Δραγασάκης: Άστοχη η συζήτηση για 4ο μνημόνιο

Δραγασάκης: Άστοχη η συζήτηση για 4ο μνημόνιο

Πεδίο ευρύτερων αντιπαραθέσεων η ελληνική διαπραγμάτευση τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Προέβλεψε ότι θα έχουμε τεχνική συμφωνία στις 7 Απριλίου ενώ άσκησε κριτική στις θέσεις Σόιμπλε και ΔΝΤ για το χρέος.

«Κάθε συζήτηση για 4ο μνημόνιο είναι άστοχη» όπως και η «καταστροφολογία που εγχώρια κέντρα προωθούν». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Θα υπάρξει «τεχνική συμφωνία έως τις 7 Απριλίου» επισήμανε ο Γ.Δραγασάκης σημειώνοντας πως στην συνέχεια θα υπάρξει «συνολική συμφωνία που θα επιτρέψει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» και «αποσαφήνιση του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα». Όπως επισήμανε όταν γίνει αυτό «τα επόμενα βήματα μπορεί να επιταχυνθούν».

Πρόσθεσε όμως ότι «η πορεία αυτή πρέπει να θωρακιστεί διότι όπως δείχνουν οι διαμάχες σχετικά με την 2η αξιολόγηση υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός Ευρώπης που θέλουν να απαλλαγούν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ανέφερε ως παράδειγμα την «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που η κυβέρνηση διεκδικεί την επαναφορά τους ενώ υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν την κατάργησή τους σε όλη την Ευρώπη». Επισήμανε πως η ελληνική διαπραγμάτευση ειναι «πεδίο ευρύτερων αντιπαραθέσεων» αλλά και «ευρύτερων συμμαχιών»

Σχολιάζοντας την κριτική περί καθυστέρησης ο Γ.Δραγασάκης είπε ότι η κυβέρνηση «έχει λόγο να ενδιαφέρεται όσο κανείς άλλος» όμως «δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις» όπως το «να δεσμευτούμε σε πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια» η οποίες «ευελπιστούμε να αποσυρθούν». Τόνισε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει χώρους για Πόντιους Πιλάτους ή για ουδέτερους θεατές»

Ο Γ.Δραγασάκης άσκησε κριτική σε αντιλήψεις των δανειστών και ειδικά στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε λέγοντας πως «υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά οι μεταρρυθμίσεις». Σημείωσε όμως ότι δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα στις αγορές «χωρίς ελάφρυνση του χρέους» αφού «είναι βασικός όρος για την διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές».

Επίσης απάντησε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν κούρεμα του χρέους ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ταυτίζει την βιωσιμότητα με το κούρεμα» επισημαίνοντας πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως η μετάθεση δόσεων κ.λπ. Διευκρίνισε ότι «αυτή βεβαίως δεν θα είναι η ριζική λύση που θα επιθυμούσαμε αλλά επιτρέπει την έξοδο στις αγορές» σημειώνοντας ότι «οι απόψεις που αρνούνται την ανάγκη ελάφρυνσης είναι αυθαίρετες και εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε επίσης ότι «η μακροχρόνια απάντηση στο χρέος είναι η ανάπτυξη. Όμως αυτή έχει ως προϋπόθεση την μείωση του χρέους» και δεν μπορεί να επιτευχθεί «χωρίς βαθιές αλλαγές» και «τομές και ρήξεις με το σύστημα συμφερόντων».

Μάλιστα ο Γ.Δραγασάκης επισήμανε ότι υπάρχει και μία «μια ακραία άποψη» που δεν αναφέρεται άλλα υπονοείται ώστε το χρέος μην παραμείνει και «να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης» λέγοντας πως πρόκειται για «επικίνδυνη, ανιστόρητη, αποικιακή αντίληψη». Συνολικά επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν συνολικές αλλαγές και όχι «εμμονή σε μοντέλα κρατικοδίαιτου παρασιτικού καπιταλισμού» αντίθετα «χρειάζεται μια επανανοηματοδότηση του όρου μεταρρυθμίσεις». Τέλος τόνισε ότι για την διόγκωση του χρέους ευθύνονται οι πολιτικές των μνημονίων αφού «με την πολιτική που ακολουθήθηκε αντί να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της κρίσης αντιμετωπίστηκαν τα συμπτώματα»

Documento Newsletter