Δουλεύουμε πολλές ώρες, αλλά γινόμαστε φτωχότεροι – Πρωταθλητές στην ΕΕ οι Ελληνες σε ώρες εργασίας, με μισθούς στα τάρταρα

Δουλεύουμε πολλές ώρες, αλλά γινόμαστε φτωχότεροι – Πρωταθλητές στην ΕΕ οι Ελληνες σε ώρες εργασίας, με μισθούς στα τάρταρα

Πρωταθλητές στην ΕΕ οι Ελληνες σε ώρες εργασίας, με τους μισθούς στα τάρταρα εξαιτίας της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που προκάλεσε η κυβέρνηση

Η Eurostat δίνει το στίγμα για όσα βιώνουν ο Ελληνας εργαζόμενος και το ελληνικό νοικοκυριό ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πενταετούς διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Πρόκειται για στοιχεία που καταρρίπτουν το αφήγημα της ανάπτυξης για όλους που επιχειρεί να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τη μια 2,5 εκατομμύρια Ελληνες (26% του πληθυσμού) ζουν στο όριο της φτώχειας. Από την άλλη οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα για να επιβιώσουν εργάζονται τις περισσότερες ώρες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Οπως προκύπτει από τις στατιστικές, ο Κυρ. Μητσοτάκης κατάφερε να εγκαθιδρύσει στην Ελλάδα την κοινωνία όπου το 1/3 ζει στα όρια της φτώχειας και το άλλο 1/3 ζει στα όρια της επιβίωσης. Ομως μια κοινωνία που το 65-70% του πληθυσμού ασφυκτιά κάτω από την μπότα της κρίσης κόστους ζωής είναι μια κοινωνία που οδεύει στην καταστροφή. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Ελλάδα κατρακυλά στον δείκτη ευτυχίας World Happiness Report που μετρά την ευτυχία 143 κοινωνιών. Το 2023 έπεσε στη γενική κατάταξη από την 58η θέση στην 64η, κατέχοντας, όπως και στην αγοραστική δύναμη, την προτελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία.

Στην πρώτη θέση

Αν μη τι άλλο, γεννά θλίψη η στατιστική σύγκριση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. Οι Ελληνες αναδεικνύονται οι πλέον πολύωρα εργαζόμενοι σύμφωνα με τη Eurostat. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία έχει κατατάξει τους Ελληνες ως τους δεύτερους φτωχότερους Ευρωπαίους με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ως αγοραστική δύναμη στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα λοιπόν με τη Eurostat και με βάση τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη με 39,8 ώρες. Ακολουθούν η Ρουμανία (39,5), η Πολωνία (39,3) και η Βουλγαρία (39). Στον αντίποδα, η Ολλανδία είχε τις λιγότερες, μόλις 32,2 ώρες την εβδομάδα, ενώ ακολουθούν η Αυστρία με 33,6 και η Γερμανία με 34 ώρες.

Για καλύτερη σύγκριση αρκεί να αναφέρουμε ότι ο καθαρός κατώτατος και ο μέσος μισθός στην Ολλανδία είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότεροι απ’ ό,τι στη χώρα μας, ενώ τα ίδια προϊόντα κοστίζουν 13% λιγότερο.

Τσάμπα υπερωρίες

Αν κάποιοι πρέπει να πανηγυρίζουν για την πρωτιά των Ελλήνων εργαζομένων σε εβδομαδιαίες ώρες εργασίας, είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Αδωνης Γεωργιάδης. Ο δεύτερος με το περιβόητο ελαστικό οκτάωρο που θέσπισε (ν. 4808/19.06.2021) στην πράξη θεσμοθέτησε τις τσάμπα υπερωρίες και επέφερε κατά 20% μείωση των ετήσιων αποδοχών για 1 εκατ. εργαζόμενους. Ετσι μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των μισθωτών και επιπλέον πρόσθεσε κούραση και άρα μείωσε την παραγωγικότητα της εργασίας και γιγάντωσε τον κίνδυνο εν ώρα εργασίας.

Πλέον γνωρίζουμε τι συμβαίνει, έπειτα από τρία έτη λειτουργίας του ελαστικού δεκάωρου. Συνεχόμενα δεκάωρα για έξι μήνες και παράκαμψη συμβάσεων εργασίας, που αν συνδυαστούν με την έλλειψη ελέγχων –στην ουσία ο Γιάννης Βρούτσης ως πρώτος υπουργός Εργασίας των κυβερνήσεων Μητσοτάκη κατήργησε το ΣΕΠΕ–, φέρνουν χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες και βέβαια πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Ηθελαν και 16ωρο…

Μετά ήρθε ο Αδ. Γεωργιάδης. Στη λογική «αν θέλετε να φάτε, δουλέψτε σε πολλούς εργοδότες, εμείς θα συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε τον πληθωρισμό της απληστίας» προσπάθησε να θεσμοθετήσει τη 16ωρη ημερήσια απασχόληση σε διαφορετικούς εργοδότες. Οταν είδε ότι προσέκρουε στην υποχρεωτική εντεκάωρη ανάπαυση εμφανίστηκε «κοινωνικά ευαίσθητος» και μείωσε τις ημερήσιες ώρες απασχόλησης σε διαφορετικούς εργοδότες σε… μόλις 13.
Από την άλλη, με τον ίδιο νόμο κατήργησε την προδήλωση του ωραρίου εργασίας με τη λειτουργία της ψηφιακής κάρτας. Αλλη μια συνεισφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αδήλωτη υπερωρία. Ομως δεν έμεινε εκεί. Θεσμοθέτησε και τις συμβάσεις κατά παραγγελία: σύμβαση μηδενικού χρόνου, όπου ο εργαζόμενος προσφέρει τη διαθεσιμότητά του να εργαστεί χωρίς να είναι προκαθορισμένη η διάρκεια της εργασίας του ούτε εάν θα εργαστεί.

Τέλος, για να συμβάλει περισσότερο στην καταστροφή του κόσμου της μισθωτής εργασίας, τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταδικάσει σε διαρκή φτωχοποίηση, ήρε την ευχέρεια του εργαζόμενου να εργάζεται έξι ή επτά μέρες την εβδομάδα. Πλέον η εργασία είναι υποχρεωτική αν το θελήσει ο εργοδότης. Συγκεκριμένα, ο ν. 5053/25.09.2023 ήρε το προνόμιο υπέρ της ελεύθερης βούλησης του μισθωτού και ορίζει ότι ο εργοδότης μπορεί να βάλει το προσωπικό σε έκτη μέρα απασχόλησης.

Στοιχίζουν ζωές οι αλλαγές στο ωράριο

Η εφαρμογή του ελαστικού οκτάωρου έφερε απώλεια ζωών εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) προκύπτει γιγάντωση στα εργατικά δυστυχήματα. Συνολικά τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα το 2022 μετρήθηκαν στα 104.

Με δεδομένο ότι ο νόμος Χατζηδάκη (4808/19.06.2021) ψηφίστηκε μεν τον Ιούνιο του 2021 αλλά η εφαρμοστική εγκύκλιος εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 προκύπτει η αιτιώδης συνάφεια με τις τσάμπα ώρες υπερωρίας.

Η θέση σε ισχύ του νόμου Γεωργιάδη επέφερε νέα γιγάντωση. Το 2023 μετρήθηκαν 179 θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα. Η σύγκριση βέβαια πρέπει να γίνει με το 2019 λόγω των μέτρων για την πανδημία κατά τη διετία 2020-21. Εκείνη τη χρονιά, που δεν είχε επέμβει στα ωράρια ο Κυρ. Μητσοτάκης, τα εργατικά ατυχήματα ήταν 51. Την ίδια ώρα οι σοβαρά τραυματίες μετρήθηκαν σε 140 το 2022 και διπλασιάστηκαν σε 287 ένα χρόνο αργότερα.

Διαβάστε επίσης:

«Βατερλώ» Μεϊμαράκη: Δεν εξελέγη αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και βγήκε τελευταίος – Άδειασμα από Μητσοτάκη

Μαξίμου: «Κόντυνε» τον Μεϊμαράκη – Νέα επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ η Βόζεμπεργκ

Κασσελάκης για δηλώσεις Μεϊμαράκη: «Σας κοροϊδεύουν και υποτιμούν τη νοημοσύνη σας»

Κύρτσος: Αυτός είναι ο Μητσοτάκης!

Αυξάνουν τις κοινές εμφανίσεις τους Καραμανλής και Σαμαράς

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter