Δουλειές με φούντες πυργιώτικες

Δουλειές με φούντες πυργιώτικες

«Το χασίς της Ηλείας είναι ποιότητας ΑΑΑ» είχε αναφέρει πριν από αρκετά χρόνια στο περιθώριο συνομιλίας του με δημοσιογράφους ο τότε νομάρχης Ηλείας, προκαλώντας πανελλαδικά θύελλα αντιδράσεων.

Προφανώς ούτε ο ίδιος ήθελε να διαφημίσει την ποιότητα του χασίς στον νομό του. Είπε απλώς το αυτονόητο για την άποψη που επικρατούσε και επικρατεί ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες, ότι δηλαδή η Ηλεία αποτελούσε ανέκαθεν περιοχή όπου παραδοσιακά καλλιεργείται μια από τις καλύτερες ποικιλίες κάνναβης στην Ευρώπη.

Μάλιστα, το ξακουστό προϊόν μαζί με εκείνο της Καλαμάτας μπορεί να το βρει ο επισκέπτης να πωλείται ελεύθερα μαζί με σιροπιαστά γλυκά σε πολλά coffee shops στο Αμστερνταμ. Βέβαια αποτελεί μεγάλο ερώτημα, κυρίως για τις διωκτικές αρχές, με ποιον τρόπο ποσότητες εκλεκτού χασίς παραγωγής Ηλείας εξάγονται από τη χώρα μας στην Ολλανδία και πωλούνται ελεύθερα στην αγορά…

Το χασίς ως μέσο πλουτισμού

Οπως λένε στο Documento πρόσωπα που βρίσκονται μέσα στα πράγματα, η καλλιέργεια του χασίς στην Ηλεία τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί να οδήγησε πολλούς στη φυλακή. Πολλούς όμως τους έφτιαξε οικονομικά και σήμερα εμφανίζονται στην ντόπια αγορά ως επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Οι τελευταίοι είναι αυτοί που κατάφεραν να ξεφύγουν από τον κλοιό και τις παγίδες των διωκτικών αρχών και να πωλήσουν σε υψηλή τιμή το προϊόν τους κυρίως στις αγορές του εξωτερικού.

Η τιμή του προϊόντος λόγω της καλής ποιότητας παραμένει αρκετά υψηλή, με το κιλό να πωλείται στη χοντρική αντί περίπου 2.500 ευρώ έναντι 800 ευρώ περίπου που έχει το εισαγόμενο και αμφιβόλου ποιότητας αλβανικό.

Οπως αποκαλύπτουν στο Documento οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, η ακτογραμμή της Ηλείας ενδείκνυται για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων αλβανικού χασίς με ειδικά ταχύπλοα. Κι αυτό διότι κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλά «σκοτεινά» σημεία για τα ραντάρ που εποπτεύουν τη ΒΔ Πελοπόννησο. Ενα τέτοιο ταχύπλοο πριν από μερικά χρόνια ξεφόρτωσε σε ερημική ακτή της Ανάληψης Κάστρου Κυλλήνης 832 κιλά χασίς! Τα ναρκωτικά είχαν συσκευαστεί σε 56 μεγάλα πακέτα που το καθένα περιείχε 10 μικρότερα αεροστεγώς κλεισμένα. Μεταφέρθηκαν στην παραλία από ταχύπλοο σκάφος και παραδόθηκαν σε εμπόρους ναρκωτικών οι οποίοι επιχείρησαν ανεπιτυχώς να το κρύψουν σε κοντινό δάσος. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα ναρκωτικά προορίζονταν για τη δυτική Ελλάδα και είχαν κύριο στόχο, εκτός από το κέρδος, να ρίξουν την τιμή του ντόπιου… προϊόντος.

Η προώθηση του «χασίς made in Ηλεία» γίνεται σχεδόν πάντα με τον ίδιο τρόπο. Είτε μέσω εμπορικών πλοίων που πιάνουν λιμάνι σε Ελευσίνα – Ασπρόπυργο είτε τοποθετημένο σε ειδικές κρύπτες σε νταλίκες που μεταφέρουν συνήθως το καλοκαίρι καρπούζια σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω του λιμανιού της Πάτρας.

