμένους».

Κατά τον κ. Δραγασάκη, η έξοδος από τα μνημόνια από μόνη της δεν αρκεί για να λυθούν όλα τα προβλήματα μεμιάς. «Η ανάκτηση του χαμένου εδάφους και η σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα δεν είναι θέμα μόνο χρόνου, αλλά κυρίως αλλαγής αναπτυξιακού υποδείγματος και του αναγκαίου θεσμικού και παραγωγικού μετασχηματισμού. Άρα, όσο πιο γρήγορα κάνουμε τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε στη νέα γενιά μεταρρυθμίσεων, που τώρα πρέπει να ενισχύουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συμμετοχή και όχι τη λιτότητα, τόσο πιο γρήγορα θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος» κατέληξε.

AΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter