Δεν είναι μόνον η γιορτή του Αγίου Γεωργίου κινητή, αλλά και η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας».
Πρόκειται για μια πλασματική και κινητή «γιορτή» που δηλώνει την εικονική ημέρα που αν οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να δουλεύουν το πρώτο μέρος του χρόνου για να πληρώνουν τους φόρους, εισφορές κλπ, όταν τελειώσουν την αποπληρωμή… απελευθερώνονται και ξεκινούν να δουλεύουν για την τσέπη τους!
Έτσι λοιπόν στη μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), διαπιστώνεται ότι τις 179 από τις 365 ημέρες του τρέχοντος χρόνου εργαστήκαμε προκειμένου να πληρώσουμε φόρους και εισφορές, με την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας να έχει τοποθετηθεί στις 29 Ιουνίου (σσ η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι η πρώτη ημέρα κατά την οποία το εισόδημα του φορολογούμενου, από κάθε πηγή, τού ανήκει εξ ολοκλήρου).
Εάν, εξάλλου, συνυπολογιστεί το έλλειμμα, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας μετατοπίζεται στην 10η Αυγούστου, με 221 ημέρες εργασίας.
Στη μελέτη καταγράφονται οι συνολικές επιβαρύνσεις πολιτών και επιχειρήσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2021, με το ποσό να ανέρχεται σε 71,9 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από τα 44,4 δισ. που καταβάλλουν τα νοικοκυριά για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών (διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές, επικοινωνίες).
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, «το 2021 θα χρειαστεί να δουλέψουμε 75 ημέρες για την πληρωμή έμμεσων φόρων, 60 ημέρες για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, 43 ημέρες για την πληρωμή άμεσων φόρων και μία ημέρα για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου».
Βέβαια όλα αυτά είναι πλασματικά και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως το ύψος των εισοδημάτων, το ύψος της φορολογίας άμεσης και έμμεσης και τόσα άλλα. …
Είναι διαφορετικό για παράδειγμα να έχεις εισόδημα 10.000 το χρόνο και να σου μένουν τα μισά για να ζήσεις (αν ζεις) και άλλο να έχεις ετήσιο εισόδημα 40 χιλιάδες και να σου μένουν οι τριάντα…
Είναι όμως «συμβολική» ακόμα και για τα ψίχουλα του κατώτατου μοισθού..,
Με τις υγείας μας, να ‘χουμε να πληρώνουμε!