Τελευταία όμως η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά καθώς ο εκσυγχρονισμός της ΕΛΑΣ δεν επιτρέπει τις μεγάλες παραδοσιακές καλλιέργειες μέσα σε απόμακρες δασικές εκτάσεις, σε απομονωμένες ρεματιές η σε καλλιέργειες καλαμποκιού.

«Σκανκ» αντί της μυρωδάτης ποικιλίας!

Οπως αναφέρει στο Documento αξιωματικός της ΕΛΑΣ, οι καλλιέργειες του χασίς στην Ηλεία έχουν μειωθεί στατιστικά τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Η επιβάρυνση των παραδοσιακών χασισοκαλλιεργητών με πολύ σοβαρές δικογραφίες σε βάρος τους αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα γι’ αυτούς.

Ο κυριότερος όμως παράγοντας είναι η εμφάνιση της καλλιέργειας τύπου «σκανκ». Η συγκεκριμένη ποικιλία χασίς δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τα παραδοσιακά χασισόδεντρα, το καθένα εκ των οποίων μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 4 μ. ύψος! Η νέα ποικιλία αποτελείται από φυτά-νάνους λίγων εκατοστών, τα οποία καλλιεργούνται μέσα σε δωμάτια με ειδικό φωτισμό, λίπασμα, ανεμιστήρες και κύκλωμα νερού.

Ετσι εξοικονομείται χρόνος και χρήμα, καθώς το συγκεκριμένο φυτό δίνει φούντα 300-400 γραμμάρια καλής ποιότητας και μάλιστα ύστερα από καλλιέργεια μόλις τριών μηνών και όχι έξι η εφτά που χρειάζεται ένα παραδοσιακό χασισόδεντρο για να αναπτυχθεί. Συνεπώς μέσα σε χρονικό διάστημα μίας χρονιάς ο καλλιεργητής μπορεί να παραγάγει τρεις σοδειές, τριπλασιάζοντας έτσι τα κέρδη του.

Εκτός όμως των εμπόρων χασίς στην Ηλεία υπάρχουν και οι παραδοσιακοί καλλιεργητές-χρήστες. Αυτοί δηλαδή που καλλιεργούν κάθε χρόνο δύο τρία δενδρύλλια προκειμένου να βγάλουν τη χρονιά τους και να κεράσουν μερικούς φίλους. Η σχέση τους με «τα δένδρα» –όπως λένε– είναι σχεδόν ερωτική, καθώς καθημερινά τα περιποιούνται μυστικά και τα ποτίζουν με αίμα μοσχαριού ανακατεμένο με σκουριά προκειμένου να αποδώσουν τη μέγιστη παραγωγή σε φούντα ποιότητας.

Μπίζνες με φυτείες και περιπολικά

Πίσω από την μπίζνα της παραδοσιακής καλλιέργειας χασίς στην Ηλεία κρύβονται δεκάδες εκπληκτικές ιστορίες διαφθοράς αστυνομικών που είχαν στόχο τους όχι την επιβολή του νόμου αλλά την απόκτηση εύκολου κέρδους. Πριν από χρόνια αποκαλύφθηκε ότι τα Τμήματα Ασφαλείας Πύργου και Αμαλιάδας στην Ηλεία συμμετείχαν ενεργά όχι στην πάταξη της καλλιέργειας και της εμπορίας χασίς, αλλά στη διακίνηση, τη συγκάλυψη και την εμπορία!

Στις δεκάδες δικογραφίες που συντάχθηκαν από τις δικαστικές αρχές με τη βοήθεια του αείμνηστου και αδιάφθορου αξιωματικού της ΕΛΑΣ Δημητρίου Γεωργίου, που ήταν τότε διοικητής στο ΑΤ Αμαλιάδας, περιγράφονται απίστευτες ιστορίες εμπλοκής Ηλείων αστυνομικών σε υποθέσεις εμπορίας, κλοπής και καλλιέργειας χασίς.

Οι Ηλείοι αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους καταδικάστηκαν στα δικαστήρια που ακολούθησαν, όχι μόνο επόπτευαν τις καλλιέργειες αλλά μετέφεραν τα ναρκωτικά ακόμη και με το υπηρεσιακό τους αυτοκίνητο για να μην κινούν υποψίες. Σε πολλές περιπτώσεις οι επίορκοι αστυνομικοί επιτηρούσαν τις χασισοφυτείες με το υπηρεσιακό τους αυτοκίνητο και στις περιπτώσεις που αντιλαμβάνονταν κάποιον ανεπιθύμητο να πλησιάζει στην περιοχή πυροβολούσαν με το υπηρεσιακό τους όπλο στον αέρα, δίνοντας σινιάλο στους συνεργάτες τους… Παράλληλα, μέσω της πρόσβασης που είχαν στις συχνότητες ασυρμάτου της ΕΛΑΣ ειδοποιούνταν για τις κινήσεις των ανυποψίαστων συναδέλφων τους και αμέσως λάμβαναν μέτρα για την προστασία τους και την κάλυψη της παράνομης καλλιέργειας.

Η έρευνα τότε είχε αποκαλύψει μεταξύ άλλων ότι πίσω από την καλλιέργεια συνολικά 4.000 δενδρυλλίων χασίς που είχαν ανακαλυφθεί στον Αμπελόκαμπο, στα Σαβάλια, στο Χάβαρι και στη Δαφνιώτισσα Αμαλιάδας βρίσκονται πολίτες και αστυνομικοί. Τα αποδεικτικά στοιχεία περιλάμβαναν μαρτυρικές καταθέσεις πολιτών αλλά και αποδεικτικά στοιχεία-φωτιά. Οπως, για παράδειγμα, περιοδικά της «Αστυνομικής Επιθεώρησης» (ενημερωτικό περιοδικό της ΕΛΑΣ) που διάβαζαν οι τσιλιαδόροι αστυνομικοί και οι συνεργάτες τους στον χώρο των χασισοφυτειών.

Εκλεψαν χασίς από το δικαστικό μέγαρο

Το θράσος τους δε ήταν τότε τόσο μεγάλο που έφθασαν σε σημείο, με τη βοήθεια συνεργών τους, να κλέψουν από την αίθουσα πειστηρίων του δικαστικού μεγάρου της Αμαλιάδας ολόκληρα σακιά με χασίς το οποίο είχε κατασχεθεί από τους ίδιους σε επιχείρηση που είχαν κάνει τις προηγούμενες ημέρες.

Σε άλλη περίπτωση αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών αφού ξερίζωσαν χασισοφυτεία στην περιοχή Κόροιβου Αμαλιάδας, μετέφεραν στη συνέχεια τα χασισόδεντρα στα γραφεία τους. Εκεί διαχώρισαν την καθαρή φούντα από τους κορμούς και τοποθέτησαν το χασίς μέσα σε χαρτόκουτα, στα οποία και άνοιξαν τρύπες για να μη μουχλιάσει το περιεχόμενο. Ελάχιστες ημέρες μετά, τα χαρτόκουτα που περιείχαν συνολικά 15 κιλά εκλεκτής φούντας έγιναν και αυτά καπνός από το δικαστικό μέγαρο της Αμαλιάδας.

Λίγα χρόνια μετά αποκαλύφθηκε ότι ένα ολόκληρο δάσος χασίς που θεωρητικά φυλούσαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Αμαλιάδας στην κοινότητα Εφύρα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς κάτω από τα μάτια τους. Το χασίς το είχε βρει κτηνοτρόφος της περιοχής κατά τη διάρκεια αναζήτησης ενός ζώου του το οποίο είχε χαθεί μέσα στο δάσος. Αμέσως ενημέρωσε την αστυνομία, αλλά… Οι αστυνομικοί που φυλούσαν τη χασισοφυτεία ισχυρίστηκαν ύστερα από μερικές εβδομάδες ότι τους την έκλεψαν άγνωστοι και ότι τα υπολείμματα από τη φούντα ρίχθηκαν σε μια στέρνα και στη συνέχεια τα έφαγαν οι χελώνες της περιοχής!

«Η σημερινή εικόνα των Ηλείων αστυνομικών δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με εκείνη τη μαύρη περίοδο. Ο πόλεμος των συναδέλφων μου με τους εμπόρους χασίς και των άλλων ναρκωτικών είναι καθημερινός και γίνεται κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες και με κίνδυνο της ζωής τους. Αυτό το επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα» λέει στο Documento ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας Ηλίας Παναγούλης.

Ετικέτες

Documento Newsletter